Blir 2023 året for storslagen FN-reform? Sannsynligvis ikke

FNs generalsekretær har lagt listen høyt. — Dette er vår generasjons eneste sjanse til å gjenopplive global handling, forplikte seg til grunnleggende prinsipper, og videreutvikle rammene for multilateralisme slik at de er egnet for fremtiden, har han sagt. Blir dette året man sikrer at Sikkerhetsrådet er egnet til formålet, med tanke på i dag, i morgen og for neste generasjon? Det er usannsynlig. Her er fem årsaker til det.

Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Israel-Palestina: Barn betaler «den høyeste prisen» når volden eskalerer, advarer UNICEF

Skremt over nylige drap og skader på mange jenter og gutter i Israel og Palestina, appellerer UNICEF til partene om å nedtrappe spenningen og avstå fra vold. Les saken på fn.no.

Israelsk og palestinsk vold på et kritisk punkt, sier FN-rapportør Tor Wennesland. Les saken i BBC News.

Nigeria: FNs folkemordekspert advarer mot en forverret sikkerhetssituasjon. Les saken på UN News.

Afghanistan: FNs visegeneralsekretær advarer mot å stoppe bistanden. Les saken på UNRICs sider.

Irak må gripe et «kort mulighetsvindu» for å snu ustabiliteten. Les saken på UN News.

Sør-Sudans første orientering til FNs fredsbyggingskommisjon: Fred avhenger av lokal ansvarlighet. Les saken på UN News.

Etiopia: Bistandstilgang i nord blir bedre, men noen områder er fortsatt vanskelige å nå. Les saken på UN News.

To år siden militærkuppet i Myanmar. Les saken på regjeringens sider.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

Malta har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i februar. Månedens arbeidsprogram finnes her.

Den humanitære situasjonen i Ukraina vil diskuteres i Rådet på mandag. På tirsdag vil Rådet diskutere kjemiske våpen i Syria. På onsdag skal Rådet holde en orientering om Ukraina. Russland ba om møtet for å diskutere vestlige våpenforsyninger til landet. På torsdag skal Sikkerhetsrådets stemme over et utkast til en resolusjon som fornyer mandatet til ekspertpanelet som bistår Sudans sanksjonskomité. Samme dag, skal de diskutere terrorisme som en trussel mot fred og sikkerhet, med fokus på ISIL/Da’esh.

Menneskerettigheter

Libya: Menneskerettighetsbrudd må tas opp, understreker FN-undersøkelse

FN-utnevnte uavhengige rettighetsetterforskere oppfordrer myndighetene til å dele mer informasjon om massegraver, og andre alvorlige forbrytelser knyttet til landets borgerkrig. Les saken på fn.no.

UNESCO vil forbedre troverdigheten på sosiale medier

UNESCO vil bekjempe desinformasjon og hatefulle ytringer, og beskytte ytringsfrihet og menneskerettigheter, gjennom retningslinjer for digitale plattformer. Les saken på fn.no.

Hatytringer på nettet: Land slår tilbake. Les saken på UN News.

Europa og Sentral-Asia: Kartlegging og analyse av arbeidet med å motvirke «informasjonsforurensning». Les saken på UNDPs sider.

6 råd til foreldre om deling av barnebilder. Slik kan du dele bilder av barna dine i sosiale medier uten å gå i «sharenting-fella». Les saken på UNICEFs sider.

Spania: Rettighetseksperter ber om etterforskning av påstanden om spionasje mot katalanske ledere. Les saken på UN News.

Qatar: «Rasisme»-klage mot De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia henlagt. Les saken på UN News.

Nigeria: Norskfinansiert prosjekt skal bidra til å beskytte kvinner mot voldtekt. Les saken på Norads sider.

FN-eksperter roser Den internasjonale olympiske komité for vurdert opptak av idrettsutøvere fra Russland og Belarus. Les saken på UN News.

Arbeidsliv

— Det finnes håp også midt i en krisetid – hvis vi sammen kjemper for sosial rettferdighet, sier ILO-sjefen

I en blogg for FNs avdeling for økonomiske og sosiale saker ber ILOs generaldirektør, Gilbert F. Houngbo, om mer internasjonalt samarbeid for å oppnå bærekraftsmålene og større sosial rettferdighet. Les saken på ILO News.

ILO: Nytt initiativ skal beskytte arbeidsmigrantlønninger i Malaysia. Les saken på ILO News.

Matsikkerhet

Pave Frans i DR Kongo: WFP fremhever Afrikas største sultkrise

Mens folkemengder i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) samlet seg for å høre pave Frans' budskap om håp og solidaritet under hans offisielle besøk i Sentral-Afrika, advarte FNs humanitære organisasjoner om at hjelpeorganisasjoner trenger stadig mer – og får stadig færre midler i DR Kongo – Afrikas største sultkrise. Les saken på UN News.

Syria: WFP-sjefen ber om handling nå, mens sulten stiger til 12-årig rekord. Les saken på UN News.

Vi må endre hva og hvordan vi spiser for å for å nå bærekraftsmålene, sider FNs nestleder. Les saken på UN News.

Kraftsamling mot sult – en politikk for økt selvforsyning: Norges strategi for matsikkerhet i utviklingspolitikken. Les saken på regjeringens sider.

Helse

Afrikanske ledere lover å stoppe aids blant barn innen 2030

FN-organisasjoner jubler over et løfte fra tolv afrikanske land om å få slutt på aids blant barn innen 2030. — Barn som lever med hiv lever med en ulikhet som knuser hjertet mitt, sa UNAIDS-sjef Winnie Byanyima. Les saken på fn.no.

