Hopp til innhold
fn.no / Aktuelt / Nyheter / FNs spesialutsending f...
Flyktningleir i Laayoune, Vest-Sahara.
Flyktningleir i Laayoune: En Saharawi-kvinne står foran et flyktningtelt i Laayoune, Western Sahara. Foto: UN Photo / Martine Perret.

FNs spesialutsending forhandler om løsning i Vest-Sahara

FNs spesialutsending til Vest-Sahara har startet diskusjoner med mål om å øke internasjonal støtte til forhandlinger rettet mot å løse den langvarige konflikten.

FN har vært involvert i meklingsforsøk i området siden 1976, da kamper brøt ut mellom Marokko og frigjøringsbevegelsen Frente Polisario etter avslutningen av den spanske koloniadministrasjonen.

Spesialutsendingen Christopher Ross har snakket med høytstående tjenestemenn fra USA og skal møte russiske tjenestemenn i Moskva, samt besøke Tyskland og Sveits i februar. Disse møtene representerer det første steget i konsultasjoner med 'Vest-Saharas venner', som i tillegg til USA og Russland inkluderer Frankrike, Spania og Storbritannia. 

"Disse konsultasjonene har som formål å bygge opp ytterligere internasjonal støtte til Vest-Sahara forhandlingene i forberedelse til den neste runden av diskusjoner mellom partene og nabolandene, som ventes å finne sted i mars", sa FN-talsmann Eduardo del Buey under en pressekonferanse i New York 29. januar.

FNs fredsbevarende styrke, MINURSO, har vært på plass i området siden 1991. Mandatet ble enstemmig fornyet i tolv måneder forrige april. 

Sør-Afrikas representant uttrykte imidlertid bekymring over resolusjonens manglende evne til å virkelig ta for seg menneskerettighetssituasjonen, spesielt i lys av sikkerhetsrådets dristige framskritt nå nylig i nordlige Afrika og Midtøsten. "En fortsettelse av denne trenden truer å ødelegge oppdraget", advarte han.

Attribute Type Value
0 string 'or'
1 string 'temapage/topic:"Befolkning"'
2 string 'new_temapage/topic:"Befolkning"'
3 string 'temapage/topic:"Demokrati og styresett"'
4 string 'new_temapage/topic:"Demokrati og styresett"'
5 string 'temapage/topic:"Flyktninger"'
6 string 'new_temapage/topic:"Flyktninger"'
Attribute Type Value
0 string 'or'
1 string 'news_article/topic:"Befolkning"'
2 string 'news_article/topic:"Demokrati og styresett"'
3 string 'news_article/topic:"Flyktninger"'