Sikkerhetsrådet

Frankrike har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i september. Landets FN-ambassadør, Nicolas de Rivière, orienterte pressen om månedens program 1. september. Les referat fra pressekonferansen her.

Uka i Sikkerhetsrådet

Mandag: Oppfølgingsmøte om Syria for å gjennomgå hjelp til landet. Orientering om Haiti, etterfulgt av lukkede konsultasjoner. Kina ba om møtet for å diskutere uroen som brøt ut i landet etter at regjeringen kunngjorde en økning i drivstoffpriser 11. september.

Tirsdag: Orientering og konsultasjoner om FNs politiske oppdrag i Afghanistan (UNAMA). Orientering om Ukraina som vil sette søkelys på folkeavstemningene som Russland har ført i territorier som det har tatt over i Øst -og Sør-Ukraina fra 23. september.

Onsdag: Orientering og konsultasjoner om Midtøsten og den israelske-palestinske konflikten.

Torsdag: Planlagt fornyede vedtak om arbeidet mot migrantsmugling fra Libya. Konsultasjoner om FNs politiske oppdrag i Libya (UNSMIL). Orientering og konsultasjoner om kjemiske våpen i Syria.

Fredag: Orientering og konsultasjoner om FNs fredsbevarende operasjon i DR Kongo (MONUSCO).

Bakgrunnsinformasjon om temaene Sikkerhetsrådet behandler i september finner du her.

Historisk sikkerhetsrådsmøte: Kampen om straffefrihet i Ukraina

Sikkerhetsrådet har holdt sitt første høynivåmøte om Ukraina siden krigen startet 24. februar. — Ingen av forskjellene mellom Russland og Ukraina kan løses av det pågående militære angrepet, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sitt innlegg. Les mer på fn.no.

Politikk hindrer vekst av FNs sikkerhetsråd

Praktisk talt alle involverte er enige om at det mektige Sikkerhetsrådet trenges utvidelse og inkludere flere stemmer. Les mer i ABC News.

EU-presidenten mener Russland må fjernes fra FNs sikkerhetsråd

Russland bør suspenderes fra FNs sikkerhetsråd, mener EU-president Charles Michel. Ler mer i Nettavisen.

Norge i FNs sikkerhetsråd - uke 37

Saker som ble behandlet i Sikkerhetsrådet denne uken: Sudan og Sør-Sudan, Syria, Armenia og Aserbajdsjan, Myanmar og matsikkerhet. Les mer på regjeringens sider.

— Vi trenger Norge-ene i verden mer enn noen gang, sier FN

FN-sjefer advarer rike land som Norge mot budsjettkutt til FN-systemet og bistand. I verste fall kan flere dø, understeker UNDP-topp Achim Steiner. FN-sambandets leder deler bekymringen, dager før Norges statsbudsjett blir annonsert. Les mer på fn.no.

Aktuelt

FN advarer: — Største matkrisen i moderne historie

Et rekordhøyt antall mennesker, i seks land, enten sulter eller er på randen av en sultkatastrofe. Det varsler FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) og Verdens matvareprogram (WFP). Les mer på fn.no.

FN bekrefter at det er begått krigsforbrytelser i Ukraina

FN-kommisjonen som etterforsker mulige krigsforbrytelser i Ukraina, konkluderer med at det er begått slike forbrytelser. Les mer i Dagsavisen.

WHO-rapport: Ikke-smittsomme sykdommer tar flest liv i verden

Ikke-smittsomme sykdommer tar nå flere liv enn smittsomme sykdommer. Det viser en fersk rapport utgitt av Verdens helseorganisasjon (WHO). Les mer på fn.no.

FN: Venezuelas regjering ansvarlig for forbrytelser mot menneskeheten gjennom undertrykkelse av dissens

En fersk FN-rapport beskriver den venezuelanske regjernings ansvar for forbrytelser mot menneskeheten for å undertrykke dissens. Rapporten fremhever den prekære situasjonen i avsidesliggende gruveområder. Les mer på fn.no.

UN Women: Høydepunkter fra 2021/22

Årsrapporten dokumenterer UN Womens arbeid for å fremme kvinners roller og likestilling mellom kjønnene rundt om i verden. Den fremhever noen av organisasjonens initiativer i løpet av året og gir sammendrag av regnskap, en liste over nye programmer og prosjekter og kontaktinformasjon. Ler mer på UN Womens sider.

WHO: Ny veileder skal bidra til bedre perinatal psykisk helse

En ny veileder utviklet av Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer helsemyndigheter til å forbedre kvaliteten i psykiske helsetjenester for kvinner. Les mer på fn.no.

Arrangementer

  • Mandag 26. september: Hoveddebatten i FNs 77. generalforsamling. Innlegg holdes av Syria, Kongo, Republikken, Eritrea, Uruguay, Mauritania, Indonesia, Algerie, Nicaragua, Tunisia, Bhutan, Canada, Kamerun, Nepal, Benin, Sør-Korea, Turkmenistan, Angola, Oman, Djibouti, og Nauru. Se direktesending på UN Web TV.

Pakistan-flommen: ILO trapper opp støtte

ILO har sluttet seg til den kombinerte FN-innsatsen for å støtte Pakistan i kjølvannet av den mest alvorlige flommen i landets nyere historie. De prioriterer gjenoppbygging av infrastruktur og å skape inntektsmuligheter. Les mer på fn.no.

Andre viktige saker:

  • Støre: Håp om fred, likestilling og klimarettferdighet, gjennom dialog og multilateralt samarbeid. Les saken på fn.no.
  • Tvinnereim: — Større politisk ambisjon og akutt handling nødvendig for å snu tilbakeslag i utdanning. Les saken på fn.no.
  • Norge fortsetter støtten til kamp mot aids, tuberkulose og malaria. Les saken på regjeringens sider.
  • Meninger: Mens vi venter på et nytt bistandsbudsjett. Les saken i Bistandsaktuelt.
  • Norge støtter FNs arbeid med å avverge en oljekatastrofe utenfor Jemen. Les saken på regjerningens sider.
  • En varslet FN-skandale: Grete Faremo ville få et ukjent FN-kontor til å skinne. Les saken i Aftenposten.
  • Norge i vinden i New York: Statsministeren fronter norsk havvindsatsing. Les saken på regjerningens sider.
  • FNs spesialdomstol for Kambodsja ved veis ende. Les saken i Bistandsaktuelt.
  • Irland: Rettighetseksperter krever oppreisning for 50 år med systemisk rasisme i barnevernsinstitusjoner. Les saken på UN News.
  • FNs høynivåuke: — Om du mener alvor med å skape en trygg framtid for barn, ta utdanning på alvor. Les saken i Bistandsaktuelt.
  • Statsminister Jonas Gahr Støre på FN-toppmøtet: – Et dystert bakteppe. Les saken i Bistandsaktuelt.
  • Norges statsminister om Ukraina: — Krigen må stoppe. Les saken i The Independent.
  • — Multilateral? Ledere fra det globale sør stiller spørsmål ved solidaritet. Les saken i ABC News.
  • Fremgangens fremtid: Målvaktrapporten for å oppnå FNs bærekraftsmål for 2022. Les mer på Bill & Melinda Gates Foundations sider.
  • FN-sjefen ber om at gjødsel-sanksjonene mot Russland fjernes. Les mer i bistandsaktuelt.
  • FNs høynivåuke 2022. Sluttrapport. Les saken på regjeringens sider.
  • FNs høynivåuke 2022. Åpningsrapport. Les saken på regjeringens sider.
  • FNs høynivåuke 2022. Rapport fra dag 2. Les saken på regjerningens sider.