[[suggestion]]
WMO: «Avslørende tegn» på ekstreme værforhold rundt om i verden

Værbegivenhetene i 2022 har understreket det klare behovet for å gjøre mye mer for å kutte klimagassutslipp, sa Verdens meteorologiske organisasjon (WMO), som jobber for styrket klimatilpasning, inkludert universell tilgang til tidlige varsler.

— I år har vi sett flere dramatiske værkatastrofer som har krevd altfor mange liv og levebrød, og angrepet helse, mat, energi og vannsikkerhet og infrastruktur, sa WMO-sjef Petteri Taalas, ifølge en pressemelding fra FN.

Varmeste spor

Mens tall for den globale temperaturen i 2022 vil bli offentliggjort i midten av januar, er de siste åtte årene anslått til å være de varmeste som er registrert noensinne, ifølge FN-organisasjonen.

På grunn av den avkjølende La Niña-hendelsen – nå inne i sitt tredje år – vil ikke 2022 være det varmeste året som er registrert. Men La Niñas avkjølingseffekt derimot, vil være kortvarig og ikke snu den langsiktige oppvarmingstrenden forårsaket av rekordnivåer på klimagasser i atmosfæren vår.

Dessuten vil dette være det tiende året på rad at temperaturene har nådd minst 1 grad over førindustrielle nivåer – vi vil sannsynligvis bryte grensen på 1,5 grader, som lovet i Parisavtalen.

Tidlig varsling

WMO – som feirer 150-årsjubileumet til sitt felleskap neste år – vil prioritere å trappe opp tidlig varsling, øke investeringer i det grunnleggende globale observasjonssystemet, og bygge motstand mot ekstremvær og klima.

— Det er behov for å styrke beredskapen for slike ekstreme hendelser, og for å sikre at vi oppfyller FNs mål om tidlig varsling for alle i løpet av de neste fem årene, sa WMO-sjefen.

WMO vil også fremme en ny måte å overvåke synkningene og kildene til karbondioksid, metan og lystgass. Dette vil gjøres ved å bruke den bakkebaserte Global Atmosphere Watch, samt satellitt- og assimileringsmodellering, som gir en bedre forståelse av hvordan viktige klimagasser oppfører seg i atmosfæren.

Klimaindikatorer

Drivhusgasser er bare én klimaindikator som brukes til å observere nivåer.

Havnivået, som har doblet seg siden 1993; havvarmeinnhold; og havforsuring er også på registrerte høyder.

Bare de siste to og et halvt årene står for 10 prosent av den totale havnivåstigningen siden satellittmålinger startet for nesten 30 år siden, ifølge WMOs foreløpige klimarapport i 2022.

Og 2022 tok en usedvanlig tung toll på isbreer i de europeiske alpene, med første antydninger på rekordstor smelting.

Grønlandsisen mistet masse for 26. år på rad, og det regnet – i stedet for å snø – på toppen for første gang i september.

Varmerekorder i mange land

Selv om 2022 ikke brøt globale temperaturrekorder, ble mange varmerekorder toppet i land over hele verden.

India og Pakistan opplevde skyhøy varme i mars og april. Kina hadde den mest omfattende og langvarige hetebølgen siden nasjonale rekorder begynte og den nest tørreste sommeren noensinne.

Og deler av den nordlige halvkule var usedvanlig varme og tørre.

Et stort område sentrert rundt den sentrale-nordlige delen av Argentina, så vel som i det sørlige Bolivia, sentrale Chile, og det meste av Paraguay og Uruguay, opplevde rekordhøye temperaturer under to påfølgende hetebølger i slutten av november og begynnelsen av desember 2022.

— Rekordbrytende hetebølger er observert i Kina, Europa, Nord- og Sør-Amerika, la WMO-sjefen til. Den langvarige tørken på Afrikas Horn truer med en humanitær katastrofe, advarte han.

Og mens store deler av Europa slet med gjentatte episoder med ekstrem varme, slo Storbritannia ny nasjonal rekord i juli, da temperaturen toppet over 40 grader for aller første gang.

Rekordstort regn andre steder

I Øst-Afrika har nedbøren vært under gjennomsnittet gjennom fire påfølgende våte sesonger – den lengste på 40 år – og utløste en stor humanitær krise som påvirker millioner av kvinner, menn og barn, og ødelegger landbruket og dreper husdyr, spesielt i Etiopia, Kenya og Somalia.

Rekordstort regn i juli og august førte til omfattende flom i Pakistan, som forårsaket minst 1 700 dødsfall, drev 7,9 millioner på flukt og berørte 33 millioner mennesker.

— En tredjedel av Pakistan ble oversvømmet, med store økonomiske tap og menneskelige tap, minnet Taalas om.

Stikkord

  • Ekstrem vær
  • Klimaendringer
  • Parisavtalen
  • WMO

Abonner på nyhetsbrev: