10 år siden Sikkerhetsrådet godkjente Libya-angrep

Ti år har gått siden angrepene på Libyske regjeringsstyrker med hjemmel i Sikkerhetsrådets doktrine “ansvar for å beskytte” eller R2P (Responsibility to Protect) fant sted. Norge gjennomførte det første toktet over Libya 24. mars, ifølge NTB. Denne uken skal FNs sikkerhetsråd diskutere situasjonen i Libya og de internasjonale sanksjonene mot landet. FN- eksperter fortalte UN News at våpenembargoen, som ble vedtatt av Sikkerhetsrådet i 2011, ikke har hatt noen effekt.

  • Les mer om konflikten i Libya og R2P på fn.no

FNs kvinnekommisjon: Kamala Harris med historisk tale

USAs visepresident, Kamala Harris, skrev historie da hun talte til FNs kvinnekommisjon og FN for første gang som landets første kvinnelige visepresident. Les saken på PassBlue.

FNs generalsekretær sa det er viktig å øke kvinneandelen i alle fora som jobber med bekjempelse og oppbygging etter pandemien. Les saken på UN News.

FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet snakket om mangelen på kvinner i politiske beslutningsfora, og hvor mye som gjenstår for å oppnå likestilling. Les saken på UN News.

Norges FN-ambassadør Mona Juul diskuterte kvinner i fredsprosessen i Afghanistan. Les talen hennes.

Norge er med på å organisere to digitale arrangementer under kvinnekonferansen man kan melde seg på. Disse arrangementene tar opp kvinner fred og sikkerhet og hvordan vi kan bidra til å øke kvinneandelen i militær- og fredsbevarende styrker. Norge prioriterer også disse temaene i Sikkerhetsrådet.

Myanmar: FNs høykommissær for menneskerettigheter ber militæret slutte å drepe folk

Volden mot sivilbefolkningen i Myanmar har økt ytterligere de siste ukene. Minst 149 personer har blitt drept siden 1. februar, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter. I tillegg er over to tusen mennesker arrestert, inkludert minst 37 journalister.

FN: Klimaendringene er den største trusselen mot menneskeheten – hva gjør vi?

FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) har laget en guide for rettighetsbaserte klimahandlinger. Den tydeliggjør koblingene mellom klimaendringer og menneskerettigheter. Den viser at både stater og næringsliv har et klimaansvar som følge av deres forpliktelser i internasjonale menneskerettighetslover.

I denne guiden har OHCHR svart på spørsmål som: Hvilke menneskerettigheter, grupper og individer er mest påvirket av klimaendringene? Hvilket ansvar har stater og næringsliv? Og hvilken rolle skal FN spille?

Flere og mer ekstreme naturkatastrofer er den nye normalen

Les saken på UN News og FNs organisasjonen for ernæring og landbruk sin nye rapport om naturkatastrofers påvirkning på matsikkerhet i verden.

Mat, klima og det grønne skiftet

En fersk rapport fra FNs miljøprogram, UNEP Food Waste Index 2021, viser at 17 prosent av all maten som produseres i verden blir kastet. 8-10 prosent av de globale klimagassutslippene skyldes matsvinn.

I en kronikk i finansnettavisen E24, skriver Gunhild Stordalen:

- Vi er stolte over å ha en statsminister som spiller bærekraftsball med statsledere fra hele verden. Men hun må også rydde i egen bakgård, og på egne tallerkener. Nordmenn kan fortsatt spise kjøttdeig, men vår nasjonale matkultur kan da vitterlig være langt mer mangfoldig. Så langt har ingen norske partier utmeislet en helhetlig matpolitikk. Det er skandaløst dårlig.

Stordalen er en av FNs fem tematiske ledere under FNs toppmøte om mat og bærekraft senere i år. I kronikken refser hun regjeringen for ikke å ha en helhetlig mat- og landbrukspolitikk som gjenspeiler sammenhengen mellom mat, klimamål og folkehelse.

Nye FN rapporter: Ligger vi an til å nå FNs bærekraftsmål?

To nye FN rapporter gjør opp status på hvordan vi ligger an til å nå bærekraftsmålene i Europa og Asia og Stillehavsregionen.

Femti land har nå forpliktet seg til å bekjempe tvangsarbeid

Den internasjonale kampanjen 50 for Freedom nådde i forrige uke sin første store milepæl. Det skjedde da Sudan 17. mars ratifiserte ILO protokollen mot tvangsarbeid.

Lykkeindeksen

Lykkeindeksen rangerer land basert på hvor lykkelige befolkningen er. Omtrent 3000 mennesker i hvert land har blitt spurt om å vurdere sitt nåværende liv på en skala fra 0 til 10, hvor null er det verste mulige livet og ti er det beste mulige livet. Jo nærmere landets score er 10, desto lykkeligere er befolkningen.

Det er FNs Sustainable Development Solutions Network (SDSN) som lager indeksen og en årlig lykkerapport, World Happiness Report, som blir lansert på den internasjonal dagen for lykke. Årets rapport fokuserer spesielt på hvordan koronapandemien har påvirket menneskers livskvalitet, og på hvordan ulike stater har håndtert pandemien. Rapporten går også inn i på hvorfor noen land gjør det bedre enn andre.