Hopp til innhold

Klima

2016 blir varmere enn rekordåret 2015

Ny FN-rapport viser at 2016-temperaturene kommer til å ligge 1,2 grader over førindustrielt nivå. Dette melder Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Klimaendringer

Menneskers klimagassutslipp varmer opp havet, smelter snø og is, og sørger for at havet har steget. Konsekvensene er store for både natur og mennesker – særlig i fattige land.

De fem siste årene er de fem varmeste i nyere historie

Den globale gjennomsnittstemperaturen har allerede økt med én grad.

Sjøstjerner, fisk og blekksprut på timeplanen hos skolene i Vest-Agder

Klokken er 9:15 en tirsdagsmorgen på Wilds Minne barneskole i Kristiansand. Vi skal treffe en gruppe med 5, 6 og 7. klassinger som er en del av turneen Søppelhavet.
Flik

Ny FN-dag 2016 er World Tsunami Awareness Day.

Fn-dag emblem FN-dag

Dette er Parisavtalen

På klimatoppmøtet i Paris ble verdens land enige om en historisk klimaavtale. Du finner hovedpunktene i avtalen her.

Klimarettferdighet

Løsningen på klimaproblemet handler egentlig om rettferdig fordeling. Hvem har ansvaret for situasjonen vi står i i dag? Hvem skal få slippe ut mest klimagass? Og hvem skal betale regningen for klimaendringene som allerede er her?

Stortingspresidenten utfordret verdens parlamenter til å jobbe for FNs nye bærekraftsmål

31. august holdt Olemic Thommessen sin tale til toppmøtet i FN for verdens parlamentspresidenter.

Én mobil, ett minutt, en film om klimaendringer

Filmskapere fra hele verden oppfordres til å lage kortfilm om klimaendringer, bare ved hjelp av en mobil.

TV-aksjonen: FN-sambandet og Regnskogfondet samarbeider om undervisning

Høstens TV-aksjon handler om regnskogen og om menneskene som bor der. Undervisningsopplegget er gratis og kan lastes ned fra våre nettsider.

Verdens første klimapanel for barn stiller krav

Verden har fått sitt første klimapanel for barn. Barnas Klimapanel består av 6 barn, og de er alle fra Norge.

Profil: Rein Skullerud, fotograf for WFP

FNs informasjonskontor for Vest-Europa (UNRIC) har intervjuet den norske fotografen Rein Skullerud. Han leder fotoavdelingen ved Verdens matvareprogram. Rein forteller om hvordan han ble fotograf, hans mest minneverdige øyeblikk og om fotografers formidling av klimaendringer.

FNs internasjonale år for jordsmonn

Jordsmonn er avgjørende for verdens matsikkerhet, økosystemene og naturen som helhet. I dag opplever vi stadig større utfordringer grunnet økende erosjon og forringelse av jord.

FNs internasjonale år for lys og lysteknologi

Teknologi har endret vår måte å kommunisere og samhandle på, og bidratt til enorme muligheter for samfunnsutvikling og utvikling av nye arbeidsplasser. Vil lysteknologi være løsningen på fremtidens globale utfordringer?

Ingen plan B for klimaendringer

Den 2. november ble klimapanelets synteserapport lansert, og FNs klimapanel slår fast at klimaendringer har hatt konsekvenser for natur og samfunn over hele verden de siste tiårene.

– FN sentral i å løse internasjonale utfordringer

– Vi gratulerer FN med 69-årsdagen og merker oss at det er et økende behov for FNs rolle og mandat. Verden er i en urolig tid hvor vi står foran store internasjonale utfordringer. FN er en viktig aktør i å finne multilaterale løsninger på de store globale utfordringene vi ser i verden i dag, sier assisterende generalsekretær Rune Arctander i FN-sambandet.

- FN bør ta hovedrollen mot klimaendringene

– Nordmenn mener FN må gjøre mer i kampen mot klimaendringene, sier Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet. En undersøkelse om nordmenns holdninger til FN viser at seks av ti nordmenn mener at FN skal legge inn en betydelig innsats i å løse klimautfordringene.

Familielandbruk for solidaritet

Åtte frivillige organisasjoner samlet seg på festplassen i Bergen for å markere verdens matvaredag og FNs internasjonale år for familielandbruk.

Varmere klode og surere hav

Bergen kommunes konferanse om klima og menneskerettigheter handlet i år om livet på en varmere klode. 70 deltakere jobbet sammen om konkrete forslag til kutt i norske klimagassutslipp.

Verdens største klimatoppmøte, men India og Kina svikter

I dag holdes et internasjonalt toppmøte om klima i FNs generalforsamling. Det er det største klimatoppmøtet verden har sett på stats- og regjeringsnivå. Mens Obama stiller for USA kommer ikke statsledere fra India og Kina.

Håp for en internasjonal klimaavtale

Tidenes mest vellykkede internasjonale avtale markeres i dag. Det er den internasjonale dagen for bevaring av ozonlaget.

Poteten Petra markerte FNs familielandbruksår på Jærmuseet

Poteten Petra kom til Rogaland og Jærmuseet for å markere FNs familielandbruksår.

10 år siden Vegaøyan fikk status som verdensarv

Dunværene på Helgelandskysten er en ukjent og eksotisk verden for de fleste. Driften varte til 1970-tallet, men da var det slutt - de fleste værene var fraflyttet. I 2004 fikk området verdensarvstatus av UNESCO for å samordne viljen til å holde det unike kulturlandskapet i hevd.

Lek og læring i Trondheim på Verdens miljødag

Potetløp, natursti, båtrace, og studering av dyrebæsj, småkryp og utstoppede dyr. Dette var bare noe av det som trakk rundt 700 barn til Iladalen i Trondheim for en storstilt markering av Verdens miljøverndag på torsdag.

Klimarapport: Virkninger, tilpasning og sårbarhet

Mandag 31. mars lanserte FNs klimapanel rapport om virkningene av klimaendringene, og om sårbarhet og tilpasning.

- Klima i lokalmiljøet får undervisningen på gli

Klimautfordringene er sammensatte. Undervisningen om dette temaet blir dermed også utfordrende og som lærer må du velge ut hva som er viktig og hva som fenger elevene. Lærer Henning Johannesen ved Drøbak Montessori Ungdomsskole gir deg sine tips.

Klærnes reise jorda rundt - fra Norge til Kina og tilbake igjen

Hva er egentlig sportsjakka mi laga av? Hvorfor i all verden er den produsert i Kina når det er et norsk merke? Og hva er egentlig sammenhengen mellom klærne mine og miljøet?

Elevene tar utfordringene i klimaforhandlingene

I midten av januar simulerte 1000 elever i Bergen klimaforhandlingene på FNs toppmøte i Warszawa. Elever fra Danielsen videregående skole og Bergen Private Gymnas deltok i rollespillet.

Slik preges Nepal av klimaendringer

I dette fattige landet ligger åtte av verdens ti høyeste fjell. Konsekvensene av global oppvarming merkes tydeligst ved polene - og i høyden.

- Det må bli dyrere å forurense

Klimakvoter, CO2-avgifter og marked for en grønn økonomi. 13. januar 2014 arrangerte Arbeiderpartiet sitt årlige Trygve Bratteli-seminar.

Hva er togradersmålet?

Den globale temperaturen i 2100 må ikke være mer enn 2 grader høyere enn den var i 1850.

Klimatoppmøtet i Warszawa skuffer

Klimatoppmøtet i Warszawa ble avsluttet lørdag 23. november nesten et døgn på overtid. Miljø- og fagbevegelse kritserer verdens land for å ikke nærme seg avtale om klimakutt.

UNDP, Lake Begnas og Klimadagbok-prosjektet

NEPAL (FN.no): - Klimaendringer verken engasjerer eller utløser respons hos ansvarlige myndigheter. Og de mange NGO`ene i landet har agendaer som ofte står i konflikt med lokale og regionale myndigheter, sier Vijaya Singh fra UNDP Nepal.

Tre gir liv til vann - programmet klart for Internasjonal Uke i Bergen

Vann og vannsamarbeid pluss FNs tusenårsmål er i fokus 18. oktober. Da smeller startskuddet for årets Internasjonale Uke i Bergen.

FNs klimapanel: 95 prosent sikkert at klimaendringene er menneskeskapte

Forskerne bak rapporten advarer om at temperaturen på kloden kan stige mellom 0,3 til 4,8 grader. Rapporten sier også at temperaturøkningen ikke har vært så høy som modellene tidligere har vist.

Ny rapport fra FNs klimapanel lanseres i Stockholm

Denne uken samles representanter fra 195 land for å presentere sammendraget fra den nye rapporten til FNs klimapanel (IPCC) i Stockholm, Sverige.

Ungdomskonferanse om klima

På Verdens miljøverndag 5. juni arrangerte FN-sambandet Øst klimakonferanse for ungdommer i Oslo.

Innholdsrikt på Verdensmiljødagen

Verdensmiljødagen i Stavanger ble markert av kommunen og en rekke frivillige organisasjoner sist helg. FN-sambandet bidro med heising av FN-flagg ulike steder i byen på selve dagen 5. juni.

FN-studentene markerte Eart Hour i Bergen

Lørdag 23. mars var det stand og konsert i Musikkpaviljongen for å minne bergenserne om å slukke lyset samme kveld.

Vi overlevde verdens undergang – men bare på film

Filmpublikummet i Kristiansand fikk i løpet av februar se tre filmer som på ulike måter har global katastrofe som bakteppe.

Finnmarksløpet samarbeider om FNs Tusenårsmål

Finnmarksløpet er budbringer av FNs Tusenårsmål. Skal FN nå målene innen 2015 er samarbeid avgjørende. Finnmarksløpet er prisgitt godt samarbeid på ulike fronter.

Klimaforhandlinger i FN

FN har vært arena for internasjonale klimaforhandlinger siden 1990-tallet. Her følger en oversikt over FN-organer og avtaler som er sentrale i disse forhandlingene.

Klimaflyktninger

Når klimaet endrer seg kan mennesker bli tvunget til å flytte fra hjemstedet sitt.

Hva er klima, drivhuseffekt og CO2-utslipp?

Hva ligger egentlig i begrepet klima, og hva er det som skjer når det endrer seg?

Rapporter og dokumenter

Oversikt over de viktigste FN-rapportene og dokumenter om bærekraftig utvikling.

Konvensjoner og avtaler

Oversikt over de viktigste FN-konvensjonene og avtalene knyttet til bærekraftig utvikling