Hopp til innhold
fn.no / Aktuelt / Nyheter / Medlemslandene må jobb...
Bildet er fra generalsekretær Ban Ki-moons orientering til FNs generalforsamling. Foto: Skjermbilde UNTV.
Bildet er fra generalsekretær Ban Ki-moons orientering til FNs generalforsamling. Foto: Skjermbilde UNTV.

Medlemslandene må jobbe mer og bedre, sier Ban Ki-moon om prioriteringene for 2016

2016 må bli et år for å sette trykk på bærekraftsmålene, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da han denne uken la fram sine prioriteringer for det kommende året.

- Dette er en tid med tungt ansvar, sa Ban Ki-moon under sin årlige orientering til FNs generalforsamling. - Dette år én for de nye bærekraftsmålene, og år 10 for mitt mandat som generalsekretær. Ett år er kanskje kort tid i FN, men jeg tror vi kan gjøre dette til et dynamisk og produktivt år.

År 2016 er Ban Ki-moons siste år som FNs generalsekretær.

- 2015 var et år for handling for FNs bærekraftsmål, 2016 må bli et år hvor vi legger nasjonalt trykk på disse målene, uttalte Ban.

Han gratulerte også FNs medlemsland med Paris-avtalen om klima og med vedtaket om FNs bærekraftsmål. FNs bærekraftsmål er en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

22. april avholdes det i New York en formell seremoni for å undertegne Paris-avtalen om klima.

LES HELE denne saken hos UN News

Ban Ki-moon understreket at likestilling mellom kjønn er en sak nær hans hjerte, og han mente at utviklingen har «vært for sakte og for ujevn»:

- Jeg har sett for mange parlamenter, departementer, styrerom og fredsprosesser med få eller ingen kvinner til stede. Dessverre har dette også vært tilfelle også i denne organisasjonen. Jeg har jobbet målbevisst for å endre dette – vi har kommet noen steg videre, men vi har fortsatt en lang vei å gå, sa Ban.

- Sjokkerende scener fra Midtøsten

Ban Ki-moon rettet også oppmerksomheten mot de siste hendelsene i Midtøsten, og minnet om "sjokkerende scener" og historier fra Madaya i Syria. Endelig har humanitære hjelpearbeidere fått tilgang etter å ha blitt stengt ute fra byen siden siden oktober.

- Byen har vært utsatt for overlagt sult - bruk av mat som våpen i krig er en klar krigsforbrytelse, understreket han og appellerte samtidig om en umiddelbar, betingelsesløs og uhindret humanitær tilgang.

- Alle sider i Syria-konflikten er skyldig i de enorme lidelsene til sivilbefolkningen, sa Ban.

Når det gjelder flyktningkrisen så presiserte FNs generalsekretær at under to prosent av verdens 60 millioner flyktninger og internt fordrevne har flyktet til Europa. Ban oppfordret om å hjelpe mennesker som behøver et stabilt og trygt hjem.

Generalsekretæren pekte spesielt på Syria-konferansen i London i februar, verdens første humanitære toppmøte i Istanbul i mai og høynivåmøtet om flyktninger og migranter i september som sentrale møter i 2016 knyttet til arbeidet for fred og menneskerettigheter.

VIDEO: Se generalsekretærens orientering på UN WebTV her:

LES HELE denne saken hos UN News