[[suggestion]]
20 millioner i Jemen, Somalia, Kenya og Sør-Sudan er rammet av sultkatastrofe

I januar ba FN om 12 milliarder kroner for å hjelpe sørsudanske flyktninger i nød. Til nå har verden kun gitt 14 prosent av det som trengs. Mangelen på penger gjør at FN ikke klarer å levere nok mat, vann, medisiner og husly til flyktningene fra Sør-Sudan.

De 1,8 millioner sørsudanerne som er på flukt fra sitt hjemland befinner seg i nabolandene Uganda, Sudan, Etiopia, Kenya, Kongo og Den sentralafrikanske republikk. I tillegg til dette er det rundt to millioner internt fordrevne i Sør-Sudan som trenger hjelp.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Verdens matvareprogram (WFP) sier at en million av de sørsudanske flyktningene er barn.

Flere flykter fra Sør-Sudan enn tidligere forventet

Tidligere i år reviderte FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sin kriseplan for Sør-Sudan og nabolandene som mottar sørsudanske flyktninger. Spesielt Sudan og Uganda mottar flere flyktninger fra Sør-Sudan enn tidligere forventet.

Krigen i Sør-Sudan har bidratt til den humanitære krisen i regionen, en krig som har ført til flere flyktninger og en sultkatastrofe. Antallet flyktninger fra Sør-Sudan er forventet å stige til over to millioner i slutten av året, ifølge UNHCR.

20 millioner mennesker i fire land nær sultkatastrofe

Jemen, Somalia, Kenya og Sør-Sudan er rammet av sultkatastrofe. FNs nødhjelpskoordinator (OCHA) kaller dette den største humanitære krisen siden FN ble opprettet.

FNs nødhjelpskoordinator Stephen O’Brien orienterte FNs sikkerhetsråd tidligere i år om situasjonen i de sultrammede områdene i Jemen, Somalia, Kenya og Sør-Sudan. Han oppfordret Sikkerhetsrådet til å handle raskt for å stanse sultkatastrofen.

Les hele denne saken hos UN News

Les Stephen O’Briens orientering til Sikkerhetsrådet

Verdens matvareprogram (WFP) har detaljert informasjon for hvert land: Jemen - Sør-Sudan - Somalia - Kenya.

ReliefWeb gir deg status for hele Sahel-området.

Krig er en viktig årsak til den humanitære krisen

En av årsakene til matmangelen er konfliktene i området. Terrororganisasjonen Boko Haram holder til nord i Nigeria, men opererer også i nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun. I Sør-Sudan har det herjet en brutal borgerkrig siden 2013. I Jemen pågår konflikten mellom opprørere fra Houthi-bevegelsen og de statlige myndighetene, der myndighetene får støtte fra en Saudi-Arabia-ledet bombekampanje.

Les også:

Abonner på nyhetsbrev: