Hopp til innhold
fn.no / Aktuelt / Nyheter / Valgkampen starter for...
Her er Helen Clark på vei til Nobels Fredssenter i Oslo under sitt norgesbesøk i begynnelsen av mars.
Blir hun FNs første kvinnelige generalsekretær? Helen Clarks kandidatur ble offentliggjort denne uken. Her er Clark (til venstre i bildet) på vei til Nobels Fredssenter i Oslo under sitt norgesbesøk i begynnelsen av mars. Foto: FN-sambandet/Anniken Schiøll

Valgkampen er i gang for FNs neste generalsekretær

Historisk åpenhet preger valget av ny generalsekretær. Leder av FNs utviklingsprogram, Helen Clark, er en av ni kandidater til å bli ny generalsekretær etter Ban Ki-moon.

De ni kandidatene til verdens viktigste jobb skal presentere seg for FNs generalforsamling 12.-14. april.

I 70 år har Sikkerhetsrådet hatt oppgaven med å velge FNs generalsekretærer, uten at verdenssamfunnet har vært involvert eller hatt innsyn. Når den niende generalsekretæren nå skal velges, skjer det for første gang gjennom en åpen prosess.

Live overføring av høringene på UN Web

Høringene sendes direkte på UN Web-TV.

webtv.un.org/live

(Du finner tidsplanen lenger ned på denne siden.)

Det var en historisk kunngjøring, da presidenten i FNs generalforsamling, danske Mogens Lykketoft, og presidenten i Sikkerhetsrådet, Samantha Power, den 15. desember i fjor kunngjorde at valget av FNs neste generalsekretær skulle skje gjennom åpne nominasjoner.

Medlemsstatene ble spesielt oppfordret til å nominere både kvinner og menn til jobben som FNs høyeste leder. I «utlysningen» heter det at kandidatene må ha bevist sine lederskapsferdigheter, de må ha omfattende erfaring med internasjonale relasjoner og ha sterke ferdigheter innen diplomati, kommunikasjon og språk.

FN har hatt åtte generalsekretærer siden opprettelsen i 1945. Den første var nordmannen Trygve Lie.

Kan bli FNs første kvinnelige generalsekretær

Fire kvinner og fem menn er meldt inn som kandidater så langt. Stillingen som generalsekretær har tradisjonelt gått på rundgang mellom verdensregionene. Denne gangen er det Øst-Europa som står for tur, men hensynet til kjønn og kvalifikasjoner kan komme til å telle mer enn regional tilhørighet.

Helen Clark, som er øverste leder for FNs utviklingsprogram (UNDP), er meldt inn som kandidat av regjeringen på New Zealand. Clark var statsminister på New Zealand fra 1999 til 2008 og har i dag det som betraktes som den tredje høyeste posisjonen i FN.

Blir hun valgt, vil hun som FNs niende generalsekretær bli den første kvinnelige toppsjefen i FNs historie. Dette vil i så fall skje samtidig med at FN gjennom sine bærekraftsmål for 2030 legger sterk vekt på at likestilling er avgjørende for å få til en bærekraftig utvikling.

Tre andre kvinner er nominert: Irina Bokova, generaldirektør i UNESCO, kommer fra Bulgaria, og hennes kandidatur innfrir tilhørigheten til regionen som står for tur til å bli representert med en generalsekretær. Det samme gjelder Natalia Gherman, som er tidligere utenriksminister og statsråd i Moldova, og Vesna Pusić, tidligere visestatsminister og statsråd i Kroatia.

Dette er de ni kandidatene som skal høres for FNs generalforsamling

Igor Lukšić (Montenegro), 39 år, tidligere statsminister, nå utenriksminister og visestatsminister i Montenegro. Den yngste kandidaten til generalsekretærjobben.

Irina Bokova (Bulgaria), 63 år, tidligere utenriksminister, direktør for UNESCO siden 2009. Bokova er UNESCOs første kvinnelige leder.

António Guterres (Portugal), 66 år, tidligere statsminister i Portugal, FNs høykommissær for flyktninger fra 2005 til 2015.

Danilo Türk (Slovenia), 64 år, tidligere president i Slovenia, og assisterende generalsekretær i FN.

Vesna Pusić (Kroatia), 63 år, tidligere visestatsminister og utenriks- og europaminister – for tiden nestleder i nasjonalforsamlingen i Kroatia.

Natalia Gherman (Moldova), 47 år, utenriks- og europaminister, samt visestatsminister i Moldova fra mai 2013 til januar 2016.

Helen Clark (New Zealand), 66 år, tidligere statsminister i New Zealand. Er i dag leder for FNs utviklingsprogram (UNDP).

Srgjan Kerim (Makedonia), 67 år, tidligere utenriksminister i Makedonia og president for FNs 62. generalforsamling.

Vuk Jeremić (Serbia), 40 år, tidligere utenriksminister i Serbia og president for FNs 67. generalforsamling.

Kandidatene presenterer seg

12.-14. april skal de kandidatene som er nominert så langt få presentere seg for generalforsamlingen. Her skal de fortelle om sine visjoner for De forente nasjoner. Hver av kandidatene får først ti minutters taletid. Deretter er det satt av to timer for hver kandidat til presentasjon og spørsmål fra medlemslandene.

Møtene er åpne og vil bli formidlet via webcasts på flere språk, på generalforsamlingens hjemmeside.

I den nye og mer åpne valgprosessen er det mulig å sende inn spørsmål til kandidatene. Et utvalg av disse spørsmålene vil være del av utspørringen når kandidatene presenterer seg.

Spørsmål kan sendes inn på FNs hjemmeside eller med hashtag #UNSGcandidates i sosiale medier. LENKE:  http://www.unngls.world

Kjøreplan for utspørring av kandidatene

Høringene skjer i FN-bygget i New York, i Trusteeship Council.

Tirsdag 12. april:

Kl 15-17: Igor Lukšić, kl 17-19: Irina Bokova, kl 21-23: António Guterres

Onsdag 13. april:

Kl 15-17: Danilo Türk, kl 17-19: Vesna Pusić, kl 21-23: Natalia Gherman

Torsdag 14. april:

Kl 15-17: Vuk Jeremić, kl 17-19: Helen Clark, kl 21-23: Srgjan Kerim

LIVE: Alle høringene kan du se direkte på UN Web-TV

Det er ventet at det vil bli meldt inn flere kandidater i tiden som kommer, for det er åpent for å nominere kandidater også etter denne høringen.

Selv om prosessen denne gang er mer åpen enn noen gang, så er det til slutt fortsatt Sikkerhetsrådet som innstiller den kandidaten som Generalforsamlingen utnevner til FNs nye generalsekretær.

Det er åpent for nye høringer senere i år. Og i juli starter Sikkerhetsrådet med prosessen om en beslutning.

LENKE: Her er FNs presentasjoner av kandidatene.

Norske innspill

Norge vil delta på høringene i generalforsamlingen 12.-14. april. 

I FN70-prosjektet utvikler Norge sammen med andre land anbefalinger og reformforslag til FNs nye generalsekretær, som starter i jobben 1. januar 2017. Det er også mulig å gi norske myndigheter innspill til hvilke budskap Norge bør fremme ovenfor den nye FN-sjefen.

Forslagene bør være så konkrete som mulig, gi et tydelig budskap og være innenfor generalsekretærens ønskede handlingsrom, melder Utenriksdepartementet. Innspill, kommentarer eller spørsmål kan sendes til FN70@mfa.no innen 25. april.