[[suggestion]]
Engasjert ungdom om problemene i tekstilindustrien

Spørsmålene var mange og komplekse da tre videregående skoler møttes for å delta på FN-sambandets rollespill, Tekstilfabrikken. Rollespillet ble arrangert i Oslo 2. februar under en ungdomskonferanse om innovasjon og produksjon av tekstiler. Skolene som deltok var Kongshavn VGS, Edvard Munch VGS og Kalnes VGS.

Konferansen ble arrangert av The Textile Interchange Project (The TIP), som er et skoleprosjekt om global handel i tekstilindustrien. The TIP er utviklet av fagforeningene Virke, LO og Handel og Kontor.

- Rollespillet til FN-sambandet ble en kjempesuksess. Ungdommene lærte på en interaktiv og enkel måte om arbeidsforhold i tekstilindustrien. Gjennom spillet får ungdommen selv kjenne situasjonen på kroppen. Jeg kan anbefale rollespillet for alle skoler og ungdomsgrupper som er opptatt av menneskerettigheter og bærekraft, sier Eleni Simeou, prosjektleder ved The TIP.

Makt, avmakt og kompromisser

Elevene ble delt inn i grupper. Rene jentegrupper var tekstilarbeiderne, guttene var arbeidsgivere og myndigheter. I løpet av spillet fikk jentene kjenne på frustrasjon, urettferdighet og avmakt. Guttene følte på hvordan det er å ha makt, men også evnen til å bøye seg og komme i møte.

Problemer knyttet til et kjønnsdelt arbeidsmarked og forståelsen av FNs rolle i arbeidskonflikter berøres også i spillet. FNs arbeidsorganisasjon (ILO) passet nemlig på at arbeidernes rettigheter ble overholdt. 

Temperaturen ble ganske høy utover i spillet. Arbeidstakerne krevde høyere lønninger og bedre arbeidsforhold ved tekstilfabrikken i Kambodsja. Arbeidsgiverne gikk for full lockout, men ble nedstemt. Til slutt ble partene enige sammen med myndighetene om å øke lønningene til et anstendig nivå ved fabrikken. 

Spørsmålene var mange og vanskelige, men ett svar gikk igjen: kunnskap og samarbeid mellom arbeidstakere og arbeidsgivere er essensielt for å løse utfordringene.

- Vi i The TIP synes det er utrolig viktig at unge mennesker forstår hva det betyr å ha et anstendig arbeid. FN-sambandets rollespill er en fantastisk måte å forklare til ungdom hvor viktig dette er, sier Eleni Simeou.

 

Abonner på nyhetsbrev: