Sikkerhetsrådet

India har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i desember. Les arbeidsprogrammet for måneden her.

Dette er også den siste måneden Norge har sete i Rådet, ettersom medlemskapet går ut 31. desember, etter to år.

De neste ukene i Sikkerhetsrådet

Mandag 12. desember: Debatt om Den internasjonale restmekanismen etter Jugoslavia- og Rwanda-tribunalene (IRMCT). Orientering om de underliggende organene i Rådet.

Tirsdag 13. desember: Orientering og konsultasjoner om Jemen. Orientering og konsultasjoner om FNs fredsbevarende operasjon i Sør-Sudan (UNMISS).

Onsdag 14. desember: Åpen debatt om multilateralt reformarbeid.

Torsdag 15. desember: Orientering om den globale innsatsen mot terror og veien videre.

Fredag 16. desember: Planlagt vedtak av fornyet mandat for overvåking av sanksjonsregimet mot Taliban. Orientering og konsultasjoner om FNs politiske oppdrag i Libya (UNSMIL).

Mandag 19. desember: Planlagt vedtak av fornyet mandat for FNs fredsbevarende operasjon i DR Kongo (MONUSCO). Orientering og konsultasjoner om den israelsk-palestinske konflikten. Konsultasjoner om ikke-spredning av kjernevåpen.

Tirsdag 20. desember: Orientering og konsultasjoner om FNs politiske oppdrag i Afghanistan (UNAMA).

Onsdag 21. desember: Planlagt vedtak av fornyet mandat av FNs observatørstyrke på Golanhøydene (UNDOF). Orientering og konsultasjoner om den politiske og humanitære situasjonen i Syria.

Ukraina: — «Meningsløs krig» har utløst overveldende lidelse

Under det siste møtet på Sikkerhetsrådets program om Ukraina i år orienterte FNs nødhjelpskoordinator om tilstandene. — Russland må stoppe krigen, og trekke sine styrker og militærutstyr tilbake fullstendig, umiddelbart og betingelsesløst, understreket Norges FN-ambassadør, Mona Juul. Les saken på fn.no.

Norge i FNs sikkerhetsråd - uke 48

Saker som ble behandlet i Sikkerhetsrådet denne uken: Israel/Palestina, Libanon, Nord-Korea, Syria, klima, fred og sikkerhet, og ikke-spredning av masseødeleggelsesvåpen. Les saken på regjeringens sider.

Hvilke partier prioriterer FN høyest?

I forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2023 har partiene laget sine alternative statsbudsjetter. Vi har rangert partiene ut fra hvordan de prioriterer økonomisk støtte til FN og FN-organisasjonene.

Les saken på fn.no.

Aktuelle rapporter

Historisk ILO-rapport: Mer enn én av fem har opplevd vold på jobben

Mer enn én av fem arbeidere – nesten 23 prosent – har opplevd fysisk, psykisk eller seksuell vold og trakassering på jobben, ifølge den første globale arbeidsvold-rapporten noensinne.

Les saken på fn.no.

WHO: Tilbakeslag for innsatsen mot mødre- og spedbarnsdødelighet i Afrika

Uten et betydelig investeringsløft, vil nedgangen i antall kvinner og spedbarn som dør under fødsel i Afrika avta. Det advarer Verdens helseorganisasjons (WHO). Les saken på fn.no.

Verdensbanken: Gjeldsbetalinger har satt fattige land i største «skvis» siden 2000

De fattigste landene som kan låne fra Det internasjonale utviklingsfondet bruker nå en tidel av eksportinntekter til å betale ned utenlandsgjeld – den største andelen på over 20 år. Les saken på Verdensbankens sider.

Norad: Konsekvenser av invasjonen av Ukraina for migrasjon fra fattige land

Det har vært bekymring for at økt migrasjon til Europa kan bli en indirekte konsekvens av Russlands invasjon av Ukraina. Les saken på Norads sider.

Verdensbanken: Migrantoverføringer har vokst med fem prosent i 2022, til tross for global motvind

Penger til lav- og mellominntektsland motsto global motvind i 2022, og vokste anslagsvis med fem prosent til 626 milliarder dollar. Dette er langt lavere enn økningen på 10,2 prosent i 2021, ifølge Verdensbankens siste migrasjon og utviklingsoversikt. Les saken på Verdensbankens sider.

