[[suggestion]]
Sikkerhetsrådet har avholdt sin andre avstemning om hvem som skal bli FNs neste generalsekretær

Avstemningen fredag ble avholdt i all hemmelighet. Dette var sikkerhetsrådets andre uformelle avstemning om hvem som skal bli FNs neste generalsekretær. Den første avstemningen ble holdt 21. juli.

Sikkerhetsrådet har blitt kritisert for manglende åpenhet rundt prosessen om å velge  etterfølger etter nåværende generalsekretær Ban Ki-moon. Men resultatene ble kort tid etter avstemningen spredd på sosiale medier. Og portugiseren Antonio Guterres er i tet, om vi skal tro lekkasjene. Guterres er tidligere FNs høykommissær for flyktninger.

Stillingen som generalsekretær har tradisjonelt gått på rundgang mellom verdensregionene. Skal denne rundgangen følges er det Øst-Europa som nå står for tur.

Internasjonalt argumenteres det for at det nå er og både Helen Clark fra UNDP og Irina Bokova fra UNESCO fremheves som sterke kandidater.

Denne tweeten fra EU-delegasjonens pressesjef viser resultatene som ble lekket på sosiale medier:

#NextSG #UNSGcandidates - Results of 2nd straw poll @UN Security Council this morning: pic.twitter.com/wkHqu4NEA6

— Gerton van den Akker (@GertonvdAkker) 5. august 2016

Men avstemningene som Sikkerhetsrådets 15 medlemmer avholder om hvem som skal bli FNs neste generalsekretær er ikke bindende, avstemningene er anonyme, og til slutt er det uansett vetomaktene som har det avgjørende ordet.

Formelt sett er det FNs generalforsamling som bestemmer hvem som skal bli FNs neste generalsekretær. Men Generalforsamlingens vedtak skjer på bakgrunn av Sikkerhetsrådets nominasjon.

Ban Ki-moons arvtaker må være på plass 1. januar 2017.

Lykketoft kritiserer Sikkerhetsrådet for manglende åpenhet

Generalforsamlingens president Mogens Lykketoft har jobbet for at valget av ny generalsekretær skal skje gjennom en åpen prosess. om hvem som skal bli FNs nye generalsekretær fra 1. januar 2017.

Lykketoft mener mangelen på gjennomsiktighet er uverdig for FN og for de 11 kandidatene, og kommer med dette i en uttalelse etter avstemningen:

“Mangelen på åpenhet er uverdig for FN og for kandidatene.”

I 70 år har Sikkerhetsrådet hatt oppgaven med å velge FNs generalsekretærer, uten at verdenssamfunnet har vært involvert eller hatt innsyn. Når den niende generalsekretæren nå skal velges, har det for første gang blitt avholdt åpne høringer av kandidatene. Det har blitt jobbet for innsyn og åpenhet rundt prosessen, mye takket være initiativer fra nettopp generalforsamlingens president, Lykketoft.

LES HER: Lykketofts hele uttalelse etter Sikkerhetsrådets avstemning 5. august.

Det var i utgangspunktet 12 kandidater som meldte sitt kandidatur. Kroatiske Vesna Pusic trakk sitt kandidatur etter første avstemningsrunde i Sikkerhetsrådet, og det er derfor 11 kandidater igjen.

LES MER: .

 

Stikkord

  • generalsekretær

Abonner på nyhetsbrev: