Hopp til innhold
fn.no / Aktuelt / Nyheter / FN vedtar forbud mot a...
FN vedtar forbud mot atomvåpen
Klar markering av standpunkt: Norges sete stod tomt under forhandlingene. Foto: ICAN / Ralf Schlesener

FN har vedtatt forbud mot atomvåpen

Arbeid for fred og atomnedrustning var en av årsakene til at FN ble dannet i 1945. 72 år etter kan verden få sitt første internasjonale forbud mot atomvåpen. Norge deltok ikke i forhandlingene og stemte derfor heller ikke. Sverige stemte for, sammen med 121 andre land.

Det var i desember 2016 at FNs generalforsamling vedtok å sette i gang forhandlinger om et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Forhandlingene skulle finne sted i New York i mars, juni og juli, og rundt 150 land har deltatt.

122 land stemte for, 1 land stemte i mot, 1 land avholdende.

FNs generalforsamling vedtok forbudet i dag fredag 7. juli: 122 land stemte for. 1 land stemte i mot, 1 land avholdende. 69 land stemte ikke.

Forbudstraktaten åpnes for undertegning 20. september i år.

Norge stemte i desember imot dette forbudet mot atomvåpen. Norge var også ett av omlag 40 land som heller ikke deltok i forhandlingene. Sverige stemte i dag for forbudet, som eneste nordiske land. Danmark, Finland og Island stemte heller ikke.

LES MER:

Forhandlinger om forbud mot atomvåpen, juli 2017

Her i denne salen i FN-bygget i New York har forhandlingene om et atomvåpenforbud foregått denne uka - og pågår fortsatt. Dette bildet er fra 5. juli. Foto: ICAN / Ralf Schlesener

Norge er lojale mot NATO

«Vi må være realistiske», sa Nikki Haley, USAs ambassadør til FN når samtalene om forbudet startet opp i mars. «Er det noen som tror at Nord-Korea vil forby atomvåpen?»

Norge og Børge Brendes standpunkt er på linje med Haley, og Brende har uttalt at NATOs atomvåpen er stabiliserende. Brende uttalte ifølge Aftenposten 20. april at «støtte til atomvåpenforbud er populisme».

VIDEO: Grethe Østern fra Norsk folkehjelp: Hva ville Trygve Lie ha tenkt om Norges standpunkt?

LES OGSÅ: