[[suggestion]]
Nordmann blir FNs øverste representant i Myanmar

Knut Østby skal koordinere FNs humanitære innsats i forbindelse med rohingya-krisen øst i Myanmar. 

Han tar over lederstolen etter kanadiske Renata Lok-Dessallien, som ble fjernet fra stillingen etter å ha fått kraftig kritikk for håndteringen av krisen. Hun har blitt kritisert for å opptre passivt ovenfor myndighetene i Myanmar i rohingya-spørsmålet. 

Østby har 27 års erfaring fra FNs utviklingsprogram (UNDP), og har blant annet jobbet i Kasakhstan, Iran, Afghanistan, Pakistan og Fiji. Han kommer fra stillingen som UN Resident Coordinator i Øst-Timor, hvor han har jobbet siden 2013.

FN koordinerer nødhjelp

Over en halv million rohingyaer har flykter fra delstaten Rakhine og over til nabolandet Bangladesh, hvor de nå lever i overfylte flyktningleirer.

Lenke: FN reagerer på volden mot Rohingya-folket.

Granskere fra FN har slått fast at myanmarske sikkerhetsstyrker står bak alvorlige overgrep mot rohingyane. I tillegg til at hele landsbyer har blitt brent ned, omfatter dette også tortur, voldtekter og drap.

Den muslimske minoritetsgruppen har lenge hatt et anstrengt forhold til myndighetene, som hevder at militæraksjonen ikke er rettet mot en hele rohingya-befolkningen, men mot en islamistisk terrorgruppe.

Lenke: Les vår landprofil om Myanmar 

Fakta - Knut Østby

  • Fra Hamar
  • Gift, tre barn 
  • Utdannet petroleumsingeniør ved NTNU i Trondheim
  • Jobbet for Saga Petroleum i perioden 1983 - 1990
  • Ansatt i FNs utviklingsprogram(UNDP) siden 1990
  • Har blant annet jobbet i Malaysia, Kasakhstan, Iran, Afghanistan, Pakistan, Fiji og Øst-Timor 

 

Abonner på nyhetsbrev: