[[suggestion]]
Sikkerhetsrådet har avholdt sin tredje avstemning

Fortsatt er portugiseren Anonio Guterres i tet, med 11 stemmer. Irinia Bokova fra Bulgaria er den kvinnen som har fått flest stemmer, på tredjeplass denne gang.

Guterres har vært på topp i alle de tre uformelle avstemningene som har blitt avholdt. Slovaken Lajcak har i denne tredje avstemningen hoppet høyt opp på rankingen, fra nest sist og opp til andre plass.

FN-sambandets internasjonale organisasjon WFUNA publiserte kort tid etterpå oversikten over resultatet. Se figur i denne artikkelen, klikk på plusstegnet for større versjon.

På grunn av hele 12 stemmer imot, så spekuleres det i om ikke Figueres og Gherman er ute av løpet nå. De må i så fall selv melde ifra om at de trekker sitt kandidatur. Clark med åtte stemmer imot forventes å holde seg i løpet til de begynner med fargekodede avstemninger.

LENKE:

Det som er avgjørende er at det ikke er et av de fem vetolandene som har stemt imot kanidaten, men siden avstemningen er lukket og uformell, så er dette ikke offentliggjort.

LENKE:

Presidenten kritiserer lukket prosess

Dansken Mogens Lykketoft er president for FNs generalforsamling. Han har gjentatte ganger kritisert Sikkerhetsrådet for manglende åpenhet om valget av ny toppsjef i FN, også denne gang, hvor han sier at informasjonen fra Sikkerhetsrådet "...ikke lever opp til forventningene til medlemskapet og de nye standardene om åpenhet og gjennomsiktighet".

Les hele hans uttalelse etter gårsdagens avstemning her.

Det er Wisnumurti som avgjør

Når FNs sikkerhetsråd holder sine uformelle avstemninger om hvem de mener skal bli FNs neste generalsekretær så skjer det etter bestemte retningslinjer, etablert for 20 år siden.

Kofi Annan var den første generalsekretæren som ble valgt på bakgrunn av disse retningslinjene, oppkalt etter Indonesias daværende ambassadør til FN, Nugroho Wisnumurti.

LES HER: Wisnumurti-retningslinjene

Boutros Boutros-Ghali var den første generalsekretæren som ble valgt, i 1991, på bakgrunn av slike uformelle avstemninger, i følge Security Council Report.

 

Abonner på nyhetsbrev: