Sikkerhetsrådet

Gabon tok over presidentskapet i FNs sikkerhetsråd lørdag 1. oktober.

Uka i Sikkerhetsrådet

Mandag: Rådsmedlemmene forventes å vedta det foreløpige arbeidsprogrammet for oktober.

Tirsdag: Åpen orientering, etterfulgt av lukkede konsultasjoner, om Irak. Spesialrepresentant og leder av FNs bistandsmisjon for Irak (UNAMI) Jeanine Hennis-Plasschaert er den forventede brieferen.

Torsdag: Sikkerhetsrådet vil samles for en debatt om «Fred og sikkerhet i Afrika: Styrking av kampen mot finansiering av væpnede grupper og terrorister gjennom ulovlig handel med naturressurser», ledet av Gabons president Ali Bongo Ondimba. Administrerende direktør for FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) Ghada Fathi Waly forventes å orientere Rådet. Orientering fra AU-kommissær for politiske anliggender, fred og sikkerhet Bankole Adeoye og en representant for sivilsamfunnet er også forventet.

Fredag: Somalias sanksjonskomité holde uformelle konsultasjoner. Også på fredag vil Rådet holde et formelt møte i antiterrorkomiteen.

Ellers er det forventet at Rådsmedlemmer skal begynne å forhandle om et utkast til en resolusjon om Haiti denne uken. Under et Rådsmøte om Haiti holdt 26. september, kunngjorde Mexico og USA at de arbeidet med et utkast til en resolusjon som foreslår spesifikke tiltak for å gjøre det mulig for Sikkerhetsrådet å møte de mange utfordringene som folket i Haiti står overfor.

Medlemmene av Sikkerhetsrådet forventes også å begynne å forhandle om et utkast til en resolusjon om Myanmar, foreslått av Storbritannia.

Rådet vil også følge nøye med på utviklingen i Burkina Faso, etter at Paul-Henri Sandaogo Damiba ble avsatt 30. september i et militærkupp.

Bakgrunnsinformasjon om temaene Sikkerhetsrådet behandler i denne måneden finnes her.

Israel-Palestina: Meningsfulle grep trengs raskt for å snu kursen

Det har vært liten fremgang siden vedtakelsen av resolusjon 2334 i desember 2016 – som krever at Israel slutter å bygge nye bosetninger på palestinsk land. Les mer på fn.no.

Sammen for kvinner og jenter i Afghanistan: Ti valgte og fem innkommende medlemmer av Sikkerhetsrådet

Presseuttalelse av Norges FN-ambassadør FN, Mona Juul, på vegne av de ti valgte og fem påtroppende medlemmene av Sikkerhetsrådet. Les mer på FN-delegasjonens sider.

Sikkerhetsrådet møtes for å diskutere Nord Stream-hendelsene

Sverige og Danmark vil også delta på møtet fredag kveld. Nordiske land omtaler hendelsene som sabotasje, mens russisk sikkerhetstjeneste sier at de etterforsker det som «internasjonal terrorisme». Les mer i Aftenposten.

FN-ambassadør etter møte: — En veldig dramatisk situasjon

Norges FN-ambassadør, Mona Juul, var fredag til stede på møtet i FNs sikkerhetsråd. Juul sier til Dagbladet at møtet ble som forventet, med et totalt isolert Russland som la ned veto mot et forslag om å fordømme landets annektering av fire ukrainske regioner fredag. Les mer i Dagbladet.

Norge i FNs sikkerhetsråd - uke 38

Sak som ble behandlet i Sikkerhetsrådet denne uken: Ukraina. Les mer på regjeringens sider.

Kan man fjerne et land fra FNs sikkerhetsråd?

Det er Sikkerhetsrådets oppgave å forhindre at det bryter ut væpnet konflikt. Men, hva gjør man hvis et land som sitter i Sikkerhetsrådet går til krig? Kan et land miste plassen sin i Rådet? Les mer på fn.no

Aktuelt

WHO/ILO: Tid for å ta tak i psykiske problemer på jobben

12 milliarder arbeidsdager er tapt årlig på grunn av depresjon og angst. Dette koster den globale økonomien nesten 1 billion dollar. WHO og ILO har lansert to ferske publikasjoner for å forebygge negative arbeidssituasjoner og kulturer og for å tilby psykisk helsevern og støtte til ansatte. Les mer på fn.no.

Foruroligende trender: De som samarbeider med FN truet og straffet

Kvinner og menn i 42 land ble truet og straffet fordi de samarbeidet med FN for å forsvare menneskerettigheter, ifølge en fersk rapport. Les mer i UN News.

Lite fremskritt i kampen mot systemisk rasisme mot mennesker av afrikansk avstamning

Mer enn to år etter drapet på George Floyd av en politimann i USA utløste den globale Black Lives Matter-bevegelsen, har det bare vært «bittesmå fremskritt» mot å bekjempe systemisk rasisme, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR). En ny rapport blir lagt frem for FNs menneskerettighetsråd mandag 3. oktober. Les saken i UN News.

WIPO: Innovasjon ved et veiskille etter koronapandemien

Helsekrisen utløste en økning i innovasjonsinvestering. Etter pandemien ser man utfordringer med å omsette disse investeringene til effekt. Norge er kun på 22. plass i verdensrankeringen av land som innoverer. Les mer i WIPOs Pressroom.

Arrangementer

På FN-dagen, mandag 24. oktober kl. 10.00-10.30, har FN-sambandet gleden av å invitere til en tv-sending, i samarbeid med Elevkanalen
På FN-dagen, mandag 24. oktober kl. 10.00-10.30, har FN-sambandet gleden av å invitere til en tv-sending, i samarbeid med Elevkanalen
  • 3. oktober: Internasjonal dag for by- og bosettingsspørsmål. Se direktesending av UN-Habitats arrangement på UN TV.
  • 3. – 12. oktober: Hoveddebatten i FN generalforsamlings 1. komité (nedrustning og internasjonal sikkerhet). Les pressemelding på FNs sider.
  • 3. – 4. oktober: Hoveddebatten i FN generalforsamlings 2. komité (utvikling og økonomiske spørsmål). Se programmet på FNs sider.
  • 3. – 7. oktober: Hoveddebatten i FN generalforsamlings 3. komité (Sosiale, kulturelle og menneskerettslige spørsmål). Se programmet på FNs sider.
  • 24. oktober: Vi girer opp til FN-dagen! — Trenger vi FN? Les mer på fn.no.

Fem ting om Gilbert F. Houngbo: ILOs nye leder

Gilbert Fossoun Houngbo, ILOs nye generaldirektør – den første fra Afrika – tiltrer 3. oktober. Her er noen ting du burde vite om han.

Les mer på fn.no.

Andre viktige saker

  • FNs generalforsamling: Høydepunkter fra høvynivåuken. Les mer på fn.no.
  • I tall: FN generalforsamlings hoveddebatt. Les mer på fn.no.
  • FN-eksperter: Iran må umiddelbart stanse henrettelsene av to kvinnelige LHBT-aktivister. Les mer på fn.no.
  • ILO ønsker den første globale avtalen om fotballspilleres rettigheter velkommen. Les mer på fn.no.
  • ILO øker støtte til Ukraina. Les mer på fn.no.
  • Debatt: Må ta modige grep for at ungdom skal lykkes i arbeidslivet. Les mer i Bistandsaktuelt.
  • Leder for Den afrikanske utviklingsbanken: — Energikrisen i Europa kan være gode nyheter for Afrika. Les mer i Bistandsaktuelt.
  • Burkina Faso: FN-sjef fordømmer ethvert forsøk på å ta makten med våpenmakt. Les mer i UN News.
  • Sjefen for Den interamerikanske utviklingsbanken sparket etter etikk-etterforskning. Les mer i Bistandsaktuelt.