Hopp til innhold
fn.no / Aktuelt / Nyheter / Barn og bier
Barn og bier
Ivrig arbeid rundt bordet: Entomolog Tore Nilsen forteller og instruerer. Foto: FN-sambandet / Kristian Røssaak.

Barn og bier

Tiger, isbjørn, hval, orangutanger, selunger, elefant og ørn blir ofte brukt som symboler for sårbar og truet natur. Men ofte er det de minste trådene i den økologiske veven som er viktigst.

FN-sambandet Sør og Kulturtorvet på Vigeland inviterte barn fra Hestehaven barnehage og SFO Nyplass til en dugnad for humler, marihøner, sommerfugler og andre insekter vi har rundt oss.

Hvorfor skal vi bry oss om insektene, spør du kanskje?

Trond Skog fra Kulturtorvet gir Håvard Helliesen fra SFO Nyplass gode råd om utplassering av insektshotellet.

Trond Skog fra Kulturtorvet gir Håvard Helliesen fra SFO Nyplass gode råd om utplassering av insektshotellet. Lunt og solrikt, er stikkordene. Foto: FN-sambandet / Kristian Røssaak.

Alle hageeiere vet hvor viktig det er med insekter for å få til en god bestøvning slik at man får fine plommer og epler til høsten. På samme måten er insektene viktige og nødvendige for matproduksjonen i hele verden. Passer vi på insektene passer vi samtidig på oss selv.

Barna fikk utdelt ei treramme med bakvegg og ulike materialer til å fylle kassen med. Gammel lauvtre, taksiv, bambus, dunkjevle og egen-rullede rør av leire er utmerkede byggematerialer. Så skal man plassere insektshotellet i en solfylt og lun del av hagen – kanskje der du selv best liker å sitte.

De vepsene som flytter inn stikker ikke, så man trenger ikke engste seg. Insektshotellet kan du ha i mange år, så ikke gi opp om det tar litt tid før de første insektene sjekker inn.

Entomolog Tore Nilsen fortalte fortalte barna om viktigheten av insekter i hagen og i naturen. Han viste teknikker for innsamling av insekter og hadde med flotte eksempler på insekter fra sin egen samling. Barna var godt kjente med å fange insekter og putte på glass for nærmere studier.

Tore fortalte at man kunne fukte et papir med vann og legge inn i glasset og bore hol i lokket, så ble det bedre for insektene. Uansett må man ikke sette glasset i sola og insektene må slippes fri etter minimum èn time.

Byggingen av insektshotellene var veldig morsomt og engasjerende, og ga fine muligheter for gode samtaler. Hvert av barna fikk med sitt eget insektshotell hjem, sammen med en pose blomsterfrø til å plante i nærhetene av hotellet. 

barna følger med

Leder av Kulturtorvet på Vigeland, Hanne Tyholdt, forteller hva som er lurt å fylle insektshotellene med. Dunkjevle, bambuspinner, gammelt lauvtre og takrør er topp interiør i et hotel for bier og andre insekter. Foto: FN-sambandet / Kristian Røssaak.

Attribute Type Value
0 string 'or'
1 string 'temapage/topic:"Landbruk og mat"'
2 string 'new_temapage/topic:"Landbruk og mat"'
3 string 'temapage/topic:"Natur og miljø"'
4 string 'new_temapage/topic:"Natur og miljø"'
Attribute Type Value
0 string 'or'
1 string 'news_article/topic:"Landbruk og mat"'
2 string 'news_article/topic:"Natur og miljø"'