[[suggestion]]
USA kutter all bistand til palestinske flyktninger. Nå ber FN flere land om å bidra

- Det er beklagelig at USA har bestemt seg for ikke å gi mer pengestøtte til UNRWA. Organisasjonen bidrar til stabilitet i regionen, og sørger for viktige tjenester til palestinske flyktninger, sier Stéphane Dujarric, FNs generalsekretærs talsperson.

- Generalsekretæren oppfordrer andre land til å hjelpe og å gjøre opp for det økonomiske tapet slik at UNRWA kan fortsette å gi assistanse og en følelse av håp til denne sårbare befolkningen, sier han.

USA har tradisjonelt vært den største giveren til UNRWA. I 2017 dekket USA nær en tredjedel av UNRWAs årlige budsjett på 3,1 milliarder kroner. Dette er nå kuttet helt.

- Hjelpeorganisasjonen trenger fortsatt 200 millioner dollar for å overleve årets krise og ber givere opprettholde kollektiv mobilisering for å lykkes med denne avgjørende prøvelsen, sier UNRWAs leder Pierre Krähenbühl i et åpent brev til de palestinske flyktningene og ansatte i UNRWA.

- I løpet av de siste åtte månedene ble vi aldri på noe tidspunkt varslet om årsakene for dette dramatiske bistandskuttet. Det virker imidlertid knyttet til spenningen mellom USA og det palestinske lederskapet etter den amerikanske kunngjøringen om Jerusalem [som Israels hovedstad], og ikke knyttet til UNRWAs arbeid, sa Krähenbühl i det åpne brevet.

FNs generalsekretær Antonio Guterres uttrykker sin fulle tillit til Krähenbühl. Han påpeker at hjelpeorganisasjonen har mobilisert flere donorer, fått inn betraktelig mer pengestøtte, og sett på nye alternativer for å mobilisere støtte, i tillegg til å redusere organisasjonens utgifter.

- UNRWA har bevist at de kan gi utdanning av god kvalitet, helsetjenester samt andre nødvendige tjenester til palestinske flyktninger, ofte under ekstremt vanskelige forhold der behovene er store, sier Guterres.

UNRWA ble etablert av FNs generalforsamling i 1949 for å gi støtte og beskyttelse til palestinske flyktninger i Midtøsten. I dag er det over fem millioner palestinske flyktninger i Palestina (Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gazastripen) og i nabolandene Jordan, Libanon og Syria.

UNRWAs tjenester omfatter utdanning, hjelp og sosialtjenester, forbedring av infrastruktur i flyktningeleirene, helsehjelp og nødhjelp.

- Gårsdagens kunngjøring utfordrer ideen om at humanitær bistand skal være politisk uavhengig. Jeg sier det igjen til alle palestinske flyktninger: Vi skal ikke svikte dere, sier UNRWA-lederen Krähenbühl i sitt åpne brev.

Ressurser

 

 

 

Abonner på nyhetsbrev: