[[suggestion]]
Angrep på nødhjelpskonvoi kan være krigsforbrytelse

– Dersom dette grusomme angrepet viser seg å tilsiktet ha rammet hjelpearbeidere, kan det være en krigsforbrytelse, sier FNs nødhjelpskoordinator Stephen O'Brien.

O'Brien leder .

De 18 lastebilene som ble bombet, var en del av en nødhjelpskolonne på 31 biler som befant seg i byen Urm al-Kubra vest for Aleppo, og tilhørte FN og syriske Røde Halvmåne. Minst 12 personer skal være drept melder internasjonale nyhetsbyråer. Bilene skal ha vært tydelig merket og kolonnen var tydelig synlig.

Les hele uttalelsen hos OCHA

Ifølge krigens rett og internasjonal humanitærrett, som bl.a. Genèvekonvensjonene, skal sivile og hjelpearbeidere beskyttes i krig. Dersom man bevisst har skutt og drept hjelpearbeidere, er det brudd på internasjonal humanitærrett. Det er opp til den internasjonale straffedomstolen (ICC) å vurdere omstendighetene rundt det og stille de ansvarlige til ansvar.

Hvem som står bak angrepet mot konvoien er foreløpig ikke bekreftet. Jan Egeland koordinerer FNs gruppe for å beskytte sivile i Syria. Han sier det trolig var syriske fly som bombet.

- Det er svært alvorlig at det sannsynligvis var syrisk luftvåpen som bombet hjelpekolonnen. Det har aldri skjedd før i dette omfanget, sier Egeland til NRK.

Abonner på nyhetsbrev: