Kultur

Tid: 26 okt 12:00 til 1 nov 14:30
Sted: Koengen, Bergen (bak Bergenhus festning)

Familielandbruk for Solidaritet

Åtte frivillige organisasjoner samlet seg på festplassen i Bergen for å markere verdens matvaredag og FNs internasjonale år for familielandbruk.

Morsmålsundervisning – ingen selvfølge

Bør barn selv få velge om de vil ha morsmålsopplæring? Er det lurt av foreldrene ikke å lære barna norsk, fordi da er det mer sannsynlig at de får morsmålsopplæring i skolen? Bergenspolitikerne møttes nylig til debatt .
Tid: 22 nov 11:00 til 16:00
Sted: Sølvbertet Stavanger
Tid: 17 sep 15:00 til 16:30
Sted: Åsane senter i Bergen (ved bilblioteket), møtelokalet "Klubben" i Arna og Åsane kulturkontor

Poteten Petra markerte FNs familielandbruksår på Jærmuseet

Poteten Petra kom til Rogaland og Jærmuseet for å markere FNs familielandbruksår.
Tid: 18 sep 08:00 til 09:30
Sted: Sølvberget

10 år siden Vegaøyan fikk status som verdensarv

Dunværene på Helgelandskysten er en ukjent og eksotisk verden for de fleste. Driften varte til 1970-tallet, men da var det slutt - de fleste værene var fraflyttet. I 2004 fikk området verdensarvstatus av UNESCO for å samordne viljen til å holde det unike kulturlandskapet i hevd.

Ungdommens FN under grunnlovsjubileet

Gulatinget, tusenårsstedet i Sogn og Fjordane, feiret 28. juni 200-årsjubileet for grunnloven. Stortingspresident Olemic Thommessen kastet glans over arrangementet sammen med kjente artister som Sigrid Moldestad, Terje Isungset og Mari Boine.

Tre gir liv til vann - programmet klart for Internasjonal Uke i Bergen

Vann og vannsamarbeid pluss FNs tusenårsmål er i fokus 18. oktober. Da smeller startskuddet for årets Internasjonale Uke i Bergen.

Burma kan lære av Norge

En stor delegasjon fra den burmesiske demokratibevegelsen var nylig i Norge.

Stemmerettsjubileet i Åsane i Bergen

Kulturmestringssenteret i Åsane i Bergen har i hele år kombinert folkeopplysning om FN og internasjonale spørsmål til diasporamiljøer med at det i år er 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge.

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) markerer verdens poesidag for å sette søkelys på språklig mangfold og poesi som et sårbart men viktig kulturuttrykk.

Fn-dag emblem FN-dag

Verdens filosofidag ble introdusert av UNESCO i 2002 og feires den tredje torsdagen i november hvert år. 

Fn-dag emblem FN-dag

Radio- og TV-programmer, lyd- og bildeopptak, er viktige historiske dokumenter for det 20. og 21. århundre.

Fn-dag emblem FN-dag

Dagen skal øke forståelsen for jazz som et viktig element i undervisning, i fredsarbeid, i å skape samhold, dialog og samarbeid mellom folk.

Fn-dag emblem FN-dag

Hvert år, den 26 april feirer FN gjennom WIPO hvordan opphavsrett for åndsverk kan oppmuntre til innovasjon og kreativitet.

Fn-dag emblem FN-dag

En dag for å feire radioen. For å bedre internasjonalt samarbeid mellom kringkastere, og for å oppmuntre til ytringsfrihet og tilgang til informasjon for alle.

Fn-dag emblem FN-dag

Barnas verdensdag 2012

Kampen skolekor, FN-filuren, ordfører Christine Sagen Helgø, Mikkel Gaup og sjette trinns elever var med i åpningen av Barnas verdensdag 2012

Urfolk skuffet over Tromsø

Onsdag 9. november ble det avgjort at Tromsø kommune trekker søknaden om å bli en del av forvaltningsområdet for samisk språk - et språk som i følge FN er utrydningstruet.

Urfolks rettigheter skaper debatt i Tromsø

Onsdag 9. november behandler kommunestyret i Tromsø saken der byrådet foreslår å trekke søknaden fra Tromsø kommune til Regjeringen om å bli en del av forvaltningsområdet for samisk språk. Forslaget om å trekke søknaden har skapt store protester fra det samiske miljøet i Tromsø og det hevdes at dette er i strid med både norsk lov og internasjonale FN-konvensjoner.

Hele verden under ett tak

I Bergen ble Ungdommens Internasjonale Dag markert med dans, musikk og mat fra alle verdens hjørner.

Roser engasjementet i Bergen

Det var feststemning da FN-dagen gikk av stabelen i et solfylt Bergen sentrum.

Russisk sang og fletter fra Tyrkia

FN-stafetten ved Frydenlund skole i Narvik tirsdag 11. oktober hadde et sterkt internasjonalt preg. En av jentene hadde fått seg fletter i håret da hun var på ferie i Tyrkia mens en av guttene benyttet anledningen til å synge en russisk bursdagssang for klassen sin. Narvikskolen er i det hele tatt godt vant med internasjonal kultur.

Finner rytmen på tvers av kulturer

Kunnskapsutveksling med Sør blir satt ut i praksis gjennom «Maliprosjektet» til Rossland skule i Meland.

Gatefest og sola varmet

Gatetunet i Prestenggata i Tromsø ble lørdag 11. juni fylt med barn, voksne, grillmat og masse aktiviteter. Sola og festen varmet både beboerne i gata og Tromsøs befolkning.

- Internasjonal uke former Tromsø

Søndag 5. juni går startskuddet for Internasjonal uke 2011 i Tromsø. Varaordfører Gunhild Johansen mener uka er meget viktig for byens befolkning.

Nowruz, også kjent som persisk nyttår, står allerede på UNESCOs immaterielle verdensarvliste. Nå har FNs generalforsamling vedtatt å gjøre datoen for Nowruz til en offisiell FN-dag.

Fn-dag emblem FN-dag