Hopp til innhold
fn.no / Aktuelt / Nyheter / Gode nyheter fra Mali
En pressekonferanse utenom det vanlige pressekonferansen på Rossland skole.
Ordfører i Meland kommune, Nils Marton, trommer i gang pressekonferansen på Rossland skole. Foto: FN-sambandet / Rolf Thorén

Gode nyheter fra Mali

Bra forhold på skolen N`Tiobougou i Mali. Dette melder Rossland skole i en pressekonferanse litt utenom det vanlige.

Skolen i Mali er vennskapsskolen til Rossland skole. Selv om Mali er i fullstendig kaos på grunn av opprør, er det rolig i den lille landsbyen nord for hovedstaden Bamako. Dette melder Rossland skole i en pressekonferanse litt utenom det vanlige.

Vennskapet mellom Rossland og N’Tiobougou
  • Del av Vennskap Nord-Sør
  • Rossland selger maliske tegninger for å hjelpe N’Tiobougou med penger, uten at det skal være bistand
  • Prosjektet startet opp i samarbeid med FN-sambandet Vest i 1995
  • Elever og lærere fra Rossland har vært i Mali, Rossland har også hatt besøk fra Mali

Tromming

Det hele starter med svak tromming. Den blir sterkere. Djenge-trommene leder oss til Mali i Afrika og inn i dette landets kultur. Stammehøvdingen reiser seg og det gjør også ungdommene som trommet sammen med ham. De unge fjerner trommene mens høvdingen Nils Marton går opp til panelet og tilbake i sin stilling som ordfører i Meland kommune.

I panelet sitter en tidligere lærer og en elev fra Rossland. De har begge vært i Mali. En dame fra Mali, nå bosatt i Nordhordland, og en smed, er også med i panelet sammen med ordføreren. Mellom dem sitter dagens hovedpersoner, barna. Sammen med læreren Leif Johnsen har de innkalt til pressekonferanse.

Samarbeid

Rossland skole har to vennskapsskoler i Mali. Den ene ligger i hovedstaden Bamako, og den andre litt lenger nord, i den lille landsbyen N`Tiobougou.
Elever fra Mali lager tegninger og sender dem over til Rossland skole. Tegningene er innrammet som postkort og blir solgt av skolens elever til inntekt for Mali.

- Har du lyst til å kjøpe en tegning for å hjelpe barn i Mali? spør Johanna en dame som går rundt i kjøpesenteret i Knarvik.

Damen ender opp med å kjøpe fem postkort til en verdi av kroner 100,- og lærer samtidig om barns forhold i Mali. 100 kroner er nok til at et barn kan gå på skole i Mali i ett år.

Situasjonen i Mali
  • Siden midten av januar 2012 har konflikten nord i Mali økt i omfang og drevet tusener på flukt. 
  • OCHA melder at 159000 personer er fordrevet i eget land - og ytterligere 220000 har flyktet landet.

Presentasjon

Tilbake på skolen og pressekonferansen sitter Johanna sammen med fire andre syvendeklassinger. I hånden holder hun en tegning:

Smeden fra Rossland

Smed Johannes Fosse forteller om hvordan det var når smeden fra Mali var på Rossland. Dukken ved siden av han er gaven han fikk. FOTO: FN-sambandet / Rolf Thorén.

- En slange har vel egentlig ikke disse fargene, men barna i Mali er opptatt av å vise oss at de bruker fargestiftene vi har gitt dem, sier hun, og peker på en lilla flekk på slangen.

Via tegningene forteller barna i Mali om hvordan de har det på jakt, på skolen og i hjemmene sine.

Smeden

Smeden Johannes Fosse tar oss med tilbake til 2011 og besøket han hadde i smien sin. Gjesten var landsbysmeden i N`Tiobougou.

Fatumata K. Toure

Fatumata K. Toure har fått kontakt med sine landsmenn. Foto: FN-sambandet / Rolf Thorén

- Det var selvfølgelig vanskelig grunnet språket, men du verden hvor takknemlig han var. Jeg fikk denne som takk, sier han og viser frem en dukke av tre.

I Meland lærte smeden fra Mali hvordan han kunne lage instrumenter på en måte som sparer ham for en masse ekstra arbeid. Han fikk også et kurs i Melands stolte kulturarv navarsmiing.

Telefonen

- Vi i Meland kommune er meget fornøyd med at Rossland skole har et så tett samarbeid med skolene i Mali, sier ordfører Nils Marton Aadland, som en avslutning for sammenkomsten.

Men akkurat i det folk reiser seg for å gå sier ansvarlig for samarbeidet med Mali at han skal prøve å få kontakt med Mali via telefon. Alle i salen sitter i total stillhet. Lærer Leif Johnsen oppnår kontakt med den lille landsbyen i Mali. Han gir telefonen over til Fataumata K. Toure.

Etter i underkant av ti minutter hvor alles øyne- og ører er rettet mot Fataumata, videreformidler hun at det går bra med menneskene i landsbyen.

- De ba meg fortelle hvor stor pris de setter på hjelpen de får, og at vi må huske å be for dem.

Attribute Type Value
0 string 'or'
1 string 'temapage/topic:"Barn"'
2 string 'new_temapage/topic:"Barn"'
3 string 'temapage/topic:"Fredsbevaring og konflikter"'
4 string 'new_temapage/topic:"Fredsbevaring og konflikter"'
Attribute Type Value
0 string 'or'
1 string 'news_article/topic:"Barn"'
2 string 'news_article/topic:"Fredsbevaring og konflikter"'