ILO/UNEP: «Rettferdig overgang»-politikk nødvendig for å skape 20 millioner grønne jobber

Rundt 20 millioner arbeidsplasser kan skapes ved å investere i politikk som støtter naturen og tar grep mot klimaendringer, katastroferisiko, matusikkerhet og andre store utfordringer. Les saken på UN News.

FN-sambandet mener

FN-sambandets generalsekretær: Nok av ubesvarte spørsmål om bistandsbudsjettet

Alle som bryr seg om Norges omdømme og internasjonale engasjement, har holdt pusten. Da forhandlingene om statsbudsjett landet forrige uke, kunne de endelig puste lettet ut. Eller? Les saken i Bistandsaktuelt.

KS-podkast om FN-sambandet med Catharina Bu

Søndag 18. desember er FNs internasjonale dag for migrasjon. Det er 281 millioner migranter i verden – hadde de vært fra samme land, hadde det vært verdens fjerde største. Generalsekretær i FN-sambandet Catharina Bu er gjest i ukas episode av KS-podkasten «Der livet leves». Der snakker hun om migrasjonsdagen, men også om mye av det andre arbeidet FN-sambandet gjør. Lær mer og hør på podkast på sidene til KS.

Arrangementer

Fra FN-kalenderen

Mer enn en halv milliard mennesker er presset ut i ekstrem fattigdom på grunn av helsekostnader. La oss sikre enn sunn fremtid for alle. Les saken på fn.no.

Andre viktige saker

UNHCR: Rekordstøtte til tvangsfordrevne mottatt i et skremmende år

En rekke regjeringer har lovet til sammen 1,13 milliarder dollar for å gi en livline til de som er fordrevet fra hjemmene sine på grunn av krig, vold og menneskerettighetsbrudd.

Les saken på fn.no.

Iran: FN-eksperter fordømmer henrettelsen av demonstrant

Den første demonstranten er henrettet som følge av protestene mot regimet. Nå frykter FN-eksperter for skjebnen til resten av fangene. Les saken på fn.no.

Mer positive enn noensinne til brukte julegaver

Det yrer av liv i handlegatene, og julegavehandelen er i gang for fullt. Slik kan du gjøre årets julehandel mer bærekraftig. Les saken på fn.no.

UNICEF finansieringsappell: 10,3 milliarder dollar nødvendig for å støtte barn berørt av konflikter, katastrofer og klimakriser rundt om i verden. Les saken på fn.no.

COP15: Norge vil ha en ambisiøs og forpliktende naturavtale. Les saken på regjeringens sider.

FNs generalsekretær: — Vi behandler naturen som et toalett. Les saken i Bistandsaktuelt.

Norge øker støtten til akutte kriser, også til FNs nødhjelpsfond. Les saken på regjeringens sider.

FNs rettighetssjef: Selv med «uoverkommelige» utfordringer er løsninger innenfor synsvidde. Les saken på UN News.

Utenriksministerens svar på spørsmål om Israel og internasjonal lov etter spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R). Les saken på regjeringens sider.

Sudan: Felleserklæring om situasjonen fra 5. desember. Les saken på regjeringens sider.

Mosambik: Amina og familien får utdelt uspiselige bønner. Les saken i Bistandsaktuelt.

Somalia: Norge med millionhjelp til matsikkerhet. Les saken på regjeringens sider.

Jemen: Mer enn 11 000 barn drept eller skadet i konflikten, sier UNICEF. Les saken på UN News.

Dansk seier i tett avstemning om viktig bistandsjobb. Les saken i Bistandsaktuelt.

Ekspertgruppe skal gi råd om finansiering for å nå bærekraftsmålene. Les saken på regjeringens sider.

Utenriksministerens svar på spørsmål om Tyrkias bombing i Syria. Les saken på regjeringens sider.

Evaluering av samarbeid mot arbeidslivskriminalitet. Les saken på regjeringens sider.

Meninger: Både kursen og størrelsen på bistandsbudsjettet teller, sier utviklingsministeren. Les saken i Bistandsaktuelt.

Meninger: Ny strategi for matsikkerhet, men vil de fine løftene bli innfridd? Les saken i Bistandsaktuelt.

Meninger: Strykkarakter til G20s nyeste gjeldssystem. Les saken i Bistandsaktuelt.