fn.no / Aktuelt / Kalender / Internasjonal dag til...
Internasjonal dag til minne om slavehandelen

Internasjonal dag til minne om slavehandelen

Året er 1791. Det er natt til 23. august når et slaveledet opprør i Santo Domingo bryter ut. 

Fn-dag emblem FN-dag

Slaveopprøret i Santo Domingo startet det som skulle føre til avskaffelsen av den utstrakte slavehandelen fra Afrika til Amerika.

Santo Domingo er navnet på øya som i dag består av Haiti og Den dominikanske republikk . Slaveopprøret førte til at Haiti i 1804 kunne erklære seg for selvstendig stat. Den dominikanske republikk fikk sin (andre) selvstendighet først i 1865. 

Den internasjonale dagen til minne om slavehandelen er en gylden mulighet til å lære mer om de historiske grunnene til, metodene og konsekvensene av den internasjonale slavehandelen.

  • Til lærere: FN-sambandets temasider om Verdensarven og Ribeira Grande gir elever  på 5.-7. trinn kunnskap om den slavehandelen mellom Afrika og Amerika. UNESCO tar vare på Ribeira Grande for å huske hva menneskene har gjort mot hverandre slik at vi ikke skal gjøre det igjen.
  • Det er UNESCO som står bak markeringen. I 2004 markerte FN et år for markere slavehandelen og kampen mot slaveriet. Mye nyttig informasjon kan du finne her
  • FN har også en egen dag for avskaffelse av slaveriet , som markeres årlig 2. desember. Denne dagen setter søkelys på at vi forsatt har menneskehandel og slaveri, og vi må jobbe for en avskaffelse av denne grusomme handelen.