Hopp til innhold
fn.no / Aktuelt / Kalender / Internasjonal dag til...
Internasjonal dag til minne om slavehandelen

Internasjonal dag til minne om slavehandelen

Året er 1791. Det er natt til 23. august når et slaveledet opprør i Santo Domingo bryter ut. 

Fn-dag emblem FN-dag

Slaveopprøret i Santo Domingo startet det som skulle føre til avskaffelsen av den utstrakte slavehandelen fra Afrika til Amerika.

Santo Domingo er navnet på øya som i dag består av Haiti og Den dominikanske republikk. Slaveopprøret førte til at Haiti i 1804 kunne erklære seg for selvstendig stat. Den dominikanske republikk fikk sin (andre) selvstendighet først i 1865. 

Den internasjonale dagen til minne om slavehandelen er en gylden mulighet til å lære mer om de historiske grunnene til, metodene og konsekvensene av den internasjonale slavehandelen.

  • Til lærere: FN-sambandets temasider om Verdensarven og Ribeira Grande gir elever  på 5.-7. trinn kunnskap om den slavehandelen mellom Afrika og Amerika. UNESCO tar vare på Ribeira Grande for å huske hva menneskene har gjort mot hverandre slik at vi ikke skal gjøre det igjen.
  • Det er UNESCO som står bak markeringen. I 2004 markerte FN et år for markere slavehandelen og kampen mot slaveriet. Mye nyttig informasjon kan du finne her
  • FN har også en egen dag for avskaffelse av slaveriet, som markeres årlig 2. desember. Denne dagen setter søkelys på at vi forsatt har menneskehandel og slaveri, og vi må jobbe for en avskaffelse av denne grusomme handelen.