fn.no / Aktuelt
Jordsmonn er avgjørende for verdens matsikkerhet, økosystemene og naturen som helhet. I dag opplever vi stadig større utfordringer grunnet økende erosjon og forringelse av jord.
Globaliseringen gjør verden stadig mindre. Varer, tjenester og kapital krysser landegrensene som aldri før. Det gjør også mennesker i søken etter arbeid og en bedre fremtid.
Ny ILO rapport avslører store hull i helsedekningen globalt. Blant annet i vestafrikanske land, hvor 80 prosent ikke har noen form for dekning. Det er de fattige med størst behov som bærer den tyngste byrden for helsetjenester de kanskje aldri får.
Teknologi har endret vår måte å kommunisere og samhandle på, og bidratt til enorme muligheter for samfunnsutvikling og utvikling av nye arbeidsplasser. Vil lysteknologi være løsningen på fremtidens globale utfordringer?
- Vi gratulerer Nobels fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi på Menneskerettighetsdagen 10. desember. Vi tror prisen vil gi større gjennomslag i arbeidet for barns rettigheter, sier Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet.
Det er første gang at samme skole vinner begge premiene. FN- sambandet Sør uttaler at de er svært stolte over elevene i sin egen landsdel.
I 2014 har verden sett sitt verste Ebola-utbrudd. FN, Verdens helseorganisasjon og Verdens matvareprogram jobber hardt hver dag for å stanse epidemien og hjelpe de rammede.
Lyst til å bli en blå-blogger for FN-sambandet? Har du mange meninger? Skrivekløe? Hodet fullt av tanker om verden vi lever i? Vi søker seks nye medlemmer til FN-sambandets ungdomspanel for 2015.
I følge FNs arbeidsorganisasjon ILO er 21 millioner menn, kvinner og barn i dag fanget i moderne slaveri. Av disse blir 4,5 millioner utnyttet seksuelt. 26 prosent av slavene er yngre enn 18 år.
EU og IMF presser på for flere reformer i Hellas. FN arbeidsorganisasjon ILO frykter at den skyhøye arbeidsledigheten vil forlenge den sosiale krisen grekerne står i med minst 20 år.
Tilskuddet til fagbevegelsens tillitsvalgtskole er strøket helt fra neste års statsbudsjett. Regjeringa kuttet først støtten på 700 000 kroner i sitt budsjettforslag, noe som ble opprettholdt i budsjettforliket med KrF og Venstre.
FNs Barnekonvensjon fylte 25 år den 20. november. Dette ble behørig feiret på Verdensbarnedagen i Stavanger.
20. november 1989 ble en historisk dag for barn i hele verden. På denne dagen vedtok FNs generalforsamlingen den første internasjonale menneskerettighetskonvensjonen rettet spesifikt mot barn.
"Krisen i Europa" var tema på november møtet i Global Morgen i Stavanger. Vel hundre fremmøtte fikk høre sterke historier fra tidligere NRK-korrespondent i Brussel, Hege Moe Eriksen.
2,5 milliarder mennesker mangler tilgang på noe av det mest selvfølgelige: trygge og ordentlige toaletter. Toalettmangel har dramatiske konsekvenser for jenter og kvinners utdannelse, helse- og sikkerhet.
- Halvparten av verdens befolkning er under 30 år. Vi må investere i helse og utdanning for verdens 1,8 milliarder unge nå dersom vi skal sikre bærekraftig vekst som løfter mennesker ut av fattigdom, sier assisterende generalsekretær Rune Arctander i FN-sambandet.
Med den siste tidens utvikling mellom Russland og Vesten, er det mange som stiller seg spørsmålet om det kan gå mot en ny kald krig. Og hvordan vil det i så fall påvirke FN?
FN-stafetten på Mausund skole er en annerledes FN-stafett: Her er det bare sju barn på mellomtrinnet, så når FN-sambandet kommer hele veien fra Trondheim inviteres hele øya til å komme på skolebesøk.
FN-stafetten på Vestlandet ble i år en regn- og vindfylt affære. Enten var det regn, eller så var det vind, eller så var det begge deler. Men ingen sure miner, for det det fins ikke dårlig vær, bare dårlige klær.
Den 2. november ble klimapanelets synteserapport lansert, og FNs klimapanel slår fast at klimaendringer har hatt konsekvenser for natur og samfunn over hele verden de siste tiårene.
27. oktober holdt FN-sambandet og Utdanningsforbundet sin årlige lærerkonferanse. Vi ønsket å se Afrika fra ulike vinkler, gå bak overskriftene i mediene og finne ut hvilke konfliktlinjer som hersker og hvorfor.