Hopp til innhold
fn.no / Skole / Aktiviteter / FN-film fra Sør

Aktiviteter

FN-film fra Sør

Film fra Sør og FN-sambandet samarbeider om å arrangere gratis skolekino for norske elever. Kombinasjonen film og arbeidsoppgaver stimulerer elever til faglig nysgjerrighet rundt internasjonale spørsmål.

FN-film fra Sør

Filmene

Skoleåret 2016/2017 tilbyr vi tre FN-filmer fra Sør:

  • Barneskolene får tilbud om filmen Amazonia. Vi utforsker regnskogen sammen med apen i filmen, og lærer om skogens betydning for klima, natur og miljø.
  • Ungdomsskolene får tilbud om den engasjerende dokumentarfilmen Sonita. Sonita er en afghansk, papirløs flyktning som bor i Teheran. Hun drømmer om å bli rapper samtidig som familien hennes vil vil gifte henne bort for å innkassere medgiften på 6000 dollar.
  • Elever i videregående skole får tilbud om den prisbelønte filmen Et øyeblikks frihet. Filmen handler om mennesker på flukt, kjærlighet, håp, skuffelse, og fremfor alt om drømmen om et bedre liv.

Amazonia

Sirkusapen Sai skal fraktes til et nytt sted med fly, men flyet kommer ut for uvær og styrter midt i regnskogen Amazonas. Apen, som er vant til å være blant mennesker, må på egenhånd utforske regnskogen og finne veien tilbake til  sivilisasjonen.

Apens reise gjennom skogen er vakker og spennende. Her møter den farlige dyr, finner mat, skaffer seg venner og fiender og observerer skapninger verken apen eller vi som ser på har sett tidligere. Filmen vil garantert engasjere et ungt publikum.

Ressurser

 

Sonita

Den papirløse flyktningen Sonita har sterke meninger og vil bestemme over sitt eget liv. Hun ønsker å bli rapper og være en stemme for kvinners rettigheter. Men familien hennes i Afghanistan har andre planer, og ønsker å gifte henne bort for å innkassere medgiften på 6 000 dollar. Hva vinner fram i kampen mellom tradisjon og en ung jentes viljestyrke?  Hvorfor er det fortsatt sånn at døtre giftes bort for penger?

Den engasjerende filmen om Sonita vil garantert åpne opp for gode diskusjoner i klasserommet.

Ressurser

Et øyeblikk frihet

Et øyeblikk frihet forteller med drivende tempo og action om reisen til tre iranske/kurdiske grupper av flyktninger. De har alle klart å rømme fra Iran og Irak, men nå er de fanget i den tyrkiske hovedstaden. Friheten er innen rekkevidde, men fremdeles gjenstår mange utfordringer. Filmen tar opp aktuelle spørsmål som hvordan er det å være flyktning? Hvorfor flykter folk? Og hva gjør FN og det internasjonale samfunnet?

God dramaturgi og fantastiske skuespillerprestasjoner gjør dette til en film elevene lett kan leve seg inn i. Den vil uten tvil åpne opp for gode diskusjoner i klasserommet.

 

Ressurser

Interaktiv animasjonsfilm om flyktninger som elevene kan jobbe med før eller etter visning av Et øyeblikk frihet

Trykk her for å se animasjonsfilmen uten de interaktive spørsmålene.

Hvorfor film?

I K06 er det understreket at elevene skal kunne velge å uttrykke seg med film når de skal presentere emner – i alle fag. Det krever ikke bare opplæring og utstyr, men også at elevene gis impulser i form av gode filmopplevelser. FN-film fra Sør tilbyr elevene andre filmopplevelser enn de typiske Hollywood-filmene og åpner elevenes blikk mot verden.

I tillegg er film et sentralt område innen ”sammensatte tekster” i norskfaget. I de andre fagene er film omtalt som læremiddel som kan gi historisk og kulturell informasjon.

Vi lager forslag til undervisningsopplegg som ligger på våre nettsider under ressurser til filmene. Undervisningsopplegget består av filmstudieark, arbeidsoppgaver og lærerveiledning. Alt er utformet med utgangspunkt i gjeldende kompetansemål. Lærerveiledningen gjør at det er enkelt for deg som lærer å gå i gang med opplegget.

Påmelding

Frist for påmelding er 25. september, eller så langt kapasiteten rekker.

Etter påmelding blir den enkelte skole enig med FN-sambandet om hvilken dato som passer for filmvisning.

Visning av Amazonia og Sonita må skje i tidsrommet mellom 3. oktober 2016 og 30. april 2017. Visning av Et øyeblikk frihet må skje i tidsrommet 3. oktober 2016 og 31. mars 2017.

Det er også mulig å bestille foredrag i forbindelse med filmvisningene.

Visningen vil bli holdt på en lokal kino der det er mulig. For skoler som har auditorium er det mulig å sette opp visning på skolen, med besøk fra FN-sambandet.

For påmelding eller spørsmål, kontakt ditt lokale FN-sambandskontor.

Filmene

Her finner du en beskrivelse av filmene som tilbys i år.

Hvorfor film?

Mange av kompetansemålene i læreplanen dekkes ved å følge dette opplegget.

Påmelding

Her kan du lese om hvordan du melder på klassen din til FN-film.
Aktuelt

Omar på Vågsbygd videregående skole

En morgen i mars møtte 90 avgangselever ved Vågsbygd videregående skole i Kristiansand fram til visning av OMAR. Filmen forteller om ung kjærlighet mot et bakteppe av okkupasjon og konflikt på Vestbredden.