Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dette er det første toppmøtet om hvordan bærekraftsmålene skal gjennomføres, etter vedtaket høsten 2015. Møtet foregår i New York.
FNs bærekraftsmål er en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.
19. juli skal statsminister Erna Solberg presentere for FN hvordan vi her i Norge planlegger å gjennomføre bærekraftsmålene:
— Målene forplikter alle land til innsats – enten de heter USA, Usbekistan, Norge eller Nigeria. Det er en felles verdensagenda, hvor vi alle har en utviklingsagenda, sa Solberg da hun 21. juni presenterte Norges oppfølging, i en lansering hos Norad.
I tillegg til presentasjonen 19. juli er Solberg også en av toppmøtets hovedtalere den 18. juli.
Ingen skal utelates
«Leave no one behind» – det er overskriften for toppmøtet i New York.
Norge er et av de første landene i verden som rapporterer på målene til FN. 22 land skal denne gang gi sin oppdatering, og fortelle om sine planer for å gjennomføre bærekraftsmålene i sine egne land.
— Vi har en ambisiøs plan som skal realiseres på 15 år. 15 år er ikke lenge. Vi skal utrydde ekstrem fattigdom. Her vil utviklingsbistand til de mest sårbare gruppene og land samt humanitær nødhjelp være viktig, sa statsministeren. — Samtidig skal vi bevare klodens bærekraft. Norge skal bidra betydelig blant annet gjennom oppfølging av Parisavtalen sammen med både EU og andre land. Vi skal ha klima- og skogsatsing, og gi ressurser til globalt klimafond, sa Solberg.
I motsetning til Tusenårsmålene gjelder FNs bærekraftsmål for alle land i verden – også de rike. Det betyr at bærekraftsmålene vil ha innvirkning på norsk politikk.