[[suggestion]]
Chiles ekspresident Michelle Bachelet er kandidat til stillingen som FNs menneskerettssjef

Michelle Bachelet var leder for FNs organisasjon for kvinners rettigheter UN Women fra 2010 til 2013. Hun var Chiles president fra 2006 til 2010 og igjen fra 2014 til mars 2018.

Den 66 år gamle sosialisten Bachelet var aktiv motstander av general Augusto Pinochets regime. Som ung måtte hun rømme fra Chile etter at faren ble drept av Pinochets soldater.

Zeid vil ikke stille til gjenvalg

Zeid Ra'ad al-Hussein fra Jordan har vært FNs høykommissær for menneskerettigheter i én periode, som varer fire år. Han stiller ikke til gjenvalg.

- Jeg har ingen tvil, nesten ingen ville godkjenne meg for en annen periode, sier Zeid ifølge Associated Press (AP). - Jeg har irritert, tror jeg, alle regjeringer i løpet av mine fire år.

Zeid Ra'ad al-Hussein har vært en markert kritiker av blant annet Donald Trump og fremveksten av høyrepopulisme i Europa og USA.

Den avtroppende menneskerettighetssjefen ga beskjed allerede i 2017 om at han ikke ville ta gjenvalg. Zeid uttalte samtidig at det internasjonale klimaet for menneskerettigheter er sterkt truet. Han ville ikke gå med på å bøye seg og tigge - "bending a knee in supplication" - som han formulerte seg i avskjedsbrevet til sine ansatte i Genève desember 2017.

Zeid går av 31. august.

Bachelet blir FNs fjerde kvinnelige menneskerettighetssjef

Antonio Guterres har gjort det klart at han ønsker å prioritere å øke andelen kvinner i FNs øverste ledelse. Bachelet blir i så fall FNs sjuende menneskerettighetssjef, og den fjerde kvinnen som innehar denne posisjonen.

Hennes forgjengere er:

  • José Ayala-Lasso (Ecuador, 1994-97)
  • Mary Robinson (Irland, 1997-2002)
  • Sergio Vieira de Mello (Brasil, 2002-03)
  • Louise Arbour (Canada, 2004-08)
  • Navi Pillay (Sør-Afrika, 2008-14)
  • Zeid Ra'ad al-Hussein (Jordan, 2014-18)

 

Abonner på nyhetsbrev: