Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Equal Pay Day, eller Likelønnsdagen som den har blitt hetende på norsk, skal illustrere når på året menn har tjent like mye som kvinner gjør, i løpet av et helt år. Datoene for markeringen endrer seg litt fra år til år, og fra land til land. I år markerer vi 16. november, mens datoen for likelønnsdagen i Norge i fjor falt på 14. november. Det betyr at vi har hatt en liten utjevning av lønnsgapet mellom kvinner og menn det siste året. I år tjener norske kvinner 87,6 prosent av menns lønn. Likelønnsdagen er et symbol på at kvinner fra denne datoen og ut året i prinsippet jobber gratis.

Unio, som organiserer mange med høyere utdanning i typiske kvinneyrker, mener likelønnsgapet er en av våre største samfunnsutfordringer, og at kvinner i offentlig sektor utsettes for systematisk lønnsdiskriminering sammenlignet med menn i privat sektor.

Men, sammenlignet med i fjor, har altså likelønnssituasjonen blitt litt bedre. Dette viser altså at det går riktig vei, om enn altfor sakte. 

Toroms eller treroms-leilighet?

Julie Lødrup, førstesekretær i LO, skriver i Dagens Perspektiv, at lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i Norge i realiteten er langt større enn det likelønnsdagen illustrerer. Hun viser til at kvinner mye oftere enn menn jobber ufrivillig deltid og derfor tjener 30% mindre enn menn. Det er en lønnsforskjell som kan illustreres ved at menn kan kjøpe en treroms leilighet, mens kvinner må nøye seg med en toroms.

Faktisk.no bestrider utregningen

I 2018 ble det, etter et innlegg på SVs Facebook-side, en stor diskusjon om utregningen av Likelønnsdagen. Faktisk.no konkluderte den gangen med at utregningen var feil og ga et misvisende bilde. Det kan du lese mer om her.