[[suggestion]]
Andorra

Nøkkeltall og fakta

Hovedstad

Andorra la Vella

Etniske grupper

Andorranere 49%, spanjoler 24,6%, portugisere 14,3%, franskmenn 3,9%, andre 8,2% (2012)

Språk

Katalansk (offisielt), fransk, spansk, portugisisk

Religion

Katolisisme

Innbyggertall

85 000 (2016)

Styreform

Parlamentarisme

Areal

470 km2

Myntenhet

Euro

Nasjonaldag

8. september

Andre landsider

Geografi

Andorra ligger i fjellkjeden Pyreneene. Landskapet er preget av bratt fjellterreng, med topper opp mot 3000 meters høyde. Elvene Valira del Nord og Valira d'Orient møtes midt i landet, og danner elven Valira. Elven renner mot sydøst, og munner ut i en av bielvene til Ebro i Spania. Klimaet i Andorra er som i nabolandene, Spania og Frankrike, men på grunn av høyden er det mer snø om vinteren og litt kjøligere om sommeren. Avskoging og forørkning er noen av miljøproblemene Andorra står ovenfor. Tømmer har lenge vært Andorras eneste eksportvare. Forørkning i fjellsidene skyldes overbeite.

Historie

Karl den store gav Andorra sin frihet i 819 e.Kr i bytte mot deres innsats i krigen mot maurerene. I 1278 fikk den spanske biskopen av Urgel og den franske greven av Foix delt lederskap over Andorra. Senere ble greven erstattet av den franske staten, og de neste århundrene var Andorra et fyrstedømme som var delt mellom Spania og Frankrike. På 1930-tallet økte misnøyen mot de politiske forholdene, og det oppsto et krav om allmenn stemmerett. I 1933 ble det for første gang avholdt valg. Menn over 25 år hvis familier hadde bodd i landet i minst tre generasjoner hadde stemmerett. Andorra var nøytral under både første og andre verdenskrig. På midten av 1900-tallet opplevde landet økonomisk vekst, og demokratiseringsprosesser. I 1970 fikk også kvinner stemmerett. I 1981 ble det for første gang opprettet en egen regjering i landet. Regjeringen startet arbeidet med en egen grunnlov. I 1993 støttet et stort flertall av befolkningen den nye grunnloven, og Andorra ble en selvstendig stat.

Samfunn og politikk

Formelt er det i følge grunnloven Frankrikes president og biskop av det spansk-andorranske bispedømmet Guell som er Andorras to statsoverhoder. I praksis er deres roller kun symbolske. Den lovgivende makten ligger i Generalrådet (parlamentet), som velges hvert fjerde år. Generalrådet utpeker en regjeringssjef, som danner regjering. Regjeringen er landets utøvende makt. Stemmerettsalderen er 18 år. Politiske partier var ikke tillatt før landets selvstendighet i 1993. Siden da er det Andorras Liberale Parti som har dominert i regjeringsapparatet. Landet er ikke EU-medlem, men har fortsatt nære bånd til både Spania og Frankrike, og til EU.

Økonomi og handel

Landbruk var Andorras hovednæring frem til midten av 1900-tallet. Da ble den erstattet av turisme og handel med tollfrie varer. Hvert år kommer mer enn ti millioner turister til Andorra, særlig for å stå på ski i de høye fjellene. Landet har lenge vært kjent som et bank- og finanssentrum. Gunstige skatteordninger førte til at mange internasjonale bedrifter og rike enkeltpersoner flyttet sin virksomhet til Andorra, som ble regnet som et skatteparadis. Mot slutten av 2000-tallet gjennomførte landets myndigheter omfattende økonomiske reformer for å endre dette, og for å skape mer åpenhet om økonomiske forhold. I 2009 strøk OECD landet fra svartelisten over skatteparadiser. Andorra er ikke EU-medlem, men skrev i 2011 under på en avtale om å innføre euro som valuta.

Kart

Statistikk

Her finner du statistikk for Andorra på mange områder, inkludert FNs bærekraftsmål(sist rapporterte år). Du kan også sammenligne med et annet land. Gå til statistikken for landet