Hopp til innhold
fn.no / IUBergen / FN-stedene

FN-stedene

De syv FN-stedene i Bergen

Av: Karoline Chan, Katarina Lunde og Arne Øi

I Bergen finnes det syv FN-relaterte steder som vi ønsker skal feste seg i bergensernes bevissthet. De er fordelt over hele byen, og kan besøkes når som helst.

Menneskerettigetens varde bak Ulriken

Storevarden ligger som en avstikker fra ”vidden” bak Ulriken, og er synlig fra store deler av Bergen sentrum. Varden ble restaurert med støtte fra Det nyttige Selskap, etter initiativ fra lagdommer Hanne Sophie Greve. Den er offisielt omdøpt til Menneskerettighetenes Varde, noe som framgår av en plakett som er murt inn i selve varden.

Nasjonenes park på Storetveitmarken, like ved Fantoft

Nasjonenes park er et samarbeid mellom Bergen kommune og FN-sambandet.

Parken ble opprinnelig åpnet i 1990 under den store miljøkonferansen i Bergen, som var en del av FNs forberedelser til Rio-konferansen om miljø og utvikling i 1992.

I 2007 tok FN-sambandet Vest ny kontakt med Bergen kommune for å ruste opp parken på den sørlige delen av Storetveitmarken. Dermed startet et omfattende restaureringsprosjekt.

Nasjonenes park har en brønn og et amfi med ellipseformer, som er en av de få matematiske former som fins i naturen. Ved brønnen er det en vannpumpe av samme type som er plassert i tusenvis av landsbyer i fattige land. Dette skal symbolisere at utviklingsbistand nytter, og at kunnskap og forvaltning av vår felles framtid henger sammen.

Skoleelever har plantet over 20.000 krokus i parken.

Menneskerettighetenes plass på Nygårdshøyden

Menneskerettighetenes plass på Nygårdshøyden er en av tre lignende plasser på verdensbasis. De to andre er lokalisert foran FN sitt hovedkvarter i New York og Chicago.

Plassen ble innviet 18. oktober 1999 og er dekorert av Hans Jakob Meyer.

FN-veteranmonumentet på Koengen

Monumentet er utført av kunstneren Arne Mæland, er plassert foran det lokale forsvarsmuseet på Koengen. Et relieff av jordkloden med mange stolper på toppen skal symbolisere og ære alle norske soldater som har vært i internasjonal tjeneste etter 2. verdenskrig, både i FN og NATOs tjeneste.

Musikkpaviljongen i ”Art Noveau” i Byparken

Oppført i 1889 i ”Art Noveau”-stil, også kjent som Jugendstil. Denne stilarten er såkalt universell, noe som passer godt til FNs idealer. I 2012 fikk Musikkpaviljongen ny vindbeskyttelse i REDESIGN, utført av kunstneren Katrine meisfjord.

Musikkpaviljongen, som er plassert midt i Byparken, eies i dag av Bergen kommune. Paviljongen er kjent innslag i det bergenske bybildet, men den har i de siste årene vært lite brukt. Det ønsket vi å forandre – FN-sambandet og FN-studentene har i det siste derfor brukt paviljongen jevnlig flere ganger i året. Vi ønsker at Bergens verdensborgere vil oppfatte musikkpaviljongen som ett av byens ”FN-steder”.

Bildene til FN-sambandet, Bergen kommune og Miljøverndepartementets kampanje ”Redesign” under Internasjonal uke i Bergen, med moteshow i 2009 og 2010, ble for eksempel tatt i musikkpaviljongen. «Earth Hour» markeres hvert år i Musikkpviljongen, og 21. september 2010 markerte vi den internasjnale fredsdagen med et kunststunt: En 7 år gammle jente og en FN-veteran spilte sjakk på Janicke Olsens sjakkbrett (som er laget av oppkuttede våpen fra Afghanistan) og vi slapp duer som symbol på ønsket om fred.

Minnesteinen over Dag Hammarskjöld ved Lynghaug skole i Fyllingsdalen

18. september 1961 omkom FNs andre generalsekretær Dag hammarskjöld i en flystyrt i Afrika. På 50-årsdagen for hans død ble det avduket en minnesmerke over ham i Fyllingsdalen. Det ligger i en såkalt «mikropark» ved fotgjengerovergangen til Lynghaug skole. Minnesmerket består av en natursteiin med en innfelt en bronseplate med FN-emblemet og en inskripsjon.

Utformingen er et samarbeid mellom initiativtaker Vidar Lehmann og Grønn etat i Bergen kommune.

Grønnestølen lekeplass på Løvstakksiden

Blått hav og bølger mot stranden, dette er assosiasjonen du vil få når du ser denne åpne lekeplassen, som er utformet av landskapsarkitekt Ingebjørg Garnes i Grønn etat i Bergen kommune. Det er laget flere hull der det kan montres flaggstenger eller lekemaster. På åpningsdagen 24. september 2011 var det plassert flere seil på lekeplassen. Seilene symbolisererte skip som seiler opp mot menneskerettighetenes varde på Ulriken.

Løvstakksiden, der lekeplassen ligger sør i Fredlundveien, er det mest flerkulturelle området i Bergen.

FN-sambandet bruker disse syv stedene til å markere forskjellige dager og hendelser med betydning for FN. Vi vil gjerne at andre også tar stedene i bruk.

IU Bergen

Kontakt

Internasjonal Uke
Postboks 316 Sentrum
5804 Bergen

iubergen@fn.no

Besøksadresse:
Nordahl Brunsgt 7
5014 Bergen

55 54 84 92

09.00-15.00