[[suggestion]]
FNs 72. generalforsamling samler akkurat nå statsledere fra hele verden

FNs generalforsamling åpnet mandag 12. september ved FNs hovedkvarter i New York, og varer fram til 25. september. Men det er høynivåuka og generaldebatten som samler verdens statsleder og skaper de store overskriftene.

Solberg-regjeringen har i fire år hatt tydelige prioriteringer internasjonalt. Dette er også en hovedsatsing for regjeringen i New York denne uka:

  • Utdanning for alle. Det er tema for møtet som Norge arrangerer sammen med Frankrike. Her skal det samles inn penger til global utdanning for bærekraftsmål 4. I tillegg til statsminister Erna Solberg kommer FNs generalsekretær Antonio Guterres, Frankrikes president Emmanuel Macron, FNs spesialutsending for global utdanning og tidligere britisk statsminister Gordon Brown, og fredsprisvinner Malala Yousafzai.
  • Hav og «blå økonomi» er tema når Erna Solberg inviterer til konferanse om bærekraftige hav og havet som økonomisk ressurs. Hit kommer blant andre Chiles president Michelle Bachelet, Portugals statsminister António Costa og UNEP-sjef Erik Solheim.
  • Foreldrepermisjon for alle og hvordan likestilling fører til et inkluderende arbeidsliv er tema for møtet som Børge Brende og Nordisk ministerråd inviterer til. På talerlisten er NHO-direktør Kristin Skogen Lund, Isa Notermans fra Spotify og Islands utenriksminister Gudlaugur Thór Thórdarson.

Hva er FNs generalforsamling? Bakgrunnsinfo finner du her.

Denne uka i FN: Detaljer om møter og arrangementer under FN-uka finner du her.

Generaldebatten samler verden om én talerstol

Generaldebatten starter 19. september og statsminister Erna Solberg skal holde sin tale til FNs generalforsamling onsdag 20. september.

FNs generalsekretær Antonio Guterres har uttalt at bærekraft er tema for generaldebatten. Guterres har også utpekt statsminister Solberg til å lede en pådrivergruppe for FNs bærekraftsmål, noe som nok vil prege hennes tale til generalforsamlingen.

FNs bærekraftsmål gir retning for Norges prioriteringer om likestilling og kvalitetsutdanning for alle. FNs budsjetter er under kraftig press, og Norge er en pådriver for effektivisering av FN og reform av FNs fredsbevarende styrker, noe som også kan være del av Solbergs tale.

Hvert år før FNs generalforsamling 2017 formidler Norge sine prioriteringer til FN, les hele instruksen fra Regjeringen her.

I tillegg til Solberg består Norges delegasjon av utenriksminister Børge Brende, klima- og miljøminister Vidar Helgesen og statssekretær Tone Skogen.

Alle land har 15 minutter taletid under generaldebatten, men det er ikke uvanlig at denne taletiden brytes. 196 statsledere har talerett under generaldebatten, dette inkluderer alle FNs medlemsland, i tillegg til EU, Palestina og Vatikanstaten.

Hele talerlisten kan du finne her (PDF).

Den norske delegasjonen har en svært hektisk uke foran seg. I fjor deltok norske politikere og delegater i hele 69 toppmøter under FN-uka.

Alle talene fra generaldebatten legges fortløpende ut på denne lenken.

Ny FN-ambassadør fra Norge

Norges nye FN-ambassadør Tore Hattrem er på plass i New York. Han skal nå delta på FNs generalforsamling etter bare én måned i ambassadørstolen.

Hattrem var statssekretær i Utenriksdepartementet fram til 2016 og har tidligere vært Norges ambassadør til Sri Lanka (2007–2010), Sudan (2010) og Afghanistan (2010-2012).

Hattrem holdt sitt første innlegg for Sikkerhetsrådet den 29. august, en felles uttalelse fra de nordiske landene, om FNs fredsbevarende operasjoner.

Geir Otto Pedersen har vært Norges FN-ambassadør fra 2012 og tar nå over som Norges ambassadør i Beijing.

Er du journalist? Meld deg på ukentlig pressemelding

Følg vår ukentlige pressemelding, Denne uka i FN, meld deg på her.

Stikkord

  • Erna Solberg
  • FNs generalforsamling
  • UNGA72

Ta kontakt for å melde deg på nyhetsbrev eller presseliste:

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Kommunikasjonsrådgiver +47 470 86 787

Abonner på nyhetsbrev: