[[suggestion]]
Norge gir 150 millioner til Jemen

Det var FN, Sverige og Sveits som inviterte til giverlandskonferanse for Jemen i Genève, 26. februar. Norge ga 150 millioner kroner, samlet ga 16 donorer 2,6 milliarder dollar, ifølge OCHA.

- Krisen i Jemen er den mest alvorlige humanitære krisen i verden. 80 prosent av befolkningen vil ifølge FN trenge humanitær bistand og beskyttelse i 2019. Norge og andre giverland må stille opp for å sikre beskyttelse og livreddende assistanse til befolkningen. Derfor bidrar regjeringen med ytterligere 150 millioner kroner til humanitær støtte i Jemen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Statssekretær Audun Halvorsen representerte Norge i Genève i dag, hvor Norges bidrag ble kunngjort. 3,3 millioner jemenitter er drevet på flukt i eget land, og FN anslår at 14 millioner mennesker lever i akutt nød.

- Dette er en matkrise og en beskyttelseskrise med enorme konsekvenser. Angrepene på sykehus, skoler og annen sivil infrastruktur må stanse, og det må gjøres mer også på mange andre områder for å beskytte sivile, ikke minst når det gjelder seksuell og kjønnsbasert vold, sier Søreide.

Partene til konflikten i Jemen ble enige om en våpenhvileavtale da de møttes i Sverige i desember 2018. FNs spesialutsending Martin Griffiths arbeider intenst for at partene skal overholde det man ble enige om, og starte konsultasjoner om en politisk løsning.

- Bare en politisk løsning basert på forhandlinger kan få slutt på den humanitære krisen i Jemen. Norge støtter opp om arbeidet til FNs spesialutsending, sier Søreide.

Det norske bidraget som ble annonsert i dag, vil fordeles til FN, Røde Kors-bevegelsen og humanitære organisasjoner som samarbeider med lokale partnere i Jemen. I tillegg til disse midlene bidrar Norge gjennom multilaterale kanaler som FNs nødhjelpsfond (CERF) og Verdensbanken.