[[suggestion]]
Dette er de fem kvinnene som stiller til valg som FNs neste generalsekretær

5. oktober holder de 15 medlemmene av FNs sikkerhetsråd sin sjette avstemning om hvem de ønsker skal bli FNs generalsekretær. Internasjonalt argumenteres det for at det nå er på tide med en kvinnelig leder for FN.

Denne avstemningen skal være fargekodet, det vil si at vetolandenes stemmer blir offentliggjort.

Stillingen som generalsekretær har tradisjonelt gått på rundgang mellom verdensregionene. Skal denne rundgangen følges er det Øst-Europa som nå står for tur. Dagens generalsekretær Ban Ki-moon kommer fra Sør-Korea, og sitter i jobben ut året 2016.

Det betyr at en ny generalsekretær må være på plass 1. januar 2017. Formelt er det FNs generalforsamling som vedtar hvem som skal bli FNs generalsekretær. Men Generalforsamlingen har i alle år vedtatt den kandidaten som Sikkerhetsrådet først har nominert.

Første uka i oktober skal Sikkerhetsrådet avholde en fargekodet avstemning. Dette innebærer at vetolandenes stemmer synliggjøres.

Dette er de kvinnelige kandidatene, i alfabetisk rekkefølge:

Irina Bokova

Som bulgarer og Østeuropeer er Bokova fra riktig region, dersom rotasjonsprinsippet skal følges. I tillegg har hun vært en markant leder for . Denne stillingen har hun hatt siden 2009.

Bokova har tidligere vært utenriksminister i Bulgaria og hun har også vært Bulgarias ambassadør til Frankrike og Monaco.

Lenke: Følg Bokova på Twitter

Helen Clark

Hun har siden 2009 markert seg om en tydelig leder for , og fremholdes av mange som en av favorittene til jobben som generalsekretær i FN.

Clark var statsminister i New Zealand fra 1999 til 2008, og har også vært leder for Arbeiderpartiet i New Zealand.

Lenke: Følg Clark på Twitter

Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva er bulgarsk økonom og politiker. Georgieva har fra 2014 vært én av sju visepresidenter i EU-kommisjonen, med ansvar for budsjett og personal. Hun har tidligere være EU-kommissær med ansvar for internasjonalt samarbeid og humanitær bistand og krisehåndtering, og hun har tidligere hatt en rekke stillinger i .

Lenke: Følg Georgieva på Twitter

Natalia Gherman

47 år gamle Gherman fra Moldova er den yngste av de fem kvinnelige kandidatene. Hun har vært utenriks- og europaminister for Moldova, og hun var visestatsminister i Moldova fra mai 2013 til januar 2016.

Fra 2009 var hun Moldovas ambassadør til Norge, Sverige og Finland, fra ambassaden i Stockholm.

Lenke: Følg Gherman på Twitter

Susana Malcorra

Malcorra er i dag utenriksminister i Argentina. Hun har hatt ulike stillinger innen FN, fram til 2015 var hun kabinettsjef for generalsekretæren.

Lenke: Følg Malcorra på Twitter

LES OGSÅ:

Oversikt: .

Hvilke land har stemmerett?

29. august holdt FNs sikkerhetsråd sin tredje avstemning om FNs neste generalsekretær.

Stikkord

  • generalsekretær
  • sikkerhetsrådet

Abonner på nyhetsbrev: