[[suggestion]]
FNs generalsekretær krever umiddelbar utredning av angrepet i Douma, Syria

– Jeg blir rasende over å høre gjentatte rapporter om bruk av kjemiske våpen i Syria, sier FNs generalsekretær António Guterres, etter mistankene om enda et dødelig kjemisk angrep i Syria, i byen Douma på lørdag 7. april.

Forbudet mot bruk av kjemiske våpen er ikke bare absolutt, men har også full støtte fra så å si alle land i verden: totalt 192 stater har vedtatt Konvensjonen mot kjemiske våpen, som trådte i kraft i april 1997. 

– Jeg gjentar min sterke fordømmelse av all bruk av kjemiske våpen mot sivilbefolkningen, sier Guterres.

– I den forbindelse stadfester jeg igjen min fulle støtte til OPCW [organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen] og deres oppdrag om å ta på seg den nødvendige etterforskningen av disse påstandene, sa han.

– Oppdraget bør gis full tilgang, uten restriksjoner eller hindringer for å utføre sitt arbeid.

Forbudet mot kjemiske våpen fungerer ikke

Angrepet i Douma understreker «maktesløsheten til den internasjonale responsen på de tidligere angrepene i Syria» sa FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein i en uttalelse:

– Der vi i flere tiår har trodd at vi hadde lyktes i å forby bruk av kjemiske og biologiske våpen, er verden nå vitne til at bruken av disse blir hverdagskost i Syria, uten at vi foretar oss noe.

FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura brifet Sikkerhetsrådet under krisemøtet 9. april:

– Risikoen er at de ulike skillelinjene i Midtøsten totalt overlapper hverandre og sammenkobles, at både globale og regionale krefter og interesser sammen utgjør former for opptrapping som kan komme til å ha fullstendig ødeleggende konsekvenser som vi ikke en gang er i stand til å forestille oss, sa de Mistura.

Statene som har vedtatt konvensjonen, inkludert Syria, som den 14. september 2013 var en av de siste statene til å signere, har høytidelig gått med på å

«aldri, under noen omstendigheter: utvikle, produsere, skaffe, hamstre eller beholde kjemiske våpen, eller overføre, direkte eller indirekte, kjemiske våpen til andre; å bruke kjemiske våpen; å engasjere seg i noen som helst militære forberedelse for å benytte kjemiske våpen; å hjelpe, oppfordre eller på noen som helst måte oppmuntre noen til å engasjere seg i aktiviteter som er forbudt for en stat etter denne konvensjonen».

Kjemiske våpen skal likevel ha blitt anvendt av flere parter i konflikten i Syria ved minst 35* ulike anledninger siden begynnelsen i 2013.

– Sikkerhetsrådet kan ikke tillate en situasjon der ukontrollerbar eskalasjon utvikler seg i Syria, uansett side, understreket Mistura.

Nestleder for FNs nedrustningskontor (UNODA), Thomas Markram, var også tilstede på krisemøtet. Han sa at OPCW – som overvåker gjennomføringen av konvensjonen – nå samler informasjon om de angivelige hendelsene i helgen og vil rapportere funnene sine snarlig.

I september 2017 rapporterte FNs undersøkelseskommisjon for Syria om 33 ulike hendelser der det var benyttet kjemiske våpen. Siden da har det vært mistanker om flere kjemiske angrep.

Ressurser

Denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider, 10. april.

 

Abonner på nyhetsbrev: