[[suggestion]]
FN krever slutt på volden i Gaza

– Generalsekretæren er dypt sjokkert over den plutselige eskaleringen av vold i de okkuperte palestinske områdene, og det høye antallet palestinere som er blitt drept og skadet i Gaza-protestene, sier FNs varatalsmann Farhan Haq i en uttalelse.

– Israelske sikkerhetsstyrker bør holde seg fra å åpne ild mot demonstranter. Hamas og demonstrasjonslederne har også et ansvar for å forhindre voldelige handlinger og provokasjoner, fortsetter uttalelsen.

I følge medierapporter er mer enn 50 palestinere drept, og over 2 000 skadd etter at israelske styrker avfyrte skudd og tåregass mot demonstranter langs gjerdene ved grensen mot Israel mandag.

Demonstrasjonene langs grensen til Israel begynte 30. mars i år, og dette er den dødeligste dagen for palestinere hittil. Det er også det høyeste antallet drepte siden konflikten i Gaza i 2014.

Samtidig har FN-komiteen med ansvar for å overvåke at rasediskrimineringskonvensjonen overholdes, bedt Israel, som er underlagt konvensjonen, om umiddelbart å stoppe den uforholdsmessige voldsbruken mot palestinske demonstranter ved Gazastripen, avstå fra alle handlinger som kan lede til flere tap av menneskeliv og sørge for rask og uhindret tilgang til medisinsk behandling for sårede.

Rasediskrimineringskomiteen har også bedt Israel om å ta initiativ til en upartisk og selvstendig etterforskning av voldsbruk mot palestinske demonstranter og sørge for at alle palestinere under Israels kontroll får fulle rettigheter i samsvar med konvensjonen, uten diskriminering.

Ressurser

Les uttalelsen fra FNs generalsekretær Antonio Guterres

Les uttalelsen fra FN-komiteen for å overvåke rasediskrimingerngskonvensjonen (CERD)

Les FN-sambandets konfliktprofil om Palestina

Denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider, 15. mai
 

Abonner på nyhetsbrev: