[[suggestion]]
Daniel forteller hvordan han landet drømmejobben i FN

Hva innebærer jobben din?

Jeg jobber til vanlig på operasjonssenteret (kjent som «OPSCEN») i avdelingen for krisesituasjoner ved Verdens Matvareprograms (WFP) hovedkvarter i Roma, Italia. Her er jeg ansvarlig for den daglige informasjonsflyten fra landkontorene og de regionale byråene, til hovedkvarteret, WFPs ledelse og styre, og til WFPs administrerende direktør.

Før jeg reiste til Etiopia dekket jeg sørlige Afrika, i tillegg til koordinasjon av WFPs beredskap og respons for effektene av værfenomenet El Niño. Jeg ble sendt ut til landkontoret i Etiopia i mars for å ta del i kriseresponsen til tørken som har rammet landet, og er en av mange sendt fra forskjellige deler av organisasjonen for å hjelpe landskontoret takle den store oppskaleringen av våre nødhjelpsoperasjoner der.

Min jobb i Etiopia er å sikre at vårt regionale kontor, hovedkvarteret, og våre donorland og partnere holdes løpende oppdatert på statusen til nødhjelpsoperasjonene – hva som skjer, hvor det skjer, og hva utfordingene er. Dette er for å både sikre en effektiv beslutningsprosess internt og for å sikre åpenhet eksternt.

Hvorfor valgte du denne type arbeid?

Jeg har alltid hatt en interesse i internasjonale spørsmål, utvikling og humanitær assistanse, og det å jobbe for FN har lenge vært et mål for meg. Jeg visste at jeg ville jobbe for en organisasjon jeg beundret, og  gjøre arbeid som har en konkret og direkte påvirkning på «bakken».

Jeg ville i tillegg ha muligheten til å jobbe internasjonalt, i en internasjonal setting, så WFP var et naturlig valg. Jeg visste så klart om arbeidet til WFP fra før av, og det er en organisasjonen jeg alltid har beundret, så det var en naturlig ambisjon for meg å rette meg mot WFP når jeg tok min utdanning i Norge og i USA.

Artikkelen fortsetter etter denne faktaboksen:

Navn Daniel Arukwe Johansen
Alder 29
Jobbtittel Operational Information Management Officer for WFPs kriserespons i Etiopia. Vanlig stilling: Ansatt på WFPs operasjonssenter, avdelingen for krisesituasjoner, WFPs hovedkvarter i Roma, Italia.
Utdanning Bachelorgrad i utviklingsstudier fra Universitetet i Oslo. Mastergrad i Public Administration fra Cornell University, USA.
Bakgrunn Jeg jobbet som frivillig for UNICEF Norge i Oslo i løpet av studietiden, og hadde også en online praktikantstilling for WFP samtidig. Mens jeg var på feltarbeid i Malawi i forbindelse med bacheloroppgaven min reiste jeg med landkontoret til WFP Malawi for å skrive om WFPs operasjoner i landet. Jeg var senere praktikant i Utenriksdepartementet for den norske FN-delegasjonen i New York og jobbet med bærekraftig utvikling og bærekraftsmålene, før jeg startet på masteren min ved Cornell University. Som en del av mastergraden var jeg praktikant ved WFP i Roma, og ved The Brookings Institution i Washington DC hvor jeg jobbet med humanitær politikk i deres utenrikspolitiske program. Jeg begynte hos WFP etter at jeg ble ferdig med mastergraden min ifjor, og har nå jobbet nesten et år for WFPs avdeling for kriser i Roma.
Andre fakta Med en familie som har bakgrunn i mange land og kontinenter har jeg alltid vært internasjonalt anlagt (og forvirret) siden jeg var liten. Jeg har bodd og jobbet i ulke deler av Afrika siden jeg ble ferdig på videregående, og jeg har jobbet med alt fra villdyr i Namibia til å være frivillig på barnehjem i Sør-Afrika.


.

Bistand og utviklingsarenaen er kjent for å være svært vanskelig å få jobb innenfor – hvilken vei tok du for å havne der du er nå?

Jeg studerte utviklingsstudier ved Universitetet i Oslo og arbeidet for mens jeg fremdeles var student der. Etter studiene jobbet jeg som UD-praktikant for Norges FN-delegasjon i New York  - en utrolig erfaring som bekreftet mine ambisjoner og hva jeg ville gjøre videre. Etter et praktikantopphold ved WFP i Roma som en del av mastergraden på Cornell University utenfor New York, var jeg heldig nok til å få tilbud om å komme tilbake etter jeg var ferdig med masteren – en mulighet jeg ivrig sa ja til.

Å få jobb i FN og innenfor den humanitære sektoren er definitivt vanskelig. Konkurransen er intens, det er vanskelig å skille seg ut, og enda vanskeligere å finne en vei inn. Det beste rådet jeg kan gi er å ta alle mulighetene du kan, så tidlig du kan, for få erfaring fra feltet, og enda viktigere, for å få internasjonal erfaring. Å ha interesse og engasjement er bra, men å ha en demonstrert interesse og engasjement er noe helt annet.

Noen ganger må man grave litt, for muligheter blir ikke servert på et sølvfat. Men det er mange interessante måter å skaffe seg erfaring på som kanskje virker trivielle til å starte med – men som kan ende opp med å utgjøre forskjellen. Trainee – og praktikantstillinger er som gullbilletter når det kommer til nettverksbygging, og for å finne ut for deg selv hva du motiveres av. Det er også viktig å være åpen for all muligheter, uansett hvor de er.

Å ha en solid utdanning er viktig, men til syvende og sist er det den erfaringen du har som gjør at du blir lagt merke til. Vær sikker på hva du vil gjøre, men vær også fleksibel nok til å forstå at det finnes mange ulike måter å komme dit du vil – du vil nemlig raskt lære at fleksibilitet og tilpasningevner er nøkkelen til å arbeide i denne sektoren.

Kan du beskrive en typisk dag for deg?

En «typisk» dag for meg varierer veldig mye, men vanligvis innebærer det å jobbe med et av teamene her på kontoret i Addis Abeba, få oppdateringer fra feltet om hvordan statusen på de ulike delene av beredskapsresponsen er, og videre bruke disse dataene til å lage en oppdatering som er forståerlig og nyttig for planlegging og beslutningsprosesser – for oss og for våre partnere.

Jeg møter med alle de ulike teamene hver uke for å få oppdateringer, i tillegg til andre FN-organisasjoner og partnere i felles koordineringsmøter. Jeg har også fått reist ut i felt i forskjellige deler av landet for å få sett operasjonene våre med egne øyne, for å få snakket med menneskene vi hjelper – dette har vært utrolig interessant og motiverende.

Hva har vært høydepunktene i karrieren din så langt?

Jeg er forsatt i startfasen av karrieren min, men min utstasjonering til Etiopia har definitivt vært en intens læringskurve som har gitt meg en helt ny forståelse av hvordan WFP og resten av FN-systemet arbeider i en nødssituasjon. Det har vært noen utfordrende måneder, men det har også vært mye morro og et ordentlig oppvekker – helt klart et høydepunkt!

Å jobbe i New York, med Generalforsamlingen og Sikkerhetsrådet er en ting, men å se hvordan ting fungerer på bakken, er noe helt annet.  

Hva har vært de største utfordringene du har møtt på for å havne der du er nå?

Som jeg nevnte tidligere, så er det å bryte gjennom i denne sektoren vanskelig; det å skille seg ut fra et hav av svært dyktige mennesker som også ønsker seg «inn» er en utfordring. Å innse at det å bygge nettverk er like viktig som å skrive en god CV er vanskelig, men en veldig nødvendig lekse å lære.

Samtidig, å selv finne ut av akkurat hva du vil jobbe med utover en generisk «internasjonale relasjoner/FN» retning er utfordrende – og å planlegge veien dit krever grundig tenkning.

Hvilke råd ville du gitt til noen som ønsker få en lignende jobb som deg?

Vær proaktiv i å finne muligheter – de dukker ikke bare opp. Finn ut av akkurat hva du er interessert i, hva du vil gjøre, hvorfor du vil gjøre det og hvordan du vil komme deg dit – det gjør ting mye enklere å ha en plan.

Men du må samtidig være fleksibel, og ikke være kresen – du får kanskje ikke drømmejobben på første forsøk, men det du får kan være en springbrett for å komme seg dit! 

 

Følg WFP på Twitter @WFP_NO 

Profilbilde: © WFP/Allison Oman

Bilder fra feltet: © WFP/Daniel Arukwe Johansen

Stikkord

  • WFP

Abonner på nyhetsbrev: