Hopp til innhold
fn.no / Aktuelt / Nyheter / Fare for hungersnød i...
Fare for hungersnød i fire land
Kvinner i Ganyiel i Sør-Sudan samler poser med mat. Situasjonen i Ganyiel er prekær, tusenvis av mennesker har flyktet til dette området fra nærliggende sultrammede fylker. Foto: OCHA / Gemma Connell

20 millioner mennesker i fire land nær sultkatastrofe

Jemen, Somalia, Kenya og Sør-Sudan er rammet. FNs nødhjelpskoordinator (OCHA) kaller dette den største humanitære krisen siden FN ble opprettet.

FNs nødhjelpskoordinator Stephen O’Brien orienterte fredag FNs sikkerhetsråd om situasjonen i de sultrammede områdene i Jemen, Somalia, Kenya og Sør-Sudan. Han oppfordret Sikkerhetsrådet og det internasjonale samfunnet til å handle raskt for å stanse sultkatastrofen.

Les hele denne saken hos UN News

Les Stephen O’Briens orientering til Sikkerhetsrådet

Verdens matvareprogram (WFP) har detaljert informasjon for hvert land: Jemen - Sør-Sudan - Somalia - Kenya.

ReliefWeb gir deg status for hele Sahel-området.

Giverlandskonferanse i Oslo dekker bare halve behovet

24. februar var det giverlandskonferanse i Oslo for Nigeria og landene rundt Tsjad-sjøen. Norge lovte her å gi 1,6 milliarder kroner over tre år, med 729 millioner kroner i 2017. Under giverlandskonferansen i Oslo var det 14 land som bidro med til sammen 672 millioner dollar, 458 millioner av disse til humanitær bistand i 2017.

Men 672 millioner dollar er under halvparten av behovet, som ifølge O’Brien er på 1,5 milliarder dollar for denne regionen. Den humanitære støtten kanaliseres gjennom FN, IOM, ICRC og norske frivillige organisasjoner.

En av årsakene til matmangelen er konfliktene i området. Boko Haram holder til nord i Nigeria, men opererer også i nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun. I Sør-Sudan hardet herjet en brutal borgerkrig siden 2013. Og i Jemen har konflikten mellom opprørere fra Houthi-bevegelsen og de statlige myndighetene eskalert.

Les også:

Pressemelding

Dette er en pressemelding fra FN-sambandet. Du kan abonnere på alle våre meldinger ved å følge denne lenken.

Presseansvarlig Terje Karlsen, tlf 957 997 67, terje.karlsen@fn.no.