[[suggestion]]
Dette skjer under FNs 71. generalforsamling

Merk: Tidspunkter oppdateres og arrangementslisten endres stadig. Vi holder denne sida oppdatert gjennom september 2016. Sist oppdatert: 26.9 kl 11.

Tirsdag den 13. september åpnet FNs 71. generalforsamling. Årets høynivåuke åpnet når generaldebatten tirsdag 20. september.

 

26. september er siste dag for selve generaldebatten. Men generalforsamlingens ulike komiteer fortsetter sitt arbeide deretter.

President for FNs 71. generalforsamling er Peter Thomson fra Fiji. Thomson er Fijis ambassadør til FN i New York, og avløser danske Mogens Lykketoft som president for Generalforsamlingen.

LES OGSÅ:

Instruksen fra norske myndigheter

Hvert år offentliggjør regjeringen sin politikk for den kommende Generalforsamlingen. Årets instruks for Norges arbeid i Generalforsamlingen kan du lese her.

Flyktninger og migranter er høyt oppe på agendaen både for Generalforsamlingen og for norske myndigheter i år. Sårbare stater, sikkerhetspolitikk og arbeidet mot terrorisme er også løftet opp på regjeringens instruks. Utdanning for jenter og kvinners rettigheter er en sak som regjeringen Solberg har jobbet for i flere år.

Regjeringen sender fire ministere til FNs generalforsamling i New York: Utenriksminister Børge Brende, helse og omsorgsminister Bent Høie, klima og miljøminister Vidar Helgesen, og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Her er kalenderen for FNs 71. generalforsamling

Tirsdag 13. september er det formell åpning av FNs generalforsamling, kl 15 lokal tid, klokka 21 norsk tid. Åpningen sendes direkte på UN Webcast.

18. september er Norge en av initiativtagerne til et møte om fredsavtalen i Colombia.

18. september leverer Utdanningskommisjonen sin rapport. Dette er kommisjonen som ledes av den tidligere britiske statsministeren Gordon Brown. Erna Solberg deltar på lanseringen.

Mer om lanseringen her

Oppdatering: Rapporten fra Utdanningskommisjonen finner du her

19. september kl 1430 norsk tid inviterer FNs generalforsamling til toppmøte om flyktninger og migranter. Målet er å samle medlemslandene om en felles human politikk om situasjonen for flyktninger og migranter.

Hele programmet og mer informasjon

19. september ved midnatt norsk tid er det annonsert en pressebrief fra utenriksminister Børge Brende.

19. september underskriver Den internasjonale organisasjonen for migranter (IOM) og FN en avtale som gjør at IOM offisielt blir en FN-relatert organisasjon.

Mer informasjon om IOMs nye status

Høynivåuka

20. september kl 15 åpner høynivådelen av Generalforsamlingen med den årlige generaldebatten. Tema for årets generaldebatt er , og overskriften er «The Sustainable Development Goals: a universal push to transform our world».

Hvem taler når under generaldebatten? Brasil er alltid første taler ut. Deretter vertsnasjonen USA. Øvrig taleliste for de andre 191 landene er ennå ikke offentliggjort. Vatikanstaten, Palestina og EU er også invitert til å delta.

Talelister og selve talene legges fortløpende ut på denne nettsiden: gadebate.un.org.

20. september inviterer USAs president Barack Obama til et toppmøte om flyktninger. Dette møtet arrangeres sammen med Canada, Etiopia, Tyskland, Jordan, Mexico og Sverige. Arrangørlandene vil her komme med en appell om forpliktelser til å hjelpe verdens flyktninger.

20. september inviterer norske myndigheter til møte om kvinneperspektiv i kampen mot voldelig ekstremisme. Her skal statsminister Erna Solberg delta.

Mer informasjon om møtet om voldelig ekstremisme her

20. september åpner den fjerde årlige konferansen om bærekraftig utvikling (ICSD). Her skal både statsminister Erna Solberg og UNOPS-direktør Grete Faremo tale. Solbergs tale er kl 20 norsk tid. Faremo kl 1645.

Programmet for konferansen finner du på denne lenken

20. september arrangeres også Gunhild Stordalens EAT Forum, med sitt arrangement om ernæring. Børge Brende er en av innlederne. Også Dagfinn Høybråten er på talerlisten på EAT Forum, som generalsekretær for Nordisk ministerråd.

Mer informasjon om EAT-seminaret

21. september arrangeres det en seremoni i New York for å markere Parisavtalen.

Kina og USA bestemte seg under G20-møtet i Hangzhou å underskrive den internasjonale klimaavtalen, også kjent som Parisavtalen. Det er ventet flere underskrifter under seremonien i New York.

21. september arrangeres høynivåmøte om bakteriell resistens. Her skal helseminister Bent Høie delta.

Mer informasjon om WHO-møtet om bakteriell resistens her

22. september holder Erna Solberg Norges hovedinnlegg under generaldebatten, ca kl 13 (kl 19 norsk tid).

OPPDATERT: Les og hør hennes tale

22. september arrangeres det årlige Trygve Lie-symposiet. Tema for årets møte er agenda for FNs neste generalsekretær. Det er The International Peace Institute (IPI) og det norske Utenriksdepartementet som inviterer. Utenriksminister Børge Brende deltar.

Mer informasjon om årets Trygve Lie-symposium

22. september kl 14 deltar statsekretær Tone Skogen på møtet "Every Woman, Every Child", om mødrehelse og barnedødlighet.

Mer informasjon om møtet her

22. september kl 15 inviterer Norge til paneldebatt om bærekraftige hav og en blå økonomi. Møtet finner sted i FN-bygget. Statsminister Erna Solberg sitter i panelet for Norge. I panelet sitter også Michelle Bachelet (Chile), Yusuf Kalla (Indonesia), Ségolène Royal (Frankrike) og Cathrine Novelli (USA).

Mer informasjon om møtet om Sustainable Oceans and the Blue Economy

22. september inviterer Generalforsamlingen til høynivåmøte for å markere at det er 30 år siden erklæringen om retten til utvikling, The Declaration on the Right to Development.

23. september arrangeres det årlige utenriksministermøtet for G77-landene. 132 land er med i G77, en gruppe av utviklingsland som ble opprettet i 1964.

Les mer om G77 her

26. september arrangeres høynivåmøte i forbindelse med Den internasjonale dagen for total avskaffelse av atomvåpen.

Stikkord

  • UNGA
  • UNGA71

Abonner på nyhetsbrev: