[[suggestion]]
Raskere, sosialt og mer praktisk: Sykkelen har fått sin egen internasjonale dag

3. juni 2018 feirer vi sykkelens aller første offisielle internasjonale dag. Verdens sykkeldag gir oss mulighet til å verdsette sykkelens rolle i å fremme god folkehelse og å utvikle bærekraftige byer. Dagen oppfordrer FNs medlemsland til å tilrettelegge for en sykkelkultur i samfunnet for å styrke fysisk og mental helse og velvære.

Amsterdam og København går foran - Oslo er like bak

København er blitt et slag sykkel-mekka i Norden, og et viktig prinsipp for Københavns byplanleggere har vært at det må være enkelt å velge sunt. Mange vet at å sykle til jobb er godt for både helsa og miljøet, men først når det blir både raskere, enklere og mer praktisk enn å ta bilen, vil de fleste velge dette.

I Amsterdam, en annen sykkelhovedstad, har de fått sin egen sykkel-ordfører:

– En sykkelordfører er et ansikt utad for bysykling, og representerer alle de syklende innbyggerne, sier Inge Jansen som er nettverkskoordinator for det globale sykkelordfører og -ledelsesprogrammet som har som målsetning at halvpartene av reisene i yen foregår på to hjul innen 2030.

I ideelle sykkelbyer, som København, har syklistene vide sykkelstier å boltre seg på, platåer til å lene føttene på mens de venter på grønt lys, og spesialtilpassede søppelkasser på skrå, der de enkelt kan kaste fra seg kaffekoppen i fart. Om vinteren ryddes sykkelstiene for is og snø før bilveiene.

– En ideell sykkelby har plass til alle, er ren og sosial, sier Jansen. – Der kan du sykle hjemmefra via et stort nettverk av veier med god plass til sykler og elsykler, uten at man hele tiden må stoppe opp.

Selv om norske byer ennå ikke har oppnådd standarden til København eller Amsterdam er det satt i gang flere tiltak for å fremme bysykling:

Sykkelprosjektet i Oslo har som mål at en fjerdedel av alle reiser skal skje med sykkel innen år 2025. I tillegg har de satset stort på vintersykling, og et annet mål er at andelen vintersyklister skal øke til å tilsvare 30 prosent av sykkelandelen i sommerhalvåret. For å oppnå dette utvides stadig sykkelnettverket, det settes opp servicestasjoner rundt om i byen, og det arrangeres sykkeldager hvor syklister får gratis sykkellykter eller rabatt på piggdekk.

Den raskeste transporten er også bra for helsa

Selv om man gjerne ønsker å begynne å sykle til jobben, er det ikke alltid like lett å slenge seg på sykkelen om morgenen. En som likevel gjør det er Philippe Chabot som er IT-ansvarlig ved UNRIC. Han jobber i Brussel, men bor ute på den belgiske landsbygda, og sykler 30 kilometer til jobb hver dag – og samme avstand hjem igjen.

– Det startet da jeg sluttet å røyke for ti år siden, forteller Chabot. Jeg ønsket å begynne å trene, men jeg hadde ikke tid til å dra på treningssenter. Jeg begynte med å sykle én dag i uka, og utvidet gradvis derfra. I starten bodde jeg nærmere jobb enn det jeg gjør i dag, og brukte rundt en time på de 17 kilometerne jeg da hadde til jobb. Nå sykler jeg 30 kilometer på 50 minutter. Det er en helt ny verden.

Philippes daglige reisevei gjennom landsbyer, skog og til slutt gjennom Europa-hovedstaden, er imidlertid ikke uten utfordringer. Han forteller at det ikke alltid er oppmerket sykkelsti, og han blir tvunget til å dele motorveien med bilene:

– Strekker jeg ut armen kan jeg kan ta på bilene som kjører forbi. Det er virkelig farefullt noen steder, og jeg kan forstå at ikke alle har så lyst til å velge sykkelen i slike forhold, innrømmer han.

Likevel ville han ikke byttet ut sykkelen med noe annet transportmiddel:

– Det er ikke bare den raskeste måten å komme seg til jobb på, men det er det beste for helsa mi også. Jeg føler meg mye bedre. Med det stressnivået jeg har på jobben er syklingen den beste måten for meg å riste av meg bekymringene før jeg kommer hjem og heller kan møte barna med et smil, sier han.

– Jeg vil definitivt anbefale sykling til alle som ønsker å få mest mulig ut av tiden sin. Min erfaring er at det ikke finnes noe raskere eller mer praktisk alternativ.

I følge Inge Jansen i Amsterdam er det ikke bare effektivt og praktisk, men også sosialt:

– På sykkelen har du mer sosial samhandling. Du kan lett stoppe opp for å gjøre ærender eller hilse på naboen. Du får frisk luft og fysisk aktivitet samtidig. Det gjør oss både sunnere og mer vitale.

Gode grunner til å feire verdens sykkeldag denne søndagen

  • Sykkelen er et enkelt, rimelig, pålitelig og miljøvennlig transportmiddel
  • Samspillet mellom sykkel og syklist lar det sosiale og kreative blomstre og lar syklisten være oppmerksom på miljøet rundt seg
  • Sykkelen er et symbol på miljøvennlig transport og sender et positivt budskap for å fremme bærekraftig forbruk og produksjon

Denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider, 3. juni 2018.

Abonner på nyhetsbrev: