[[suggestion]]
Internasjonal dag i solidaritet med FN-ansatte som blir hold fanget eller er borte
Internasjonal dag i solidaritet med FN-ansatte som blir hold fanget eller er borte
Kontingent av nepalesiske fredsbevarere ankommer Juba fra Haiti, februar 2014 // UNPhoto // Isaac Billy

25. mars i 1985 ble journalisten Alec Collett bortført. Han jobbet for FNs flyktningkontor i de palestinske områdene (UNRWA), der væpnede menn bortførte han mot hans vilje. Levningene hans ble ikke funnet før i 2009, i Libanon. FN har valgt å markere den internasjonale dagen i solidaritet med FN-ansatte som har gått bort eller som blir holdt fanget nettopp på den samme dagen Alec Collett ble bortført over 35 år siden. 

Drept i FN-tjeneste i 1948 - historien 

Den første som ble drept i FN-tjeneste var nordmannen, Ole Bakke. Han ble skutt i Palestina i 1948. Mellom 2018 og 2020 døde 326 personer ute på fredsbevarende oppdrag, de fleste i Mali som en del av MINUSMA , og til sammen har over 4000 FN-soldater mistet livet som en av FNs fredsbevarende styrker.

(Kilde: Peacekeeping UN) 

Markeringen av denne dagen bli viktigere og viktigere med årene, siden FN oftere blir angrepet og FN-ansatte stadig blir utsatt for større risiko.  

I 2016 ble syv FN-ansatte bortført av ikke-statlige aktører, der fire av de ansatte ble holdt som gissel. Heldigvis ble de trygt løslatt, men kidnapping av FN ansatte foregår dessverre fortsatt. Mellom 2018-2020 ble 27 FN-ansatte tatt til fange mot sin vilje

 (Kilde: Aid worker security database).  

Denne dagen brukes til å kreve handling og rettferdighet for å styrke sikkerheten til FN-ansatte og fredsbevarende styrker, men også for ansatte for frivillige organisasjoner og for pressearbeider.   

Konvensjon for beskyttelse av FN-ansatte

I løpet av 90-tallet økte antallet fredsbevarende operasjoner i verden. Med denne økningen fulgte også en økning i antall menneskeliv tapt. Flere liv gikk tapt i løpet av 90-tallet enn i de foregående fire tiårene til sammen. Dermed ble den første resolusjonen for ansattes sikkerhet utviklet i 1993.

Etter vedtaket fulgte intense forhandlinger som til slutt førte til konvensjon som skal beskytte FN-ansatte. Den ble vedtatt det påfølgende året, 1994. I konvensjonen defineres FN-ansatte og deres rettigheter under arbeidet deres for FN. 

Lær mer

Minneside for FN-ansatte

Konvensjonen for sikkerhet av FN- ansatte

Les mer om FNs fredsbevarendestyrker

Lær mer om konflikten i Mali og FNs fredsbevarende styrke MINUSMA   

Abonner på nyhetsbrev: