Hopp til innhold
fn.no / Aktuelt / Nyheter / FN-ansattes fagforenin...
Bildet viser en kvinnelig para-militær soldat fra India som ringer familien sin før FN-styrken hun er en del av reiser på et oppdrag til Liberia i 2007. Foto: Raveendran/NTB Scanpix
Bildet viser en kvinnelig para-militær soldat fra India som ringer familien sin før FN-styrken hun er en del av reiser på et oppdrag til Liberia i 2007. Foto: Raveendran/NTB Scanpix
International Civil Service Commission (ICSC) har anbefalt å kutte i lønnsnivået til FN-ansatte i internasjonale feltoppdrag.

FNs internasjonale ansattes fagforening (CCISUA), med 60.000 medlemmer, utfordrer noen av de foreslåtte lønnskuttene som vil «skade levestandarden, arbeidsforholdene og familielivet» til rundt 32.000 ansatte som «jobber i verdens farligste områder».

Etter et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon tidligere denne måneden fortalte fagforeningsleder Ian Richards til Inter Press Service (IPS) hva de hadde snakket om:

- Vi satte pris på at vi fikk muligheten til å uttrykke vår bekymring direkte med generalsekretæren på vegne av de 32.000 FN-ansatte som nå vil bli rammet av de foreslåtte endringene om lønn og kompensasjon. Ansatte vil erfare kutt i lønn og permisjonsordninger tilsvarende opptil ti prosent av deres inntekt, sa Richards.

Det er de 15 medlemmene i International Civil Service Commission (ICSC) som har anbefalt endringene i de ansattes lønnsforhold. ICSC er en uavhengig ekspertgruppe som regulerer og koordinerer tjenesteforholdene for ansatte i FN-systemet.

- Generalsekretæren var ærlig med oss og fortalte at han delte mange av våre bekymringer, sa Richards.

Fagforeningen som Richards er leder for (CCISUA) hevdet i et brev til Ban Ki-moon at kuttforslaget vil, i tillegg til gi lavere lønn, gjøre det dyrere for de internasjonale ansatte å besøke familien sin. Slike endringer vil også undergrave FNs ambisjon om en mer mangfoldig stab med flere kvinner i ulike roller, skrev de. 

Den personlige risikoen for ansatte som jobber i de farlige feltområdene er allerede et stort hinder for rekrutteringen. Siden år 2000 har 319 FN-ansatte og andre under FN-kontrakt blitt drept på jobb, 325 har blitt skadd og 164 bortført.

Hvem vil jobbe i frontlinjene i Syria, Afghanistan, Irak og Sør-Sudan hvis de ikke føler seg verdsatt av FN?, er spørsmålet fagforeningen stiller til Ban Ki-moon i brevet.  

Den siste avgjørelsen om hvorvidt disse endringene vil bli iverksatt vil bli bestemt senere denne måneden av FNs administrasjon- og budsjettkomité.

Denne artikkelen er en oversatt og redigert versjon av en artikkel skrevet av Thalif Deen som ble publisert 9. november 2015 på nettstedet Inter Press Service (www.ips.org).

ILO - FN Sambandet
Attribute Type Value
0 string 'or'
1 string 'temapage/ilo_emneord:"Arbeidsliv"'
2 string 'temapage/ilo_emneord:"Likestilling"'
3 string 'temapage/ilo_emneord:"Lønn/Økonomi"'
Attribute Type Value
0 string 'or'
1 string 'news_article/ilo_emneord:"Arbeidsliv"'
2 string 'news_article/ilo_emneord:"Likestilling"'
3 string 'news_article/ilo_emneord:"Lønn/Økonomi"'