Flagg

Nøkkeltall og fakta

Hovedstad: Gaborone
Befolkning: Setswana 79 %, Kalanga 11 %, Basarwa 3 %, andre 7 %
Språk: Setswana 77,3 %, sekalanga 7,4 %, shekgalagadi 3,4 %, engelsk (offisielt) 2,8 %, zezuru/shona 2 %, sesarwa 1,7 %, sembukushu 1,6 %, ndebele 1 %, andre 2,8 % (2011)
Religion: Kristne 79,1 %, badimo 4,1 %, andre 1,7 %, ingen 15,2 % (2011)
Innbyggertall: 2 675 352 (2023)
Styreform: Republikk
Areal: 581 730 km2
Myntenhet: Pula
BNI pr innbygger: 18 323 PPP$
Nasjonaldag: 30. september

Geografi

Botswana ligger i det sørlige Afrika. Landet er uten kyst og består hovedsakelig av høysletteland. Kalahari-ørkenen dekker 70 prosent av landarealet, og strekker seg over de sentrale og sørvestlige delene av landet. Botswana rommer også et av verdens største innlandsdeltaer, Okavangodeltaet, som er kåret til et av Afrikas syv naturunderverker. Vannet renner ikke ut i havet, men blir sugd opp av planter, fordamper eller siver ned i bakken og blir til grunnvann. Vannet fra elva gjør plante- og dyrelivet veldig rikt, selv om Botswana har lite nedbør.

Klima er et semi-tørt subtropisk klima der det både er varme vintre og varme somre. Botswana trues av ørkenspredning og tørke. Ørkenspredningen skyldes antallet dyr som beiter for mye på utsatte områder, og effekten av denne beitingen forsterkes av den globale oppvarmingen.

Historie

Det har bodd mennesker i Botswana i flere titusen år. San-folket, som er et av verdens eldste folkeslag, bodde i området. Botswana var på 1800-tallet preget av interne kriger mellom ulike folkegrupper. Etablering av forskjellige kolonimakter i området, parallelt med høy innvandring, førte til press på landet, som igjen gjorde at spenningene ble større. I 1876 ba Botswanas konge om britisk beskyttelse fra en mulig krig med folkegruppen Boere i Transvaal (Sør-Afrika). Britene var ikke interessert i dette, men opprettet i stedet et britisk protektorat for å beskytte egne interesser. Dette ble dagens Botswana.

Først i 1966 ble Botswana selvstendig og det ble innført demokrati. Andre land og utenlandske selskaper ble raskt invitert til å bygge opp bedrifter og gjøre handel med Botswana. 1970-tallet var begynnelsen på en periode med økonomisk vekst. Utenlandske selskaper begynte å utvinne diamanter, kobber og nikkel fra landets rike minerallager. Overgangen fra protektorat til selvstendighet skjedde i ordnede former, uten vold eller større politiske konflikter. Seretse Khama ble landets første president, og regnes i dag som landsfaderen til Botswana. Hans parti, Botswanas demokratiske parti (BDP), dominerte politikken. BDP og familien Khama har sittet ved makten kontinuerlig siden landet ble uavhengig.

Samfunn og politikk

Botswana er en parlamentarisk republikk der presidenten er både stats- og regjeringssjef. Nasjonalforsamlingen utnevner presidenten og vedtar lover. Presidenten kan maksimalt velges for to perioder. Med samme parti (BDP) ved makten i så mange år blir Botswana sett på som et stabilt land. Opposisjonen, som består av mange små partier, har flere ganger forsøkt å gjøre noe med valgordningen som helt klart gjør det enklere for BDP å vinne.

Botswana har et godt utviklet system for helse og utdanning, med 10 års obligatorisk skolegang og god tilgang på leger. Rundt halvparten går videre på videregående skole. De siste årene har Botswana blitt beskyldt for å diskriminere minoritetsgrupper og kvinner. Homofili er forbudt og kan straffes med opptil syv års fengsel. Ytringsfrihet er i teorien garantert i grunnloven, men i praksis blir media begrenset. For eksempel er det ulovlig å fornærme presidenten.

Selv om Botswana har et relativt høyt BNP per innbygger, sliter landet med fattigdom og arbeidsledighet. Det antas også at en relativ høy del av befolkningen er smittet av hiv/aids. Man har forsøkt å bekjempe smitte ved å dele ut medisiner og ha store informasjonskampanjer. Dette har gitt resultater. Av 340 000 mennesker som levde med aids i 2022 ble rundt 82 prosent behandlet med ART (antiretrovirale medisiner). Antallet dødsfall har også gått ned de siste årene, og i 2022 målte UNAIDS at kun 1,3 prosent av alle smittede døde som følge av sykdommen.

Botswana ble medlem av FN 17. oktober 1966, og er også medlem av FNs særorganisasjoner.

Økonomi og handel

Botswana regnes av FN som et mellominntektsland. I tillegg til at landet har opplevd en enorm vekst i økonomien siden selvstendigheten, er Botswana sett på som ett av de minst korrupte landet i regionen, og landet har de siste årene ligget foran europeiske land som Spania, Portugal, samt Israel.

Slik Norge er avhengig av oljen, er Botswana avhengig av gruvedrift for å tjene penger. Botswana er det landet i verden med høyest produksjon av diamanter av smykkekvalitet, målt i verdi. Diamantproduksjonen står for mer enn en tredel av landets BNP, og 70 til 80 prosent av eksportinntektene. I tillegg finnes det kobber, gull, nikkel og soda som også tas ut i gruver og selges til utlandet.

Turisme gir også store inntekter for landet. Dyrelivet er hovedårsaken til at turister besøker Botswana og foto- og jaktsafarier er populære. Det er spesielt Okavangodeltaet, med sitt svært rike og konsentrerte dyreliv, som lokker turister. Selv om gruvedrift og turisme gir størst inntekter, jobber de fleste botswanere i landbruket.