Flagg

Nøkkeltall og fakta

Hovedstad: Saint John's
Befolkning: Afrikansk opprinnelse 87,3 %, afrikansk og europeisk opprinnelse 4,7 %, europeisk opprinnelse 1,6 %, andre 6,4 % (2011)
Språk: Engelsk (offisielt), antiguansk kreol
Religion: Protestanter 68 %, katolikker 8 %, andre 12 %, uspesifisert/ingen 11 % (2011)
Innbyggertall: 94 298 (2023)
Styreform: Konstitusjonelt monarki
Areal: 440 km2
Myntenhet: Østkaribisk dollar
BNI pr innbygger: 25 337 PPP$
Nasjonaldag: 1. november

Geografi

Antigua og Barbuda er en øystat bestående av tre lavtliggende øyer i den østlige delen av Det karibiske hav. Den tredje øyen i tillegg til Antigua og Barbuda er Redonda, en liten ubebodd øy formet som en bratt klippe. Antigua er en kalksteinsøy omgitt av grunner og korallrev samt flere små øyer. Barbuda er en flat og skogkledd koralløy, 40 kilometer nord for Antigua.

Klimaet i Antigua og Barbuda er tropisk. Øyene er utsatt for tropiske orkaner og har en gjennomsnittlig nedbørsmengde på 990 millimeter i året. I 2017 ble Barbuda hardt rammet av orkanen Irma. Rundt halvparten av innbyggerne ble hjemløse, og oppbyggingen kostet mer enn 100 millioner amerikanske dollar.

De største miljøproblemene er mangel på ferskvann og ødeleggelsen av korallrev, som er forårsaket av orkaner og turisme.

Historie

Kristoffer Columbus kom til øygruppen i 1493. Da hadde øyene allerede vært bebodd i 4 000 år. I 1632 ble området kolonisert av engelskmenn som opprettet sukkerplantasjer og gjorde dem til de viktigste inntektskildene. Kvinner, menn og barn ble kidnappet og fraktet fra Afrika for å jobbe på plantasjene i slaveri. Først i 1860 slo Barbuda seg sammen med Antigua. Utnytting av arbeiderne i slavelignende forhold varte frem til andre verdenskrig, selv om slaveriet ble avskaffet over 100 år tidligere. I 1939 ble landets første fagforening grunnlagt, noe som bedret arbeidernes leveforhold. Antigua og Barbuda ble selvstendig i 1981, men er fremdeles en del av Samveldet av nasjoner. Etter selvstendigheten ble turismen landets viktigste inntektskilde.

Arbeiderpartiet i landet (ALP) vant valget i 1951 og har siden, med unntak av årene 1971-1976, beholdt flertallet i parlamentet til 2004. Statsministeren Vere Bird og hans familie ble da tidligere anklaget for korrupsjon og våpensmugling til Colombia, og skandalen forårsaket store demonstrasjoner, som førte til et historisk nederlag for partiet i 2004. Etter åtte år som opposisjonsparti kom ALP hardt tilbake i 2014, med løfter om å forbedre landets økonomi og ny partileder. De sitter fortsatt ved makten i dag.

Samfunn og politikk

Antigua og Barbuda er en uavhengig parlamentarisk stat innen Samveldet av nasjoner, som består av Storbritannia og tidligere britiske kolonier. Landet er et monarki, med den britiske monarken som formelt statsoverhode. Monarken blir representert av en generalguvernør i landet. Statsministeren blir utnevnt av generalguvernøren og er vanligvis leder for det største partiet. Utøvende makt ligger hos regjeringen, og lovgivende makt hos de to kamrene i parlamentet. Antigua og Barbuda har i praksis et topartisystem.

Landet regnes som en velfungerende øystat, og nesten hele befolkningen bor på Antigua. Levestandarden er høyere enn i mange av nabolandene. Likevel finnes det en nokså stor andel fattige. Blant de som er dårligst stilt er familier uten tilgang på sanitæranlegg og rent vann høyest på listen.

Befolkningen som arbeider har velferdsgoder som pensjonsordning og sykelønn. De som står utenfor arbeidslivet har få eller ingen støtte. Landet ligger langs smugleruten fra Sør- og Mellom-Amerika til Europa og USA. Regjeringen har forsøkt å bekjempe narkotikahandel og annen kriminalitet med strengere lovgivning og høyere straffer.

Antigua og Barbuda ble medlem av FN 11. november 1981, og er medlem av en rekke av FNs særorganisasjoner, som Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), og Verdens helseorganisasjon (WHO), samt FNs økonomiske kommisjon for Latin-Amerika og Karibia (ECLAC).

Økonomi og handel

Den viktigste næringsveien i Antigua og Barbuda er turisme. Den har vært landets hovedindustrien siden 1960-tallet, og står for over halvparten av landets Bruttonasjonalprodukt (BNP). To amerikanske militærbaser på Antigua gir også betydelige inntekter. Sukkerindustrien, som tidligere var landets viktigste næring, har mistet sin betydning på grunn av nedgang i sukkerprisene på verdensmarkedet.

Landets økonomiske omdømme fikk seg en smell i 2009, da landets største investor, en millionær fra Texas, ble tiltalt for bedrageri.