WHO: Mer handling trengs for å ende fattigdom- og stigma rundt tropiske sykdommer

Verden har oppnådd bemerkelsesverdige fremskritt for å bekjempe neglisjerte tropiske sykdommer de siste ti årene. Men, større innsats og investeringer er nødvendig i møte med pandemi-relaterte forstyrrelser i helsetjenester. Les saken på fn.no.

UNODC: Falske medisiner dreper nesten 500 000 kvinner, menn og barn i Afrika sør for Sahara årlig. Les saken på UN News.

FN-ledet globalt initiativ for å bekjempe brystkreft kan redde 2,5 millioner liv innen 2040. Les saken på UN News.

Utvikling

FNs Finansieringskompakt: Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utviklingsministeren. — FN har vedtatt i Finansieringskompakten at medlemslandene skal gi minst 30 prosent av bistanden gjennom FN som kjernestøtte.
Hva har denne regjeringen gjort for å nå dette målet hittil, og hva vil regjeringen gjøre fremover for å nå målet? spør han. Les saken på Stortingets sider.

Prisen på en tryggere framtid

Norad-rapporten «Prisen på en tryggere framtid» tar utgangspunkt i bærekraftsmålene og Parisavtalen fra 2015 og gjør opp status for hva som vil kreves av utvikling og finansiering for å nå bærekraftsmålene i 2030. Funnene viser at de økonomiske utfordringene med å nå målene er langt større nå enn i 2015. Det er først og fremst i de fattigste landene gapet mellom behov og muligheter for egenfinansiering har økt og må tas bedre fatt i. Les saken på Norads sider.

Kronikk: Tøffe tider for håpet. — Håp er i ferd med å bli ei mangelvare. Eg såg det på nyttårsaftan, sier Bård Vegar Solhjell, Norads direktør. Les saken på Norads sider.

Klima og miljø

Norad-konferansen: — Ta hensyn til naturen i all beslutningstaking, på alle nivåer, som vår langsiktige bærekraftsprioritet, oppfordrer FNs visegeneralsekretær

FNs visegeneralsekretær Amina J. Mohammed etterlyser en ny utviklingsmodell for å unngå økosystemtjenestekollaps. — Vi har teknologien, vitenskapen, viljen og løsningene, sa hun. Les saken på fn.no.

Wanjira Mathai på Norad-konferansen: — Prisen for å bevare naturen er høy, men gevinsten større. Les saken i Bistandsaktuelt.

WMO avduker planer for bærekraftig klimagassovervåkning. Les saken på UN News.

La oss gjenopplive og gjenopprette våtmarker – der 40 prosent av alt naturmangfold bor. Les saken på UN News.

Forhandlingene om en avtale om klima, handel og bærekraft fortsetter. Les saken på regjeringens sider.

Utdanning

UNICEF: Åtte trender som vil prege barn i 2023

En fersk UNICEF-rapport beskriver en rekke sammenkoblede, enorme kriser som vil forme livene til jenter og gutter rundt om i verden i 2023.

Les saken på fn.no.

FN-sambandet mener

Ny rapport om klima og ulikhet

Forskjellene i klimautslipp er svært høye og økende – ikke bare mellom rike og fattige land, men i enda større grad innad i land. Det er blant funnene i en rapport utarbeidet av World Inequality Lab (WIL) på oppdrag fra Norad og UNDP. — Nå må vi i Norge gå foran som et godt eksempel og intensivere finansieringen for å beskytte klimaet, mener Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet.

Les mer om rapporten på Norads sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

14. februar: Seminar: Lokalt ledet utvikling i sivilsamfunnspartnerskap

Sivilsamfunnspartnere har lang og mangfoldig erfaring med lokalt ledet utvikling. I det siste har dette området fått økt fokus internasjonalt, med USAID-forpliktelsene og flere internasjonale frivillige organisasjoner som har undertegnet Pledge for Change 2030. Norad ønsker derfor å innkalle sine sivilsamfunnspartnere og andre som er interessert til diskusjoner og erfaringsdeling lokalt ledet utvikling. Lær mer her.

15. februar: Usikker fremtid for millioner av palestinske flyktninger: En samtale om UNRWA – Midtøsten frokostseminar

Leni Stenseth, visegeneralkommissær for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), besøker PRIO 15. februar for å lede en diskusjon om UNRWAs politiske og økonomiske utfordringer. I panelet møter hun Kjersti Berg (CMI), som sammen med Jørgen Jensehaugen (PRIO) skal presentere en fersk rapport som undersøker mulige veier videre for UNRWAs fremtid. UD vil også gi perspektiver på hva Norges UNRWA-politikk er. Lær mer her.

16.-17. februar: Giverkonferanse for FNs fond for utdanning i nødssituasjoner og langvarige kriser

I nært samarbeid med regjeringene i Norge, Colombia, Tyskland, Niger og Sør-Sudan, organiserer ECW og Sveits en høynivågiverkonferanse, for å sikre at ECW er i stand til å levere på sin ambisiøse plan for neste fire år. Lær mer her.

Fra FN-kalenderen:

6. februar: Samenes nasjonaldag

6. februar: Den internasjonale dagen mot kvinnelig kjønnslemlestelse

10. februar: Verdens dag for belgfrukter

11. februar: Internasjonal dag for kvinner og jenter innen forskning

13. februar: Verdens radiodag

20. februar: Verdens dag for sosial rettferdighet