[[suggestion]]
Sjøstjerner, fisk og blekksprut på timeplanen hos skolene i Vest-Agder

Dagen starter med en time i skolens musikkrom. Instrumentene er byttet ut med filmvisning og en forelesning av Beate Johansen fra Agder Naturmuseum og botaniske hage. Hun skal fortelle elevene om havet, gjennom film, lyd, bilde og tekst. Hun har til og med tatt med barden av en stor bardehval, som hvalen bruker til å sile ut vann før tusenvis av krill slukes.

Tusenvis av elever i Kristiansands området får nemlig nå tilbud om et program hvor temaet er havet og marint liv.

Elevene er tydelig imponert over hvor mye havet rommer og alt som finnes i det. Gjennom filmen er det mange wow-utsagn når de får se de ulike dyrene. En av elevene forteller meg at en av grunnene til å passe på havet er «fordi da kan folk få se på de fine dyrene og de fine skapningene som finnes».

Elevene blir også tydelig berørt når de får se og høre hva forsøpling gjør med dyrene og deler historier om at de har funnet fugler som har vært surret inn i plast eller at de har funnet søppel i havet en gang de selv var på stranden.

Marint liv gjennom keramiske flis

Etter timen går elevene klassevis videre til en kreativ time med keramiker Katrine Bragdø og Kai Holm fra Agder Naturmuseum og botaniske hage.  

Katrine forteller elevene at en del av Søppelhavet-turneen innebærer at skal de få lage kermaiske fliser. Flisene skal deretter bli en del av HVALEN, en skulptur som skal stå i den botaniske hagen i Kristiansand.

Det merkes at elevene er spente etter timen med Beate og klør i fingrene etter å starte og kna og forme leiren. Rommet er fylt med energi og det er ivrig snakk mellom elevene om hva de vil lage og hvilke farger de skal bruke for å gjøre flisen ekstra fin.

Elevene former alt ifra sjøstjerner, til fisk, til blekkspruter. De tar i bruk inspirasjonsbilder og ser på tidligere fliser og former leiren til sine egne, unike flis. Når en av elevene får spørsmål om hvorfor keramikk er gøy er svaret tydelig: «man kan forme det akkurat som man vil og lage flisene ut ifra sin egen fantasi».

Etter hvert som tiden går fylles de grå boksene opp med ferdiglagde flis som er klare for brenning.

Når timen er over får elevene med seg et nett hjem som inneholder informasjon til elevenes foresatte, samt hvor de kan finne bilder fra besøkene og enda mer spennende informasjon.

 

Stikkord

  • ProsjektHVALEN
  • Søppelhavet

Abonner på nyhetsbrev: