Hopp til innhold
fn.no / Aktuelt / Nyheter / Tre av fire barn på ve...
Tre av fire barn på vei til Europa utsatt for vold
3 av 4 barn på vei til Europa over sentrale Middelhavet opplever vold eller trakassering. 1 av 2 kvinner utsettes for seksuelle overgrep. Denne figueren viser fluktrutene fram til Libya. Infografikk: UNICEF.

Tre av fire barn på vei til Europa utsatt for vold

Tre av fire barn som flykter til Europa opplever vold og trakassering på veien. Halvparten av kvinnene utsettes for seksuelle overgrep. Det kommer fram i en ny rapport som UNICEF lanserer i dag.

UNICEF har intervjuet barn og voksne under flukten gjennom Libya til Europa, og funnene er alarmerende. Barn utsettes for vold, overgrep, trakassering, menneskehandel, barnearbeid og internering i løpet av reisen gjennom Sahara og over Middelhavet. Overgrepene rapporteres sjelden, da barna frykter at de skal bli arrestert og deportert hvis de melder seg.

LENKE: Les hele rapporten her

I løpet av 2016 klarte 25 000 barn som flyktet alene å komme seg fram til Hellas og Italia. Likevel er ruten en av de mest dødelige fluktrutene i verden.

1 av 40 drukner

Hver førtiende person som forsøker å krysse Middelhavet kommer ikke fram. 4 579 mennesker druknet under flukten over Middelhavet. Minst 700 av dem var barn. I løpet av 2016 klarte 25 000 barn som flyktet alene kom seg fram til Hellas og Italia.

Det er 256 000 migranter i Libya som venter på å krysse Middelhavet. 92 prosent av alle barn som ankommer Italia reiser alene. I transittleirene i Libya er det registrert 23 000 enslige barn, det virkelige tallet anslås å være tre ganger så høyt. I Libya blir de internert i transittleirer hvor forholdene er svært dårlige. Leirene er overfylte, og over halvparten av barna forteller at de har vært utsatt for vold.

Pressemelding

Dette er en pressemelding fra UNICEF Norge, sendt 28. februar.

Ved spørsmål om rapporten A deadly journey for children: The Central Mediterranean Migration Route, takontakt med Merete Agerbak-Jensen, kommunikasjonsdirektør i UNICEF Norge, 918 39 596, merete.agerbak-jensen@unicef.no.

Presseansvarlig hos FN-sambandet er Terje Karlsen, tlf 957 997 67, terje.karlsen@fn.no.

Attribute Type Value
0 string 'or'
1 string 'temapage/topic:"Barn"'
2 string 'new_temapage/topic:"Barn"'
3 string 'temapage/topic:"Flyktninger"'
4 string 'new_temapage/topic:"Flyktninger"'
Attribute Type Value
0 string 'or'
1 string 'news_article/topic:"Barn"'
2 string 'news_article/topic:"Flyktninger"'