[[suggestion]]
FN-topp gikk av i protest etter at rapport som beskylder Israel for apartheid ble trukket tilbake

Rapporten fra UNESCWA konkluderer med at Israel har etablert et apartheidregime som dominerer det palestinske folk som helhet. Dette er andre gang UNESCWA knytter forbrytelsen «apartheid» til Israels politikk.

Les rapporten her:

Hvorfor ble rapporten trukket tilbake?

Rapporten ble publisert onsdag 15. mars, men trukket tilbake og fjernet fra UNESCWAs hjemmesider fredag 17.mars etter ordre fra FNs generalsekretær Antonio Guterres. Generalsekretærens talsperson, Stephane Dujarric, påpekte i en pressekonferanse 18. mars at rapporten ikke ble trukket tilbake på grunn av innholdet, men fordi UNESCWA hadde publisert rapporten uten å ha rådført med generalsekretærens kontor på forhånd.

USAs nye FN-ambassadør Nikki Haley uttalte torsdag 16. mars at USA var rasende på grunn av rapporten, og sa at generalsekretæren burde gripe inn og trekke rapporten tilbake.     

Khalaf sa opp av samvittighetsgrunner

Rima Khalaf forklarer i sin oppsigelse at hun har forståelse for at Guterres er under press fra stater som ønsker rapporten fjernet. Hun skrev at hun har blitt beordret til å trekke tilbake to UNESCWA-rapporter de siste to månedene, ikke på grunn av rapportenes innhold, men på grunn av politisk press fra land som bryter folks rettigheter i regionen.

Khalaf støtter generalsekretærens rett til å fjerne rapporten, men sier samtidig opp sin stilling av samvittighetsgrunner:

«[…] min plikt overfor folkene i regionen vi tjener, overfor FN, og overfor meg selv, er ikke å holde tilbake beskrivelsen av en forbrytelse som skaper så mye lidelse for så mange mennesker», sier Rima Khalaf i sin oppsigelse til FNs generalsekretær.

UNESCWA (FNs økonomiske og sosiale kommisjon i Vest-Asia) består av 18 arabiske land, inkludert Palestina, og har sitt hovedkvarter i Beirut i Libanon. UNESCWA-rapporten som beskylder Israel for apartheid ble skrevet av to professorer fra USA, Virginia Tilley og Richard Falk. Richard Falk var FNs spesialutsending til de okkuperte palestinske områdene 2008-2014.    

Mer fra FN-sambandets nettsider: Les bakgrunnen for Israel-Palestina-konflikten her

Abonner på nyhetsbrev: