FNs sikkerhetsråd

De forente arabiske emirater har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i mars.

Uka i Sikkerhetsrådet
Uka starter med en briefing med Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa. Ukraina vil delta på møtet da deler av møtet er viet konflikten mellom Russland og Ukraina. Lederen for Ikke-spredningskomiteen (1540-komiteen) vil også orientere Sikkerhetsrådet denne dagen. Tirsdag møtes medlemslandene for orientering og konsultasjoner om Midtøsten og Jemen, etterfulgt av konsultasjoner om FNs fredsbevarende operasjon og sanksjoner i Libya onsdag. Torsdag møtes Sikkerhetsrådets antiterrorkomite for å diskutere sivilsamfunn og ikke-statlige aktørers rolle i å bekjempe terrorisme.

Medlemmene følger situasjonen i Ukraina tett, og fortsetter forhandlingene om en resolusjon på den humanitære situasjonen i landet. Mexico og Russland har tatt initiativet til dette.

Ny podcast om Sikkerhetsrådet

Security Council Report har lansert en ny podcast om FNs sikkerhetsråd. Hør intervjuet med Estlands FN-ambassadør Sven Jürgenson i første episode. Han snakker om landets medlemsskap i Sikkerhetsrådet (2020-2021), cybersikkerhet, sanksjoner og konfliktforebygging. Hør podcasten her.

FN-analytiker: — FN er et annet offer i Russlands krig

Richard Gowan, direktør for FN i International Crisis Group skriver at krigen kan skade FN og prege organisasjonen i lang tid fremover. Dersom konflikten i Ukraina blir langvarig og Russland ender med å okkupere hele eller deler av landet med makt på ubestemt tid vil det påvirke FN negativt. Det vil bli svært vanskelig, eller umulig for Russland og USA å samarbeide om andre kriser i FNs sikkerhetsråd, skriver han i Foreign Policy. Les analysen i Foreign Policy.

Russlands invasjon av Ukraina

Her får du svar på spørsmål om FN og NATOs rolle, atomvåpen og Norges sikkerhet, og om Putin og mulighetene for fred.

Les saken på fn.no

Kyivs St. Sophia katedral og de tilhørende bygningene er et av kulturminnene UNESCO jobber for å bevare. Foto: Unsplash/ Janos Voronzsilnik
Kyivs St. Sophia katedral og de tilhørende bygningene er et av kulturminnene UNESCO jobber for å bevare. Foto: Unsplash/ Janos Voronzsilnik

UNESCO tar grep for å sikre verdensarven i Ukraina

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO) jobber med kulturinstitusjoner i Ukraina og samarbeidspartnere for å beskytte kulturarven i landet.

Les saken på fn.no

Aktuelle rapporter og arrangementer

  • Den uavhengige journalistikken er under press, ifølge den nye UNESCO rapporten World Trends in Freedom of Expression and Media Development. Les den her.
  • 14.-25. mars: FNs 66. kvinnekommisjon fokuserer i år på likestilling og kvinners rettigheter i konteksten klimaendringer, miljø- og naturkatastrofer. Les mer her.
  • 15. mars: 25 år i arbeid for et mer ansvarlig oljefond. Delta på panelsamtalen i regi av Forum for utvikling og miljø. Les mer her.
  • 16. mars: Hvordan vil Ukrainakrisen påvirke sikkerhet, handel, økonomi og migrasjon i Norge og Europa? NUPI arrangerer seminar om temaet. Les mer her.
  • 17. mars: UNICEF inviterer til frokostmøte med bl.a. statsminister Jonas Gahr støre om rasisme i Norge. De lanserer også en ny rapport om rasisme denne dagen i forbindelse med FNs internasjonale dag mot rasisme. Mer info og påmelding her.
  • 17. mars: Kvinners rettigheter i Afghanistan, hva nå? Les mer om dette PRIO-arrangementet her.
  • 5. april: Dagskonferanse om sanksjonering av land som bryter internasjonal rett på Litteraturhuset med blant annet Michael Lynk, FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i de palestinske områdene. Arrangeres av Forsvar Folkeretten. Les mer og meld deg på her.

Regjeringen vil styrke arbeidet mot trakassering i arbeidslivet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet foreslår å ratifisere ILO-konvensjon nr. 190 om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet.

Les saken på fn.no

Vi trenger både systemkritikk og undervisning for bærekraftig utvikling

FN-sambandet med ny kronikk i Utdanningsnytt: — Bærekraftig utvikling» må sees i sammenheng med et annet tverrfaglig tema, «demokrati og medborgerskap», skriver generalsekretær Anne Cathrine da Silva.

Les saken i Utdanningsnytt