Sikkerhetsrådet

India har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i desember. Les arbeidsprogrammet for måneden her.

Dette er også den siste måneden Norge har sete i Rådet, ettersom medlemskapet går ut 31. desember, etter to år.

Denne uka i Sikkerhetsrådet

Mandag: Orientering om den israelsk-palestinske konflikten av den norske Spesialkoordinatoren for fredsprosessen i Midtøsten, etterfulgt av konsultasjoner. Konsultasjoner om ikke-spredning av kjernevåpen.

Tirsdag: Planlagt vedtak av fornyet mandat for FNs fredsbevarende operasjon i DR Kongo (MONUSCO). Orientering og konsultasjoner om FNs politiske oppdrag i Afghanistan (UNAMA). Utenriksminister Anniken Huitfeldt deltar på møtet.

Onsdag: Planlagt vedtak av fornyet mandat av FNs observatørstyrke på Golanhøydene (UNDOF). Orientering og konsultasjoner om den politiske og humanitære situasjonen i Syria. Orientering om situasjonen i Haiti, på anmodning fra Russland.

Ellers denne uken vil rådsmedlemmene fortsette å følge nøye med på situasjonen i Ukraina og kan innkalle til et møte om saken, avhengig av utviklingen.

Medlemmene forventes også å følge utviklingen i Nagorno-Karabakh – et omstridt territorium som har et etnisk armensk flertall og er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan – der spenningen vokste i forrige uke på grunn av blokkeringen av den eneste veien som forbinder territoriet med Armenia.

Sikkerhetsrådet undersøker økende global terrortrussel

FNs sikkerhetsrådsmøte om terrorisme begynte med en nøktern påminnelse: Vedvarende terror utgjør en stor trussel mot internasjonal fred. Les saken på UN News.

Norge i FNs sikkerhetsråd - uke 49

Saker som ble behandlet i Sikkerhetsrådet denne uken: Irak, Syria, DR Kongo, Ukraina, Sudan, Golanhøydene, Sentral-Afrika, humanitært unntak i FNs sanksjonsregimer. Les saken på regjeringens sider.

COP15: Ny naturavtale nådd

En historisk avtale for å beskytte 30 prosent av verdens landområder og farvann innen 2030 har blitt vedtatt på den siste dagen av naturtoppmøtet COP15.

Les saken på fn.no.

Nye rekorder i dystre tider

2022 går inn i historien som et vanskelig år på verdensbasis. For FN-sambandet har året vært preget av betydningsfulle møter med de viktigste menneskene, barn og unge. Og, fortellinger om at løsninger finnes når land jobber sammen, selv når det er langt mellom lyspunktene.

Les saken på fn.no.

Aktuelle rapporter

Somalia: Hungersnød så vidt avverget – så langt, advarer FN

Graverende hungersnød er foreløpig avverget i Somalia. Men sultkrisen er ikke over, advarer OCHA. Norge trapper opp støtte.

Les saken på fn.no.

FAO: Europa og USA topper kalorilisten nok en gang

Kaloriinntak per person økte globalt med hele ni prosent i gjennomsnitt i 2021 – til 2 960 kalorier per dag, ifølge en fersk rapport. Les saken på fn.no.

OHCHR: Ny FN-rapport advarer mot å «dehumanisere» migranter på jakt etter arbeid

Ingen skal måtte gi fra seg menneskerettighetene sine til å migrere for å finne en lønn til å leve av. Dette sa OHCHR i en ny rapport som fremhever viktigheten av midlertidige migrasjonsarbeidsprogrammer. Les saken på UN News.

WHO: Øk investeringer for å sikre tilgang til vann og gode sanitetsforhold for alle

Land må øke investeringer for å sikre trygt drikkevann, og gode sanitær- og hygieneforhold til alle kvinner, menn og barn innen 2030. Dette er nødvendig for å redde flere liv. Les saken på UN News.

UNCTAD: Global handelsvekst blir negativ etter rekordår

Global handel skal nå en rekord på 32 billioner dollar i 2022. Men, utsiktene blir stadig dystrere for 2023. Geopolitiske spenninger, høye energipriser, stigende renter og vedvarende inflasjon forventes å begrense verdenshandelen neste år. Les saken på UNCTADs sider.

FN-sambandet mener

Kampen i Qatar er langt fra over

VM-finalen er ferdigspilt og verdensmesteren kåret, nå må kampen for menneskerettighetene prioriteres. Det er én kamp vi ikke kan tape, sier generalsekretær i FN-sambandet, Catharina Bu.

Les saken på fn.no.

Arrangementer

  • 7.-19. desember: FN-konferanse om biologisk mangfold (COP15). Les mer på CBDs sider.
  • 19.-20. desember: Utenriksminister Anniken Huitfeldt reiser til New York for å møte FN-representanter og delta på møte i Sikkerhetsrådet om Afghanistan. Les mer på regjeringens sider.

Fra FN-kalenderen

20. desember: Internasjonal solidaritetsdag

27. desember: Internasjonal dag for epidemiberedskap

Andre viktige saker

ECOSCOC fjerner Iran fra FNs kvinnekommisjon

En ny resolusjon som fjerner Iran fra FNs kommisjon, har blitt vedtatt. Landet har blitt stemt ut på grunn av regjeringens voldelige angrep mot de kvinneledede protestene.

Les saken på fn.no.

FNs generalforsamling vedtar norsk-introdusert resolusjon om bærekraftig fiske. Les saken på fn.no.

Arbeidslivsnytt – desember 2022. Les nyhetsbrevet på fn.no.

UNICEF: Over 11 000 barn drept eller skadet i Jemen. Les saken på fn.no.

COP15: Norge øker sitt internasjonale bidrag til natur med 120 millioner kroner til prosjekter. Les saken på regjeringens sider.

COP15: Norge viderefører klima- og miljøsamarbeidet med Kina. Les saken på regjeringens sider.

Espen Barth Eide på COP15: — Alle er nødt til å ta ansvar. Les saken i Bistandsaktuelt.

Norge har vedtatt et pristak på russisk olje. Les saken på regjeringens sider.

Ukraina: Land må støtte motstandsdyktig gjenoppbygging for å forhindre «kaskade» av fattigdom, sult. Les saken på UN News.

Milepæl for humanitært arbeid i konfliktområder. Les saken på regjeringens sider.

— Å redusere matsvinn er en enkel måte å få slutt på global sult. Les saken i Bistandsaktuelt.

FNs toppmøte om matsystemer: Norge deltar i internasjonalt samarbeid om landbrukspolitikk. Les saken på regjeringens sider.

UNFPA: Appell for 1,2 milliarder dollar for å støtte reproduktiv helse for kriserammede kvinner og jenter. Les saken på UN News.

Regjeringen vil utrede erstatning for menneskerettighetskrenkelser. Les saken på regjeringens sider.

Kamp mot antisemittisme: UNESCO og partnere lanserer et ambisiøst opplæringsprogram for amerikanske lærere. Les saken på UNESCOs sider.

UNHCR: Angelina Jolie går av som FNs flyktningutsending. Les saken i BBC.

Colombia: Norge er ett av garantistlandene for fredsprosessene. Les saken på regjeringens sider.

Verdensbanken: Usikker økonomisk utvinning i ni diagrammer. Les saken på Verdensbankens sider.

KFUK-KFUM: FN-sambandets nyeste medlem. Les saken på fn.no.