[[suggestion]]
Verdens vaksinasjonsuke
Verdens vaksinasjonsuke
Et barn blir vaksinert mot hepatitt B i India. Foto: UNDP/Piyal Adhikary

Verdens vaksinasjonsuke markeres 24.-30. april, og ønsker å gjøre folk oppmerksomme på hvor viktig det er å vaksinere seg mot sykdommer.  Kampanjen i 2020 har tittelen "Vaksiner virker for alle", eller på engelsk #VaccinesWork for All. Kampanjen ønsker å løfte fram både de som mottar vaksine, og de som lager og produserer dem. Alle disse er med på å beskytte helsen vår. 

Vaksinering forhindrer 2-3 millioner dødsfall i året. Den gir beskyttelse mot sykdommer som hepatitt B, difteri, polio og meslinger. Vaksinering mot polio har vært så effektivt at sykdommen nesten er utryddet.

Økte tilfeller av polio og meslinger

Fra 1988 og fram til i dag har det vært en nedgang på 99,98 prosent i antall nye poliotilfeller. Likevel har noe av poliosmitten kommet tilbake i Europa, og ses på som en risiko i Ukraina og Bosnia-Hercegovina. I tillegg sliter spesielt land som Afghanistan og Pakistan med økt smitte. WHO rapporterer om at i de områdene der smitten har oppstått, har det vært mangel på stabile vaksinasjonsprogrammer.

En annen sykdom som har har økt i antall tilfeller i senere tid er meslinger. Antall tilfeller har blitt doblet fra 2017 til 2018. Det er fremdeles viktig å vaksinere seg mot slike sykdommer.

Viktigheten av oppfriskningsvaksine

Mange har kanskje ikke fått med seg at noen vaksiner ikke varer livet ut og at WHO og FHI anbefaler å ta oppfriskningsvaksiner hvert tiende år for blant annet polio, kikhoste og stivkrampe. 

FNs bærekraftsmål nummer 3, som handler om god helse, jobber for å sikre at alle har tilgang til vaksiner av høy kvalitet. 

Delta i debatten ved å bruke emneknaggen #vaccineswork 

Fakta om vaksinering 

  • Vaksinering forhindrer 2-3 millioner dødsfall i året.
  • Meslinger tok 2,6 millioner liv i 1963. Vaksiner har redusert antall dødsfall med 95 prosent i 2017, til 110 000.
  • Ytterligere 1,5 millioner liv kunne vært reddet hvis alle hadde tilgang til vaksiner. 
  • Omtrent 20 millioner barn blir fortsatt ikke vaksinert. Den globale vaksinedekningen har stagnert de siste årene. 
  • I 2017 fikk 85 prosent av alle spedbarn tre doser av DTP-vaksinen. Den beskytter mot difteri, stivkrampe og kikhoste.  

Lær mer

FNs bærekraftsmål 

Verdens helseorganisasjon