Hopp til innhold

Kultur

Regnfylte FN-stafetter i Vest

FN-stafetten på Vestlandet ble i år en regn- og vindfylt affære. Enten var det regn, eller så var det vind, eller så var det begge deler. Men ingen sure miner, for det det fins ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

Familielandbruk for solidaritet

Åtte frivillige organisasjoner samlet seg på festplassen i Bergen for å markere verdens matvaredag og FNs internasjonale år for familielandbruk.

Morsmålsundervisning – ingen selvfølge

Bør barn selv få velge om de vil ha morsmålsopplæring? Er det lurt av foreldrene ikke å lære barna norsk, fordi da er det mer sannsynlig at de får morsmålsopplæring i skolen? Bergenspolitikerne møttes nylig til debatt .

Poteten Petra markerte FNs familielandbruksår på Jærmuseet

Poteten Petra kom til Rogaland og Jærmuseet for å markere FNs familielandbruksår.

10 år siden Vegaøyan fikk status som verdensarv

Dunværene på Helgelandskysten er en ukjent og eksotisk verden for de fleste. Driften varte til 1970-tallet, men da var det slutt - de fleste værene var fraflyttet. I 2004 fikk området verdensarvstatus av UNESCO for å samordne viljen til å holde det unike kulturlandskapet i hevd.

Ungdommens FN under grunnlovsjubileet

Gulatinget, tusenårsstedet i Sogn og Fjordane, feiret 28. juni 200-årsjubileet for grunnloven. Stortingspresident Olemic Thommessen kastet glans over arrangementet sammen med kjente artister som Sigrid Moldestad, Terje Isungset og Mari Boine.

Tre gir liv til vann - programmet klart for Internasjonal Uke i Bergen

Vann og vannsamarbeid pluss FNs tusenårsmål er i fokus 18. oktober. Da smeller startskuddet for årets Internasjonale Uke i Bergen.

Burma kan lære av Norge

En stor delegasjon fra den burmesiske demokratibevegelsen var nylig i Norge.

Stemmerettsjubileet i Åsane i Bergen

Kulturmestringssenteret i Åsane i Bergen har i hele år kombinert folkeopplysning om FN og internasjonale spørsmål til diasporamiljøer med at det i år er 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge.
Flik

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) markerer verdens poesidag for å sette søkelys på språklig mangfold og poesi som et sårbart men viktig kulturuttrykk.

Fn-dag emblem FN-dag
Flik

Verdens filosofidag ble introdusert av UNESCO i 2002 og feires den tredje torsdagen i november hvert år. 

Fn-dag emblem FN-dag
Flik

Radio- og TV-programmer, lyd- og bildeopptak, er viktige historiske dokumenter for det 20. og 21. århundre.

Fn-dag emblem FN-dag
Flik

Dagen skal øke forståelsen for jazz som et viktig element i undervisning, i fredsarbeid, i å skape samhold, dialog og samarbeid mellom folk.

Fn-dag emblem FN-dag
Flik

Hvert år, den 26 april feirer FN gjennom WIPO hvordan opphavsrett for åndsverk kan oppmuntre til innovasjon og kreativitet.

Fn-dag emblem FN-dag
Flik

En dag for å feire radioen. For å bedre internasjonalt samarbeid mellom kringkastere, og for å oppmuntre til ytringsfrihet og tilgang til informasjon for alle.

Fn-dag emblem FN-dag

Barnas verdensdag 2012

Kampen skolekor, FN-filuren, ordfører Christine Sagen Helgø, Mikkel Gaup og sjette trinns elever var med i åpningen av Barnas verdensdag 2012

Urfolk skuffet over Tromsø

Onsdag 9. november ble det avgjort at Tromsø kommune trekker søknaden om å bli en del av forvaltningsområdet for samisk språk - et språk som i følge FN er utrydningstruet.

Urfolks rettigheter skaper debatt i Tromsø

Onsdag 9. november behandler kommunestyret i Tromsø saken der byrådet foreslår å trekke søknaden fra Tromsø kommune til Regjeringen om å bli en del av forvaltningsområdet for samisk språk. Forslaget om å trekke søknaden har skapt store protester fra det samiske miljøet i Tromsø og det hevdes at dette er i strid med både norsk lov og internasjonale FN-konvensjoner.

Hele verden under ett tak

I Bergen ble Ungdommens Internasjonale Dag markert med dans, musikk og mat fra alle verdens hjørner.

Roser engasjementet i Bergen

Det var feststemning da FN-dagen gikk av stabelen i et solfylt Bergen sentrum.

Russisk sang og fletter fra Tyrkia

FN-stafetten ved Frydenlund skole i Narvik tirsdag 11. oktober hadde et sterkt internasjonalt preg. En av jentene hadde fått seg fletter i håret da hun var på ferie i Tyrkia mens en av guttene benyttet anledningen til å synge en russisk bursdagssang for klassen sin. Narvikskolen er i det hele tatt godt vant med internasjonal kultur.

Finner rytmen på tvers av kulturer

Kunnskapsutveksling med Sør blir satt ut i praksis gjennom «Maliprosjektet» til Rossland skule i Meland.

Gatefest og sola varmet

Gatetunet i Prestenggata i Tromsø ble lørdag 11. juni fylt med barn, voksne, grillmat og masse aktiviteter. Sola og festen varmet både beboerne i gata og Tromsøs befolkning.

- Internasjonal uke former Tromsø

Søndag 5. juni går startskuddet for Internasjonal uke 2011 i Tromsø. Varaordfører Gunhild Johansen mener uka er meget viktig for byens befolkning.
Flik

Nowruz, også kjent som persisk nyttår, står allerede på UNESCOs immaterielle verdensarvliste. Nå har FNs generalforsamling vedtatt å gjøre datoen for Nowruz til en offisiell FN-dag.

Fn-dag emblem FN-dag