[[suggestion]]
FN får egen organisasjon for migranter

– Vi er glade for at medlemsstatene til både FN og IOM nå har bestemt at IOM blir en del av FN-systemet, sier kommunikasjonssjef Sigurd Tvete i IOM Norge til FN-sambandet.

En kvart milliard mennesker er i bevegelse over landegrenser på leting etter bedre fremtidsmuligheter.

For første gang på mange tiår er flukt og migrasjon tema for et eget høynivåmøte under FNs generalforsamling. Ledere fra hele verden møtes i New York for å vurdere hvordan den internasjonale responsen på store bevegelser av flyktninger og migranter kan forbedres.

Under FN-toppmøtet om flyktninger og migranter 19. september i New York ble avtalen signert, som gjør at den IOM formelt blir en del av FN.

– Dette reflekterer viktigheten migrasjon har på den globale agendaen, og behovet for å tettere koble sammen migrasjon og relaterte fagfelt – inkludert utvikling, nødhjelp, menneskerettigheter, klimaendringer og sikkerhet. At vi nå er en del av FN-systemet vil gjøre det enklere for FN å hjelpe migranter som trenger beskyttelse, samt medlemsstatene med migrasjonsspørsmål, sier Tvete.

Viktig stemme rundt forhandlingsbordet

Den norske regjeringen har signalisert at de vil arbeide for at IOM får en viktig rolle i det fremtidige migrasjonsarbeidet:

- Internasjonalt samarbeid er helt nødvendig både for å forebygge migrasjon, for å sikre en verdig behandling av flyktninger og migranter, og for å kunne ha ordnet retur av personer som ikke har oppholdstillatelse eller beskyttelsesbehov, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

Nå som IOM blir en del av FN-familien får migranter en viktig stemme i FN. IOM anerkjennes som en uunnværlig aktør når det gjelder mennesker på vandring. 

- Generalforsamlingens vedtak om å godkjenne denne avtalen viser økende styrke i forholdet mellom IOM og FN. Nå som vi blir en del av FN-familien får vi en viktig stemme rundt forhandlingsbordet i FN hvor vi vil argumentere for migranter og deres rettigheter globalt, sier IOMs generaldirektør William Lacy Swing.

IOM er en mellomstatlig organisasjon med 165 medlemsland og har permanent observasjonsstatus i FN. Nå blir altså IOM akkreditert organisasjon i FN-familien. IOM arbeider for å sikre en human håndtering av migrasjon, fremme internasjonalt samarbeid, og bistå i å finne praktiske løsninger på migrasjonsproblemer og å yte humanitær assistanse til migranter i nød.

Organisasjonen ble opprettet i 1951 og har mer enn 9 500 ansatte og rundt 500 kontorer globalt. Ett av disse i Oslo, Norge.

 

Stikkord

  • flyktninger
  • IOM Norge
  • migranter
  • UNGA71

Abonner på nyhetsbrev: