Hopp til innhold
fn.no / Om oss / FN-bilder

FN-bilder

FN-bilder er i utgangspunktet gratis til bruk for offentligheten. Men bildene koster penger ved kommersielt bruk, inkludert skolebøker. På denne sida skal vi hjelpe deg å finne gode FN-bilder.

Visste du at...

FN har en bildedatabase med tusenvis av foto.

Også flere av de ulike FN-organisasjonene har egne bildebaser.

Her finner du databasen: Besøk UN PHOTO

I hovedtrekk kan FNs bilder brukes til å fremme FNs mål og arbeid. De kan ikke brukes til reklame, markedsføring eller på andre måter som ikke stemmer overens med FNs oppdrag.

Det behøves skriftlig tillatelse på forhånd for å bruke FNs bilder i trykksaker eller i elektronisk format. En slik tillatelse gis fra gang til gang og kan fornyes. Tillatelse trengs ikke for bruk av statuttfestede unntak, dette inkluderer FN-tilknyttede NGOer , FN-forbund og FN-organisasjoner, inkludert spesialiserte kontor.

Tillatelsen er kun gjeldene for akademisk, ikke-kommersiell eller journalistisk bruk, der man henviser til FNs foto på den rette måten.

FNs bilder skal akkrediteres på følgende måte: UN Photo by [navn på fotograf] - eller slik det står i den aktuelle billedtekst.

Priser og avgifter

FNs digitale bilder, i både høy og lav oppløsning, er gratis. Avgifter trer i kraft når bildene blir brukt i kommersielt trykte monografier, inkludert skolebøker. 

Det er ingen avgifter på følgene FN-foto: FNs flagg og FNs hovedbygninger. Generelle bilder av FNs sikkerhetsråd, FNs generalforsamling, Det økonomiske og sosiale råd (ECOSOC), Tilsynsrådet, Den internasjonale domstol og FNs fredsbevarende styrker i felt.

Avgiftene gjelder ikke FN-samband (United Nations Associations), FN-tilknyttede NGOer og organisasjoner i FN-familien.

For detaljer om priser og rettigheter - kontakt Photo Library i New York. Se også FAQ.

FNs logo

Du må ha tillatelse fra FN selv for å bruke symbolet. Bruken er regulert i generalforsamlingens resolusjon 92(1), 1946 for å hindre misbruk og kommersiell bruk. Les mer her.

Du kan søke om tillatelse til å bruke emblemet her: United Nations Office of Legal Affairs.

Reglementet for å trykke et bilde av FNs flagg er ikke like strengt. For ytterligere informasjon kan du sende en forespørsel til FNs informasjonskontor i Brüssel - e-post info@unric.org.

Hva symboliserer FN-emblemet?

Den 7. desember 1946 ble FNs emblem godkjent av Generalforsamlingen. Det er en jordklode omgitt av to olivengrener. Olivengrenene symboliserer verdensfred, og jordkloden er FNs arbeidsområde. Den 20. oktober 1947 fikk FN et eget flagg - generalforsamlingen bestemte at FN-emblemet skal avbildes i hvitt på lyseblå bakgrunn.